Skip to main content

«Συμφωνία ή φεύγουμε»: Διορία 7 ημερών από τον Ρούμπιο για λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας

Μια μέρα μετά την συνάντηση Ζελένσκι - Τραμπ στην Ρώμη

Κλιμακώνουν την πίεση προς Μόσχα και Κίεβο οι ΗΠΑ με σκοπό τη επίτευξη μιας έστω κατ’ αρχήν συμφωνίας. Σε συνέντευξή του στο «Meet the Press» του NBC, o Aμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν την ερχόμενη εβδομάδα εάν θα συνεχίσουν να μεσολαβούν στις συνομιλίες «ή εάν είναι καιρός να επικεντρωθούν σε κάποια άλλα θέματα».

Την Κυριακή, κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πίεσαν τη Ρωσία και την Ουκρανία να προχωρήσουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό μια ημέρα νωρίτερα.

«Πρέπει να συμβεί σύντομα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αφιερώνουμε χρόνο και πόρους σε αυτή την προσπάθεια εάν δεν πρόκειται να καρποφορήσει».


Ο Τραμπ και ο Ζελένσκι, που βρίσκονταν στη Ρώμη για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, συναντήθηκαν σε βασιλική του Βατικανού το Σάββατο για να προσπαθήσουν να αναζωογονήσουν τις παραπαίουσες προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία. Η συνάντηση ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών μετά από μια οργισμένη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο στην Ουάσινγκτον τον Φεβρουάριο και έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Σε μια ανάρτηση στο Truth Social αργότερα το Σάββατο, ο Τραμπ επέπληξε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τις πρόσφατες επιθέσεις στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «δεν υπήρχε κανένας λόγος για τον Πούτιν να εκτοξεύει πυραύλους σε μη στρατιωτικές περιοχές, πόλεις και κωμοπόλεις, τις τελευταίες ημέρες».

Σε μια προηχογραφημένη συνέντευξη που προβλήθηκε στο «Face the Nation» του CBS News την Κυριακή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να στοχεύει χώρους που χρησιμοποιούνται από τον στρατό της Ουκρανίας. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με ένα ρωσικό χτύπημα στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα που σκότωσε αμάχους, ο Λαβρόφ είπε ότι «ο στόχος που δέχθηκε επίθεση δεν ήταν κάτι απολύτως πολιτικό» και ότι η Ρωσία στοχεύει μόνο «τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται από τον στρατό».

Ο Ζελένσκι έγραψε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ανέφερε ότι η Ρωσία είχε ήδη πραγματοποιήσει σχεδόν 70 επιθέσεις την Κυριακή.

«Η κατάσταση στο μέτωπο και η πραγματική δραστηριότητα του ρωσικού στρατού αποδεικνύουν ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει επαρκής πίεση στη Ρωσία από τον κόσμο για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος», ανέφερε.

Διαφορετικές προτάσεις

Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντιτάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε ορισμένες προτάσεις των ΗΠΑ για τον τρόπο τερματισμού του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάνοντας αντιπροτάσεις σε θέματα από το εδαφικό μέχρι τις κυρώσεις, ανέφερε την Παρασκευή το Reuters.

Οι κύριες διαφορές των δύο προτάσεων αφορούσαν τη σειρά επίλυσης των εδαφικών ζητημάτων, την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τις εγγυήσεις ασφαλείας και το μέγεθος του στρατού της Ουκρανίας.

Οι αμερικανικές προτάσεις ζητούσαν την αναγνώριση από τις ΗΠΑ του ελέγχου της Ρωσίας επί της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που κατέλαβε και προσάρτησε η Μόσχα το 2014, καθώς και την de facto αναγνώριση της κατοχής από τη Ρωσία άλλων τμημάτων της Ουκρανίας.
Αντίθετα, η ευρωπαϊκή και ουκρανική πρόταση αναβάλλει τη λεπτομερή συζήτηση για το εδαφικό μέχρι να ολοκληρωθεί η εκεχειρία.

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουκρανία δεν θα πρέπει να συμφωνήσει με την αμερικανική πρόταση, λέγοντας ότι πάει πολύ μακριά με την παραχώρηση εδαφικών εκτάσεων σε αντάλλαγμα για την κατάπαυση του πυρός.

Παρά τις διαφορετικές απόψεις, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι η συνάντηση με τον Ζελένσκι έδειξε την αποφασιστικότητά του να καταλήξει σε συμφωνία.