Του Δημήτρη Μανιάτη,
διευθύνοντος συμβούλου της Upstream
H ΕΞΕΛΙΞΗ της τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο με την ανάπτυξη του work from anywhere, που έφερε στο προσκήνιο η πανδημία, έχει αναδείξει ως μείζον το ζήτημα της έλλειψης καταρτισμένου δυναμικού στους κλάδους της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Για κάθε μηχανικό λογισμικού υπάρχουν πέντε ανοιχτές θέσεις εργασίας για να επιλέξει.
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ επιχειρηματικά success stories αυξάνονται ολοένα και περισσότερο και η καινοτομία αφθονεί στη χώρα. H κινητικότητα αυτή είναι πολύ καλή, επιτείνει όμως την ανάγκη για ταλέντο, με τις ελληνικές εταιρείες να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ίδιο πεπερασμένο pool ανθρώπων. Παράλληλα ανταγωνιζόμαστε σε μια παγκόσμια αγορά απέναντι σε κολοσσούς, όπως, για παράδειγμα, η Microsoft και η Google στον κλάδο της τεχνολογίας. Επιχειρήσεις και οργανισμοί σε κάθε τομέα της οικονομίας στη χώρα αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικά προβλήματα κατά την αναζήτηση καταρτισμένων, έμπειρων ανθρώπων υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης, όπως μηχανισμοί λογισμικού, προγραμματιστές, data scientists κ.ά.
Η ΕΛΛΑΔΑ θα παραμείνει μια μικρή χώρα σε μια άνιση αναμέτρηση. Οπότε απαιτείται από πλευράς μας μεγαλύτερη προσπάθεια για τη λύση ενός τόσο μεγάλου και παγκόσμιου προβλήματος όπως το talent gap. Κατά τη γνώμη μου, η λύση βρίσκεται στη δημιουργία μιας βιώσιμης «δεξαμενής» ταλέντων στην τεχνολογία, που είναι στοίχημα όχι μόνο για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και για τον δημόσιο τομέα, που με γοργούς ρυθμούς ψηφιοποιείται, όπως και για τα πανεπιστήμια. Οι ίδιες οι επιχειρήσεις είναι οι πλέον κατάλληλες να «πλάσουν» τους επαγγελματίες του μέλλοντος, παρέχοντας τα κατάλληλα εφόδια στους νέους για να ξεκινήσουν ή και να απογειώσουν την καριέρα τους. Μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης για νέους απόφοιτους, με στόχο να δημιουργήσουν γέφυρες με τα πανεπιστήμια. Αυτό ακριβώς κάνουμε εμείς με το πρόγραμμα έμμισθης πρακτικής «Start at Upstream», το οποίο «τρέχει» τα τελευταία τρία χρόνια. Εκπαιδεύουμε νέους μηχανικούς λογισμικού που μόλις αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο, προσφέροντάς τους τις απαραίτητες τεχνολογικές γνώσεις και εμπειρία που δεν διδάσκεται στα πανεπιστήμια. Μάλιστα ήδη ξεκινήσαμε έναν νέο κύκλο Start at Upstream για νέους DevOps μηχανικούς.
ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ επένδυση στους νέους, ξεκινώντας από το σχολείο, και τη διά βίου εξέλιξη των ανθρώπων μας βρίσκεται η λύση. Παρέχοντας ελκυστικές κι ευέλικτες συνθήκες εργασίας, αναγνωρίζοντας κι υποστηρίζοντας το ταλέντο, προσφέροντας προγράμματα κατάρτισης και δίνοντας ευκαιρίες ανέλιξης εσωτερικά, που θα ανανεώσουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων και θα τους δώσουν κίνητρο να πάνε ακόμα πιο ψηλά, οι επιχειρήσεις μπορούν και να κρατήσουν τους ανθρώπους τους ικανοποιημένους, χτίζοντας μια κουλτούρα συνεχούς προόδου και εξέλιξης.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΩ, τι θα μάθω εάν ενταχθώ σε αυτή την ομάδα; Πόσο θα με βοηθήσει αυτή η δουλειά στο όποιο επόμενο επαγγελματικό μου βήμα; Θα μπορώ να ισορροπήσω επαγγελματική και προσωπική ζωή; Πόσο ανθρώπινο και φιλικό είναι το περιβάλλον στο οποίο καλούμαι να δουλέψω; Αυτές είναι οι ανησυχίες των νέων εργαζομένων. Ικανοποιημένος, ταλαντούχος και καταρτισμένος επαγγελματίας με άλλα λόγια, σημαίνει πρώτα απ’ όλα ισορροπημένος άνθρωπος.
Η ΛΥΣΗ βρίσκεται στην επένδυση στον άνθρωπο. Επένδυση στους νέους, επένδυση και στους «παλιούς». Έτσι θα μπορέσουμε να χτίσουμε τις κατάλληλες «δεξαμενές» ταλέντου, για να εξασφαλίσουμε το γεμάτο τεχνολογία και καινοτομία μέλλον μας.