Skip to main content

Ανοίγει η βεντάλια των αλλαγών τιμολόγησης στην αγορά φαρμάκου

Στο προ δύο μηνών συνέδριο της «Ν» για την Υγεία ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός άρχισε να ανοίγει τη βεντάλια των αλλαγών που αναμένονται σύντομα στη διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων στη χώρα μας. Οι επικείμενες αλλαγές αφορούν το “καλάθι” χωρών με βάση το οποίο τιμολογούνται τα φάρμακα στην Ελλάδα, τον τρόπο υπολογισμού του, αλλά και την άμεση θεσμοθέτηση κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία ATC4, όπως ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος.

Ειδικότερα, πέρα από την ανακοίνωση από τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό ότι πλέον θα πραγματοποιείται μόνο μία ανατιμολόγηση τον χρόνο στα φάρμακα, σύμφωνα με τα όσα διεμήνυσε ο υπουργός Υγείας στις φαρμακευτικές και τα οποία έχουν αναπτυχθεί στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, πλέον η τιμολόγηση θα γίνεται με βάση τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης (έναντι του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών στις χώρες της Ε.Ε.) για τα on patent και off patent, ενώ τα γενόσημα θα τιμολογούνται στο 65% της τιμής του πρωτοτύπου.

Μάλιστα έχει και προσομοίωση της διαδικασίας, με τις τιμές να προσδιορίζονται στη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης. Ακόμη μελετάται σαν τιμολογιακό “μαξιλάρι” να λειτουργήσει το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας και συγκεκριμένα θα προβλέπεται να μην μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 0,20 ευρώ η τιμή του ΚΗΘ εκάστοτε φαρμάκου.

Επίσης, η πρόταση της τιμολόγησης περιλαμβάνει την έκδοση δελτίου τιμών για νέα φάρμακα κάθε τρίμηνο, στο οποίο όμως θα ανατιμολογούνται μόνο όσα σκευάσματα έχασαν την πατέντα τους. Συνολική ανατιμολόγηση θα γίνεται μόνο μία φορά, από την οποία θα προκύπτει και το νέο δελτίο τιμών.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακευτικές, οι οποίες αντιδρούν έντονα με την καθιέρωση της χαμηλότερης τιμής της Ευρωζώνης, προτείνουν για τα εκτός προστασίας φάρμακα και συγκεκριμένα για τα off patent η τιμή να μειώνεται στο μισό μετά τη λήξη της πατέντας και κατά τη στιγμή της κυκλοφορίας του 1ου γενοσήμου κατά τον 1ο χρόνο. 

Στη συνέχεια για τα επόμενα δύο χρόνια να μειώνεται κατά 20% σε ετήσια βάση. Μετά το πέρας της 3ετίας των ανατιμολογήσεων, να υπάρχει περαιτέρω μείωση κατά 10% κάθε χρόνο μέχρι να επιτευχθεί ένα κατώτατο όριο. Όταν συμβεί αυτό τα προϊόντα δεν θα ανατιμολογούνται περαιτέρω.

Θα πρέπει επίσης να υπάρχει διαφορά τιμής μεταξύ off patent – γενοσήμου κατά 20%, δηλαδή το γενόσημο θα πρέπει να λαμβάνει τιμή στο 80% του φαρμάκου αναφοράς, δηλ. του off patent.

Για τη διαδικασία αυτή συνολικά θα πρέπει να προβλεφθεί φάση ομαλής μετάβασης στο νέο σύστημα και επίσης να οριστεί κατώτατο όριο, κάτω από το οποίο δεν θα πέφτουν οι τιμές με βάση το ΚΗΘ.

Για τα off patent χαμηλότερο όριο θα είναι τα 25 λεπτά και για τα γενόσημα τα 20 λεπτά.

