Skip to main content

Έμφαση σε απασχόληση και κοινωνική ένταξη

The N Society

Της Ελένης Γιώτη,
γ.γ. Ενίσχυσης της Απασχόλησης στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΠΑΡΑ την πανδημική κρίση, την τριετία που πέρασε η ανεργία μειώθηκε στη χώρα μας κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, ενώ δημιουργήθηκαν 40.000 νέες θέσεις εργασίας. Όμως η ανεργία στους νέους είναι ακόμη πολύ υψηλή, ενώ στις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού παραμένουμε στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη.

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΑΤΟ νέο νόμο «Δουλειές ξανά» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επιχειρείται μία ριζική μεταρρύθμιση στον συνεχώς μεταβαλλόμενο, εθνικά και πανευρωπαϊκά, εργασιακό στίβο. Δίνεται πλέον μεγάλη έμφαση στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων (upskilling) και την επανειδίκευση (reskilling) των εργαζομένων, ενώ στον ΟΑΕΔ, που μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, θα διατεθεί σημαντικό μέρος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027.

ΜΕΡΙΚΕΣ από τις σημαντικές προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε:

 Αποτελεσματική αντιστοίχιση στην αγορά εργασίας της προσφοράς και της ζήτησης σε όρους απαιτούμενων δεξιοτήτων.

 Παρακολούθηση και εντοπισμός των σύγχρονων επαγγελματικών τάσεων και δεξιοτήτων με έμφαση στην ψηφιακή και πράσινη ανάπτυξη.

 Απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ενδιαφερομένων, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, στα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης.

 Συστηματική μέτρηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της κατάρτισης και διασφάλιση του ποιοτικού ελέγχου των παρόχων.

 Ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των σχετικών προγραμμάτων.

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ αυτό εισάγονται σημαντικές καινοτομίες στο σύστημα σχεδιασμού και διακυβέρνησης των προγραμμάτων κατάρτισης: Τα πανεπιστήμια αποκτούν κεντρικό ρόλο στην κατάρτιση, προσφέρεται ευρύ φάσμα επιλογών σε σύγχρονα αντικείμενα υψηλής ζήτησης, ανεβαίνει ο πήχης για τους παρόχους κατάρτισης και αξιολογούνται τα αποτελέσματα και οι επιδόσεις, ενώ η αποπληρωμή συνδέεται με την πιστοποίηση.

ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ για την ενίσχυση των προοπτικών απασχόλησης, την υποστήριξη των αναζητούντων εργασία, για τη δημιουργία νέων ευκαιριών, αλλά και τη διατήρηση της απασχόλησης στην ελληνική αγορά εργασίας. Υλοποιούνται παράλληλα σημαντικές πρωτοβουλίες με στόχο την προστασία και στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την προώθηση της εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Η ευρωπαϊκή πολιτική «Εγγύηση για το παιδί», η αποϊδρυματοποίηση παιδιών και εφήβων, η κοινωνική ένταξη ειδικών και ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων (ΑμεΑ, Ρομά), οι πολιτικές μακροχρόνιας φροντίδας και ενεργού γήρανσης υποστηρίζονται με σειρά δράσεων όπως:

 Ενίσχυση νηπίων και παιδιών προσχολικής ηλικίας και ανάπτυξη κέντρων δημιουργικής απασχόλησης.

 Προώθηση του θεσμού της αναδοχής.

 Προγράμματα κοινωνικού φροντιστή και προσωπικού βοηθού ΑμεΑ και ηλικιωμένων.

 Ολοκληρωμένα προγράμματα για την καταπολέμηση του ψηφιακού αποκλεισμού και την ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας πληθυσμών χαμηλών δεξιοτήτων.

ΤΕΛΟΣ, ειδική μέριμνα δίνεται στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων 15- 29 ετών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ενισχυμένη Εγγύηση για τη Νεολαία», με έμφαση κυρίως στην αναζήτηση, χαρτογράφηση και εξατομικευμένη προσέγγιση των νέων 25-29 ετών που βρίσκονται «Εκτός Απασχόλησης, Εκπαίδευσης, Κατάρτισης (ΕΑΕΚ)». Παράλληλα, η κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο στη στήριξη των νέων ζευγαριών, προχωρά στην ανάπτυξη μιας ολιστικής στεγαστικής πολιτικής για τη χώρα, στο πλαίσιο της κοινωνικής και προσιτής κατοικίας.

ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ που διαρκώς αλλάζει, σε ένα εργασιακό περιβάλλον που εκσυγχρονίζεται διεθνώς και ψηφιοποιείται, θέλουμε να απλώσουμε δίχτυ κοινωνικής προστασίας για αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Θέλουμε να απαντήσουμε υπεύθυνα και με σοβαρότητα στις προσδοκίες και να μετατρέψουμε τις πολιτικές σε ποιοτικό έργο με απτά αποτελέσματα. Η χρηματοδότηση για τα προγράμματα αυτά δεν είναι ούτε αυτονόητη, ούτε αυτόματη, ούτε εύκολη. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τους πόρους που διατίθενται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να συμβάλουμε τα μέγιστα στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων και των εργαζομένων στη χώρα μας.