Του Γιώργου Καββαθά,
προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, ΓΣΕΒΕΕ
ΤΗ ΧΑΡΙΣΤΙΚΉ βολή απειλεί να δώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Κανείς επίσης δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι παρενέργειες που έχει ήδη δημιουργήσει ο εξελισσόμενος πόλεμος στην Ουκρανία βάζουν εμπόδια στην ανάκαμψη και πως η εκτόξευση του πληθωρισμού ήδη στο 7,2%, με την ακρίβεια σε βασικές πρώτες ύλες και ενεργειακό κόστος να δυσκολεύει τις συνθήκες μέρα με τη μέρα, φέρνει ανασφάλεια για το μέλλον επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
ΟΙ ΕΚΠΡΌΣΩΠΟΙ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είχαν προβλέψει από καιρό τις επιπτώσεις από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Μάλιστα, είχαν θέσει ως αίτημα προς την κυβέρνηση τη μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα (ΕΦΚ), την αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και παράλληλα την ανακατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, την επιτάχυνση των προγραμμάτων όπως το «Εξοικονομώ» για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των επιχειρήσεων. Ο πόλεμος ήταν κάτι αναπάντεχο, όπως και οι δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε μόλις σε λίγες ημέρες, βρίσκοντας τους πάντες απροετοίμαστους.
Η ΑΓΟΡΆ δεν έχει αντοχές. Αυτό είναι πλέον κατανοητό από όλους. Το κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε ένα ντόμινο επιπτώσεων που κανείς δεν ξέρει πού και πότε θα σταματήσει. Η αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου και ειδικότερα των μικρομεσαίων είναι μεγάλη για το εάν θα μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις των επόμενων μηνών, την ίδια ώρα που οι πωλήσεις τους υποχωρούν κατακόρυφα, αφού οι καταναλωτές προσπαθούν να βάλουν τα δικά τους αναχώματα μειώνοντας την κατανάλωση. Είναι κοινό αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου και ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων
επιχειρήσεων είναι ένας πιο «γενναίος» μηχανισμός στήριξης, με την υιοθέτηση μόνιμων και ενισχυμένων μέτρων που θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια ενισχυμένη οχυρωματική γραμμή απέναντι στο ξέφρενο ράλι του ενεργειακού κόστους και των πληθωριστικών πιέσεων που δέχονται οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
ΜΕ ΔΕΔΟΜΈΝΟ ότι η κατάσταση είναι ρευστή και κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα, είναι επιβεβλημένο να αυξηθεί το ποσοστό επιδότησης των λογαριασμών από το 50% στο 75% σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που θεωρούνται ενεργοβόροι. Επιπλέον, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, που κινείται πάνω από το 80% του κόστους, εάν μειωθεί θα μπορούσε να βοηθήσει, αποφορτίζοντας εν μέρει την αγορά από τις υπερβολικές πιέσεις. Παράλληλα, στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις πολιτικές που σχεδιάζονται θα πρέπει να ληφθούν υπόψη
και τα ειδικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς, καθώς οι επιβαρύνσεις των ανατιμήσεων έχουν διαφορετικό αντίκτυπο και το βάρος είναι συγκριτικά μεγαλύτερο για οικονομίες όπως αυτή της Ελλάδας.