Skip to main content

Στήριξη με ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία

The N Society

Του Γιώργου Στύλιου,
υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ μπροστά σε μια πρωτόγνωρη ευθυγράμμιση τριών εξωγενών κρίσεων: της υγειονομικής, της ενεργειακής και της εφοδιαστικήςεπισιτιστικής. Κρίσεις που εδώ και τρία χρόνια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση, χάρις στην πολυδιάστατη πολιτική και τους χειρισμούς τους, έχουν καταφέρει να διαχειριστούν με σύνεση. Θωρακίζοντας τη χώρα και τους πολίτες της από τις πλέον ακραίες συνέπειές τους. Παρ’ όλα αυτά, οι πολίτες, καθώς και σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας, όπως ο πρωτογενής, συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις και να χρειάζονται στήριξη.

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με βάση τις προτεραιότητες που θέσαμε, ήδη από τον προεκλογικό μας σχεδιασμό, προωθούμε πολιτικές που στηρίζουν τους παραγωγούς απέναντι σε παροδικές κρίσεις και παράλληλα επιλύουν χρόνια προβλήματα του κλάδου.

ΑΝΑΜΕΣΑ σε αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα και που στην παρούσα συγκυρία εντείνονται, είναι και η έλλειψη ρευστότητας. Παραγωγοί και επιχειρήσεις του κλάδου, συχνά, αδυνατούν να αντλήσουν τα αναγκαία κεφάλαια κίνησης για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους ή να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση μεσομακροπρόθεσμων επενδύσεων.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ αυτό ενεργοποιήσαμε, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το «Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» και το «Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης», πριμοδοτώντας τα με 21.500.000 ευρώ και 80.000.000 ευρώ αντίστοιχα.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, το «Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», που θεσπίσαμε από κοινού με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έχει σχεδιαστεί με στόχο την παροχή χρηματοδοτήσεων που θα κυμαίνονται από 3.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ. Διευκολύνοντας μέσα από ένα ευνοϊκό πλαίσιο την άντληση κεφαλαίων κίνησης από τους παραγωγούς και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, μιας και μέσω του ΠΑΑ θα καλύπτεται το 50% τόσο του αρχικού ποσού του κεφαλαίου όσο και των τόκων του εκάστοτε δανείου.

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ, μέσω του «Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης», που διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕταΕ) και το οποίο λειτουργεί από την 1η Δεκεμβρίου 2020, παρέχονται εγγυήσεις για τα δάνεια που θα αντλήσουν παραγωγοί και μεταποιητικές επιχειρήσεις για επενδύσεις, όπως είναι η αγορά εξοπλισμού και ζωικού ή φυτικού κεφαλαίου, από τις τράπεζες που μετέχουν στο Ταμείο. Το ΕταΕ είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο χρηματοδοτικό εργαλείο. Επιτρέπει οι πόροι του να αξιοποιηθούν και για την παροχή δανείων ύψους έως 200.000 ευρώ σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία ή βρίσκονται σε πυρόπληκτες περιοχές.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ Ταμεία δημιουργούν ένα χρηματοδοτικό οικοσύστημα φιλικό προς τους παραγωγούς και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα. Ικανό να παράσχει την απαραίτητη χρηματοδότηση για τη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητάς τους και την πραγμάτωση επενδύσεων που θα αυξήσουν την αποδοτικότητα και τον κύκλο εργασιών τους. Ενισχύοντας, έτσι, τη βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού τομέα, ο οποίος είναι απαραίτητος για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ σε κρίσεις διεθνείς και πολύπλευρες, η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην αναζήτηση λύσεων που κινούνται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, με γνώμονα το καλό της χώρας και την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας, προωθούμε, παράλληλα, και το εθνικό μας σχέδιο. Με στόχο την αντιμετώπιση όχι μόνο της παρούσας εξωγενούς κρίσης, αλλά και της υλοποίησης του κυβερνητικού μας προγράμματος. Εργαζόμενοι, πάντα, για τη δημιουργία μιας Ελλάδας που αναπτύσσεται δίκαια και ισόνομα.