Την δύσκολη πορεία της Metlen από μια μικρή ελληνική εταιρεία με EBITDA λιγότερο των 10 εκατομμυρίων το 1995 ως το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (London Stock Exchange) με στόχο EBIΤDA 2 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία ανέδειξε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά την εισαγωγική του ομιλία νωρίτερα στο Capital Market Day.
Ειδικότερα, ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε ότι η όλη πορεία της εταιρείας υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολη, «περνώντας από 40 κύματα» για να φτάσει να αποτελεί σήμερα μια από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως, παράδειγμα συνέργειας των τομέων ενέργειας και μεταλλουργίας, με παρουσία σε 40 χώρες και 5 ηπείρους. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η Ελλάδα δεν είναι εύκολος τόπος για το «επιχειρείν», αναγνωρίζοντας ότι η πορεία της εταιρείας σε ένα τέτοιο περιβάλλον συνιστά αποδεικτικό της ανθεκτικότητάς της.
Τέσσερις βασικοί σταθμοί
Σε οικονομικούς όρους, η πορεία της εταιρείας διακρίνεται σε 4 βασικούς σταθμούς με το σημείο εκκίνησης να τοποθετείται το 1995 με τα EBITDA της εταιρείας να φτάνουν κάτι λιγότερο από 10 εκατ. για να ακολουθήσει ο πρώτος μεγάλος σταθμός (Big One) το 2017 με τα EBITDA στα 306 εκατ. ευρώ, ο δεύτερος σταθμός το 2022 με EBITDA 822 εκατ. ευρώ και ο τελευταίος σταθμός το 2024 στα 1.08 δισεκατομμύρια ευρώ. Η σημερινή εκδήλωση εγκαινιάζει ένα νέο κεφάλαιο στην εξέλιξη της εταιρείας με τις λεπτομέρειες για την επίτευξη των νέων στόχων να ανακοινώνονται στις λεπτομέρειες τους στις 3 Ιουνίου.
Αναφερόμενος στη συνολικότερη πορεία της εταιρείας, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε την ιδιαίτερη αξία της προσέγγισης που συμμερίζεται ο ίδιος στην ζωή, ενώ απηχεί την ίδια στιγμή το στρατηγικό μοντέλο της εταιρείας. Μιλώντας για την δύσκολη περίοδο της πανδημίας και της ακόλουθης ενεργειακής κρίσης, ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το κρίσιμο δεν είναι αν τυγχάνουν δυσκολίες στη ζωή όσο ο τρόπος αντιμετώπισής τους.
«Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, το θέμα δεν είναι να το λύσουμε και να προχωρήσουμε αλλά το θέμα είναι να προσπαθήσουμε να το επιλύσουμε διαθέτοντας όλους τους πόρους μας και κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορούμε με γνώμονα ωστόσο να βγάλουμε κάτι, να κερδίσουμε κάτι».
Τίποτα δεν μας προσφέρθηκε
Υπό αυτό το πρίσμα, η εταιρεία υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Μυτιληναίου αλλά και με την συνεισφορά συνολικά της διοικητικής ομάδας, «διάβασε» σωστά τις εξελίξεις, εντόπισε την στενή συνάφεια μετάλλων και ενέργειας, προχώρησε στην συνέργεια των δύο κλάδων, καθιστώντας την εταιρεία μία από τις 4 «smelters» που υπάρχουν σήμερα από 15 πριν 15 χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερες εταιρείες ανά τον κόσμο αναγνωρίζουν την «βαρύτητα» της συνέργειας ενέργειας και μετάλλων με πλείστα επιχειρηματικά σχέδια να επιχειρούν να ευθυγραμμιστούν με αυτό το μοντέλο όταν η εταιρεία Μυτιληναίος πρωτοπόρησε σε αυτή την κατεύθυνση.
«Τίποτα δεν ήταν εύκολο και τίποτα δεν μας προσφέρθηκε με τον οποιοδήποτε τρόπο», τόνισε χαρακτηριστικά για να υπογραμμίσει την επιμονή αλλά και την αποφασιστικότητα της εταιρείας να κινείται σταθερά, παρά τις όποιες «ανωμαλίες» στο συνολικότερο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, σε τροχιά επίτευξης των στόχων της. «Έχουμε την πεποίθηση ότι έχουμε τα νούμερα που θέλουμε και μπορούμε να πάμε στο επόμενο βήμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η επόμενη μέρα
Κλείνοντας την εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε σε 3 βασικά πράγματα που θα αναλυθούν στο πλαίσιο του Capital Market Day. Το πρώτο ζήτημα αφορά την πρόθεση της εταιρείας να ενισχύσει τους υπάρχοντες τομείς που ήδη μετράει σημαντική δραστηριότητα, εμπειρία και πλούσια τεχνογνωσία. Ένα τέτοιο δείγμα αποτελεί η λιανική αγορά ρεύματος με τον στόχο αύξησης του μεριδίου της Protergia στο 30% από τα σημερινά επίπεδα του 20% να παραμένει επίκαιρος και εφικτός.
Η δεύτερη παράμετρος της «επόμενης μέρας» αφορά στην αξιοποίηση της συγκεντρωμένης τεχνογνωσίας στους τομείς της άμυνας, στα κρίσιμα μέταλλα και κυρίως στα κυκλικά μέταλλα. Μάλιστα, τα κυκλικά μέταλλα συγκεντρώνουν την προσοχή της εταιρείας με την διοίκηση να αναγνωρίζει ότι αποτελούν market changer ή game changer.
Η τρίτη βασική παράμετρος που θα απασχολήσει τον εταιρικό σχεδιασμό το επόμενο διάστημα αφορά στον εταιρικό μετασχηματισμό που κρίνεται αναγκαίος προκειμένου το «οικοδόμημα» της METLEN να μπορέσει να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στα νέα δεδομένα και τις νέες απαιτήσεις που διαμορφώνονται στη βάση μιας εταιρείας που πλέον θα κοσμεί τα «ταμπλό» του London Stock Exchange. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο στόχος για EBITDA 2 δισ. παραμένει στο ακέραιο με ορίζοντα μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια.