Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις συνεχίζεται στην Ισπανία η διερεύνηση των αιτιών του μπλακ άουτ.
Στο επίκεντρο του blame game μπαίνουν τα φωτοβολταϊκά, σενάριο που «δείχνει» ως πιθανό ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας (REE), αλλά το αποκλείει ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Ο επικεφαλής του φορέα διαχείρισης, Εδουάρδο Πριέτο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη εξήγησε ότι υπήρξαν δύο διαδοχικά «συμβάντα αποσύνδεσης». Τα συστήματα κατάφεραν να ανακάμψουν από το πρώτο συμβάν, είπε, όχι όμως και από το δεύτερο. Οταν ρωτήθηκε σχετικά, ο Πριέτο παραδέχτηκε ότι είναι «πολύ πιθανό» το πλήγμα να οφείλεται στην ηλιακή ενέργεια, (φωτοβολταϊκά), διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι αρχές δεν έχουν ακόμη αρκετές πληροφορίες για να είναι απολύτως σίγουρες.
Ο Πριέτο εξήγησε ότι υπήρξαν δύο «συμβάντα αποσύνδεσης», με διαφορά μόλις ενός δευτερολέπτου, λίγο πριν από το μπκλακ άουτ.
Ενισχύοντας το σενάριο των ΑΠΕ, είπε ότι και τα δύο περιστατικά έλαβαν χώρα στα νοτιοδυτικά της Ισπανίας, όπου υπάρχει σημαντική παραγωγή ηλιακής ενέργειας.
Κατέληξε λέγοντας ότι «τίποτα δεν μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως θα μπορούσε να ήταν ανθρώπινο λάθος».
Αποκλείει το σενάριο των ΑΠΕ ο Σάντσεθ
Από την πλευρά του πάντως ο Ισπανός πρωθυπουργός απέκλεισε την πιθανότητα το μπλακ άουτ στην Ισπανία να προήλθε από υπερβολική παραγωγή και εισροή στο σύστημα, ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. (Δείτε εδώ πώς μπορεί να συμβεί αυτό).
Και πρόσθεσε ότι οι ισπανικές αρχές που χειρίζονται θέματα κυβερνοεπιθέσεων διεξάγουν ξεχωριστή έρευνα στα ψηφιακά αρχεία του διαχειριστή δικτύου. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να δηλώνει εγκληματική ενέργεια απαιτήσει ευθύνη από τους ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευσης».
Ο Σάντσεθ ανέφερε ότι οι ομάδες τεχνικών προσπαθούν ακόμη να βρουν την ακριβή αιτία της κατάρρευσης, ενώ τα αποτελέσματα των ερευνών τους θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του συστήματος.
«Αυτό που συνέβη χθες δεν μπορεί να ξανασυμβεί ποτέ», είπε και προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα «απαιτήσει εξηγήσεις από τους ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευσης».
Τέλος διαβεβαίβωσε ότι κινητά τηλέφωνα και οπτικές ίνες λειτουργούν στο 90% της χώρας.
Και έρευνα από το Ανώτατο Δικαστήριο
Σε μια παράλληλη εξέλιξη το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσει έρευνα για το μεγάλο μπλακ άουτ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η διακοπή ρεύματος σε σχεδόν ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο, προήλθε από κυβερνοεπίθεση εναντίον κρίσιμων υποδομών της χώρας.
Σε αυτή την περίπτωση, ο δικαστής Χόρχε Καλαμά θα εξετάσει την υπόθεση ως τρομοκρατικό έγκλημα, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας.
«Δεν ανιχνεύθηκε διείσδυση»
Σημειώνεται πάντως ότι η προκαταρκτική εκτίμηση για τα αίτια του μπλακ άουτ που έπληξε την Ισπανία και την Πορτογαλία έχει αποκλείσει την κυβερνοεπίθεση.
Όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του ισπανικού ηλεκτρικού δικτύου REE, δεν ανιχνεύθηκε «καμία διείσδυση» στα συστήματα ελέγχου.
«Με βάση τις αναλύσεις που μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε μέχρι στιγμής, έχουμε αποκλείσει κάποιο επεισόδιο κυβερνοασφάλειας στις εγκαταστάσεις του ηλεκτρικού δικτύου», διαβεβαίωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής Επιχειρήσεων Συστήματος της REE, Εδουάρδο Πριέτο.
Επεσήμανε, δε, ότι το ηλεκτρικό σύστημα είναι πλέον σταθερό και λειτουργεί κανονικά.
Αλλά και η κυβέρνηση της Πορτογαλίας απέκλεισε νωρίτερα το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης.
«Στην Πορτογαλία, δεν έχουμε καμία πληροφορία περί κυβερνοεπίθεσης ή εχθρικής ενέργειας μέχρι στιγμής. Αυτό είναι η προκαταρκτική εκτίμηση διαφόρων υπηρεσιών», ήταν η δήλωση του υπουργού Προεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και εκπροσώπου της κυβέρνησης Αντόνιο Λεϊτάο Αμάρο.
Ο ίδιος μιλώντας στο CNN Portugal ανέφερε ότι «επρόκειτο για πρόβλημα στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας», το οποίο εντοπίσθηκε στην Ισπανία.
Διαβάστε ακόμα:
→ Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ισπανία – Στο σκοτάδι τα αίτια του μπλακ άουτ