Βιοομοειδή

Διαφορετική λογική θα πρέπει να διέπει επίσης τα βιο-ομοειδή. Σύμφωνα μάλιστα με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Γιώργο Γιαννόπουλο, μελετάται τα βιο-ομοειδη να τιμολογούνται στο 75% της τιμής των βιολογικών φαρμάκων αναφοράς. Ο γ.γ. επισημαίνει ότι η δωδεκαετής εμπειρία πάνω στα βιο-ομοειδή με βάση τα δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας έχει οδηγήσει τους διαμορφωτές της πολιτικής υγείας, υπουργεία και ρυθμιστικές αρχές να θέτουν ψηλά στην ατζέντα την αύξηση της διείσδυσης των βιο-ομοειδών, ως εργαλείο εξοικονόμησης πόρων και συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης. «Έχοντας ως δεδομένη αυτή την επιδίωξη, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε έμπρακτες απαντήσεις για βασικά ερωτήματα όπως το ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της εφαρμοσμένης πολιτικής που θα ακολουθήσουμε».

Όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο για την αρχιτεκτονική της τιμολόγησης, σημείωσε ότι “είμαστε αυτή την περίοδο σε φάση εντατικής διαβούλευσης για την αναμόρφωσή του και η αρχική σκέψη είναι να τιμολογούνται ως ποσοστό της τιμής του βιολογικού αναφοράς όταν αυτό θα χάνει το καθεστώς προστασίας». 

Σχετικά με την τιμή αποζημίωσης, έχει αναφέρει ότι η κατ’ αρχήν προσέγγιση σ’ αυτό το θέμα είναι η τιμή να διαμορφώνεται μετά από διαπραγμάτευση. 

Ένα ακόμη ιδιαίτερα σημαντικό πεδίο αφορά τη συνταγογράφηση, υποκατάσταση και ανταλλαξιμότητα. Το πρώτο σημείο που πρέπει να αναφερθεί σ’ αυτό το πεδίο είναι η δυνατότητα της υποκατάστασης ή μη στο φαρμακείο. Ως υπουργείο ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε πως έχοντας υπόψη και τις απόψεις του ΕΟΦ και των επιστημονικών εταιρειών των ειδικοτήτων που εμπλέκονται στα βιολογικά φάρμακα, τέτοια δυνατότητα δεν πρέπει να υπάρχει. 

Ως προς τη συνταγογράφηση από το γιατρό οι απαντήσεις αφορούν τη δυνατότητα υποκατάστασης σε ασθενείς που βρίσκονται ήδη σε αγωγή με βιολογικό παράγοντα. Σε αυτό δεν υπάρχει σαφής τοποθέτηση αυτή τη στιγμή με βάση τα λεγόμενα του γενικού γραμματέα. Υπάρχει βέβαια συσχέτιση με την κατάρτιση και την υποχρεωτικότητα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων ανά πάθηση, αλλά είναι γνωστό ότι σε πολλές χώρες η δυνατότητα αυτή δίνεται εφόσον το συστήνει ο θεράπων και συναινεί ο ασθενής. 

Είναι ακόμη σημαντικό να αναφερθεί ότι η αποζημίωση υπάρχει πάντα για συγκεκριμένες ενδείξεις του βιοομοειδούς και όχι αυτόματα για όλες τις ενδείξεις που έχει το βιολογικό αναφοράς. 

Τέλος, όσον αφορά την υποχρεωτική συνταγογράφηση βιοομοειδών στην έναρξη της θεραπείας με βιολογικό παράγοντα, αυτό επίσης είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να απαντηθεί. «Εάν θεωρήσουμε ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί η δυνατότητα υποκατάστασης στο φαρμακείο, μέσω της συνταγογράφησης με την εμπορική ονομασία, το πρακτικό ερώτημα έχει να κάνει με το αν το περιθώριο του 15% συνταγογράφησης που έχει δυνατότητα να συνταγογραφεί ο γιατρός με την εμπορική ονομασία επαρκεί για να εξασφαλιστεί η υποκατάσταση ή θα πρέπει να τροποποιηθεί για τις ειδικότητες που έχουν σχέση με τις βιολογικές θεραπείες» ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος.