Skip to main content

Μέτρα για την ανάκτηση της χαμένης αισιοδοξίας

Naftemporiki Society

Του Γιώργου Καββαθά
Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, ΓΣΕΒΕΕ 

Oλες οι επιχειρήσεις, όπως και τα νοικοκυριά, εδώ και πάνω από μια δεκαετία καλούνται να λειτουργήσουν και να επιβιώσουν σε ένα οικονομικό περιβάλλον που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το λιγότερο ως απρόβλεπτο. Η πανδημία δημιούργησε νέα δεδομένα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τοπίο της οικονομίας το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, η εναλλαγή των συνθηκών και μαζί των μέτρων που επιβάλλει ή αποσύρει η κυβέρνηση αρκετά συχνά το αποδεικνύει. Το 2021, όπως φάνηκε, ήταν μια δύσκολη χρονιά, ίσως η δυσκολότερη των τελευταίων δεκαετιών. Η υγειονομική κρίση που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2020 και είναι άγνωστο πότε θα ξεπεραστεί οριστικά, έθεσε νέα δεδομένα και ανέτρεψε σχεδιασμούς, ενώ καθυστέρησε την επιστροφή στην κανονικότητα της ελληνικής οικονομίας, μετά και την πολύχρονη οικονομική κρίση.

Τα στοιχεΙα της ανεργίας, η οποία αυξήθηκε, με το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Νοέμβριο του 2021 να φτάνει το 1.081.622, και ο πληθωρισμός, ο οποίος εκτινάχθηκε στο 4,5%, δείχνουν το δύσκολο περιβάλλον στο οποίο προσπαθούν να επιβιώσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η άνοδος των τιμών που κινούνται με ανεξέλεγκτη ταχύτητα, με πρώτη την ενέργεια, δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο ανατιμήσεων που πλήττει τους πάντες. Οι ελάχιστες διορθωτικές κινήσεις, όπως η κρατική επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, που ωστόσο δεν συμπεριέλαβε τις επιχειρήσεις, δεν έδωσαν λύσεις.
Την ίδια ώρα και τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι έμειναν απλήρωτοι φόροι 4,3 δισ. ευρώ στο 10μηνο του 2021, νοικοκυριών αλλά και επιχειρήσεων.

Σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον είναι πλέον επιβεβλημένη η λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων και η κυβέρνηση δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο. Μέτρα προκειμένου να αποφύγουμε τα γενικευμένα λουκέτα αλλά και μια νέα γενιά οφειλετών. Γενναίες ρυθμίσεις για τη διαχείριση των οφειλών που δημιουργήθηκαν και συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μέτρα για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού, όπως είναι η μείωση των φόρων στην ενέργεια, η μείωση του ΦΠΑ σε υπηρεσίες και προϊόντα, ώστε να μη μετακυλιστεί το αυξημένο κόστος των επιχειρήσεων στον καταναλωτή, σε συνδυασμό με τη στήριξη των θέσεων εργασίας μέσα από χρηματοδοτικές δράσεις, αποτελούν όχι πρόταση, αλλά ανάγκη για τους επόμενους μήνες. Με βάση αυτά, το 2022 θα κριθεί η ικανότητα της κυβέρνησης να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά να ανακάμψουν από τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας και να μπορέσουν να ανακτήσουν τη χαμένη αισιοδοξία τους!