Skip to main content

Αυξημένος ο «λογαριασμός» των clawback και rebate για το 2018

Ανεξέλεγκτα φαίνεται να κινείται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, αλλά και των νοσοκομείων, γεγονός που κάνει τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών να αναθεωρούν τον τελικό «λογαριασμό» των clawback και rebate για το 2018 σε επίπεδα άνω του 1,4 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ποσό της υπέρβασης διαμορφώθηκε στα 278 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 έναντι 219 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο του 2017, ενώ το νοσοκομειακό φάρμακο δείχνει να ξεφεύγει σε επίπεδα των 161 εκατ. ευρώ έναντι 91 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σύμφωνα με κύκλους της φαρμακευτικής αγοράς, αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός αύξησης, το clawback εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος τουλάχιστον στα 605 εκατ. ευρώ στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, ενώ στα νοσοκομειακά θα κινηθεί στα 330 με 350 εκατ. ευρώ (μαζί με το rebate). Συνυπολογίζοντας δε και τα σχετικά εξωνοσοκομειακά rebate, ο λογαριασμός φαίνεται να κλείνει πάνω από το 1,4 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Υγείας, κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο, ξεκινώντας από το 2019, προγραμματίζει την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης συνολικά κατά το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ. Οι υπολογισμοί δείχνουν αύξηση της τάξης των 95 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θα διατεθούν για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη, η οποία περιορίζεται σε 1,945 δισ. ευρώ φέτος, και τα άλλα μισά στη νοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη, που έχει όριο τα 550 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας επιδιώκει την όσο το δυνατόν χαμηλότερη επιβάρυνση των ασθενών σε δαπάνες για φάρμακα.

Οι σκέψεις στρέφονται όχι μόνο στη μηδενική συμμετοχή των ασθενών όταν επιλέγουν γενόσημο, αλλά και στην επέκταση της μηδενικής συμμετοχής στους ανασφάλιστους, καθώς και στην εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για την απαλοιφή της συμμετοχής όσων τα εισοδήματα είναι χαμηλά.

Η φαρμακευτική δαπάνη έχει αναγνωριστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι είναι ανεπαρκής για την κάλυψη του πληθυσμού, όμως στη συνεδρίαση έγιναν εκτιμήσεις για τις υπερβάσεις που παρατηρούνται.

Έτσι, η καθολική κάλυψη του πληθυσμού φέρνει ξανά στο προσκήνιο τους ανασφάλιστους, των οποίων η δαπάνη κάλυψης για φαρμακευτική περίθαλψη εκτιμάται ότι θα κλείσει στο τέλος της χρονιάς στα 250 εκατ. ευρώ.

Rebate 25%

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, το υπουργείο προσανατολίζεται στην αλλαγή του καθεστώτος επιβολής rebate 25% για την είσοδο ενός νέου φαρμάκου σε καθεστώς αποζημίωσης.

Είναι γεγονός ότι η εξοικονόμηση από το συγκεκριμένο μέτρο δεν ξεπέρασε σε ετήσια βάση τα 8-9 εκατ. ευρώ. Φαίνεται ότι οι εταιρείες δεν αρνήθηκαν λόγω του rebate αυτού να φέρουν νέα φάρμακα, όμως αυτά ήταν σε περιορισμένες ποσότητες. Έτσι εξετάζεται να μειωθεί το εν λόγω rebate και να αντικατασταθεί με αντίστοιχα ποσοστό 5%-4%-3%-2%-1% ανά έτος για τα πρώτα 5 έτη κυκλοφορίας. Όμως εάν καθιερωθεί νέος προσδιορισμός του clawback κατά 30% από την ανάπτυξη μιας εταιρείας ανά νέο φάρμακο, δηλαδή την αύξηση πωλήσεών τους και μόνο το 70% από το μερίδιο αγοράς, τότε η επιβάρυνση θα είναι πολύ μεγαλύτερη, αναφέρουν οι φαρμακευτικές.