Skip to main content

Η βάση για την επόμενη ημέρα της φαρμακοβιομηχανίας

Naftemporiki Society 

Της Ιουλίας Τσέτη
Πρόεδρου και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη και μέλους Δ.Σ. του ΣΕΒ

Ο ΚΛΑΔΟΣ της φαρμακοβιομηχανίας πρωταγωνίστησε τα τελευταία χρόνια της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης και στήριξε καθολικά όχι μόνο τη δημόσια υγεία, αλλά και την κοινωνία, και την οικονομία. Μην ξεχνάμε τη σημαντική συμβολή του κλάδου σε όρους ΑΕΠ, η οποία εκτιμάται σε περίπου 6,9 δισ. ευρώ (3,7% του ΑΕΠ) το 2018, καθώς και τη συνολική επίδραση στην απασχόληση, η οποία εκτιμάται σε 163.000 θέσεις εργασίας. Και όλα αυτά, την ώρα που τα φοροεισπρακτικά μέτρα, όπως επίσης το clawback & rebate, δυσχεραίνουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την αναπτυξιακή τους τροχιά.

Η ΣΤΡΟΦΗ σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, η εξωστρέφεια, η έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην καινοτομία, ο επαναπατρισμός των ελληνικών λαμπρών μυαλών, αλλά και η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG -που αλλάζουν το τοπίο στο σύγχρονο επιχειρείν- αποτελούν την υγιή πυξίδα για μία νέα Ελλάδα, αλλά και για μία σύγχρονη, δυναμική φαρμακοβιομηχανία, με καινοτόμες μονάδες και με ποιοτικές θέσεις εργασίας. Αυτό θα επιτευχθεί όχι με ευχολόγια, αλλά μέσα από μία σειρά μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν χώρο στην πραγματική ανάπτυξη και θα αφήσουν πίσω στρεβλώσεις και γραφειοκρατία ετών. Είναι η στιγμή να αδράξουμε τις προκλήσεις και να τις μετασχηματίσουμε σε ευκαιρίες.

Η ΧΩΡΑ μας πρέπει να αξιοποιήσει τα πολλά συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να αναδειχθεί σε Κόμβο Καινοτομίας, Έρευνας και Αριστείας, σε ένα νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο με αυτάρκεια και επάρκεια πρώτων υλών, σε φιλόξενη δεξαμενή νεοφυούς επιχειρηματικότητας και νέων ερευνητών, που βρίσκονται στο εξωτερικό και οφείλουμε να τους επαναπατρίσουμε, σε στέγη ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών, βιοτεχνολογίας και βιοεπιστημών, σε ένα οικοσύστημα πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ως προτεραιότητά της την ενίσχυση της βιοφαρμακευτικής έρευνας, τον επαναπατρισμό της φαρμακευτικής παραγωγής στην Ευρώπη, την ενίσχυση των περιφερειακών ευρωπαϊκών εφοδιαστικών αλυσίδων για φάρμακα και υγειονομικό υλικό. Η απάντηση στην υγειονομική κρίση για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, ειδικότερα, είναι η επαρκής χρηματοδότηση της έρευνας για δημιουργία νέων μορίων, η συνεργασία των ερευνητικών ομάδων, η σύνδεση της παραγωγής με την καινοτομία. Και, φυσικά, η ενδυνάμωση και η χρήση της τεχνολογίας, της τηλεϊατρικής και της ψηφιακής μεταρρύθμισης, στην υπηρεσία της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ της βιοτεχνολογίας αποτελεί τη δεύτερη κορυφαία επανάσταση, μετά την ψηφιακή που είδαμε να αναπτύσσεται στη διάρκεια της πανδημίας και θα συνεχίσει. Και εάν υπήρχε ακόμη πιο εντατική συνεργασία μεταξύ των ερευνητικών ομάδων παγκοσμίως, θα είχαμε πολύ νωρίτερα θεαματικά αποτελέσματα αναφορικά με καινοτόμες θεραπείες, όχι μόνο κατά της Covid-19, αλλά και για άλλες ασθένειες που παραμένουν ακόμη και σήμερα ανίατες.

ΑΛΛΑ σημεία τα οποία οφείλουμε να θέσουμε ως προτεραιότητες είναι:

* Ενίσχυση της καινοτομικής ικανότητας του ιδιωτικού τομέα ώστε να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία σε προϊόντα, παραγωγικές διαδικασίες και υπηρεσίες. Η σύγχρονη Ελλάδα και η post Covid era έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής.

* Ουσιαστική υποστήριξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας με τεχνογνωσία, πόρους, διασυνδέσεις και πρόσβαση σε νέες αγορές. Στόχος μας τα επόμενα πέντε χρόνια, το εγχώριο οικοσύστημα των startups και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας να φθάσει σε μία κεφαλαιοποίηση ύψους 10 δισ. ευρώ προκειμένου να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

* Προσέλκυση εξειδικευμένου προσωπικού για να εργαστεί σε ελληνικές επιχειρήσεις και/ή να εγκατασταθεί στη χώρα μας. Να αντιστρέψουμε το επονείδιστο brain drain, να οικοδομήσουμε το brain gain και ταυτόχρονα να προσελκύσουμε τους λεγόμενους «ψηφιακούς νομάδες».

* Φυσικά για την επίτευξη όλων των παραπάνω είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει στοχευμένη διασύνδεση των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια, τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα.