Skip to main content

Ξέμεινε από πρόθυμους η «συμμαχία των προθύμων»; «Μεγάλο ρίσκο» η ανάπτυξη βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

REUTERS/Kaylee Greenlee Beal

Τα νέα πλάνα Βρετανίας και Γαλλίας - Έμφαση στην ανασύσταση και τον επανεξοπλισμό του στρατού του Κιέβου

Η Βρετανία είναι πιθανό να εγκαταλείψει τα σχέδιά της να στείλει χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία επειδή η κίνηση ενέχει μεγάλους κινδύνους, σύμφωνα με τους Sundays Times.

Βρετανικές πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό μέσο αποκαλύπτουν ότι η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία έχει κριθεί «πολύ επικίνδυνη» λόγω του κινδύνου ευρύτερης σύγκρουσης σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία.

Υπάρχει επίσης η ανησυχία ότι η ανάγκη να αναπτυχθεί μια τεράστια δύναμη σε ολόκληρη την χώρα θα μπορούσε να επηρεάσει τη δέσμευση της Βρετανίας και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία στην προστασία της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ.

«Οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι και οι δυνάμεις ανεπαρκείς για ένα τέτοιο έργο», είπε χαρακτηριστικά μία εκ των πηγών των Sundays Times. «Αυτή ήταν πάντα η σκέψη του Ηνωμένου Βασιλείου. Ήταν η Γαλλία που ήθελε μια πιο δυναμική προσέγγιση».

Πάντως, όπως σημειώνεται, τίποτα δεν έχει ακόμη αποκλειστεί και το υπουργείο Άμυνας έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι η Βρετανία θα μπορούσε να επαναφέρει τα σχέδια αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Κατά το δημοσίευμα όμως η Βρετανία και η Γαλλία αλλάζουν σχέδια αποφασίζοντας να μην στείλουν χερσαία δύναμη στην Ουκρανία που θα φρουρεί βασικές πόλεις, λιμάνια και πυρηνικούς σταθμούς.

Με την αλλαγή αυτή στη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, που σίγουρα θα ευχαριστούσε την Μόσχα που σταθερά διαμηνύει ότι είναι απαράδεκτη η παρουσία ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στο ουκρανικό έδαφος, υπάρχει η έλπιζα ότι η Ρωσία θα «μετακινηθεί» ως προς «κόκκινες γραμμές» της για να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία.

Ανασύσταση και επανεξοπλισμός του στρατού

Πλέον αντί για την αποστολή στρατευμάτων, η προσπάθεια επικεντρώνεται στην ανασύσταση και τον επανεξοπλισμό του στρατού του Κιέβου, προσφέροντας προστασία από τον αέρα και τη θάλασσα. Έτσι, σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, Βρετανοί και Γάλλοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές θα σταλούν μεν στη δυτική Ουκρανία, αλλά δεν θα αποτελούν μέρος κάποιας δύναμης με αποτρεπτικό ή προστατευτικό χαρακτήρα.

Με αυτό τον τρόπο, αν και θα υπάρχουν ευρωπαϊκές δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας, η παρουσία τους δεν θα είναι κατά κάποιο τρόπο προκλητική στρατιωτικά καθώς όχι μόνο θα βρίσκονται μακριά από την πρώτη γραμμή αλλά ούτε θα φρουρούν σημαντικές εγκαταστάσεις ούτε θα βρίσκονται στην Ουκρανία προκειμένου να προστατεύσουν τον στρατό της.

Ανησυχίες από το Κίεβο

Όσον αφορά αυτό το σχέδιο, από την πλευρά της Ουκρανίας υπάρχουν ανησυχίες ότι η οποιαδήποτε εκπαιδευτική δύναμη στη χώρα θα αποχωρούσε με την πρώτη ένδειξη προβλημάτων, όπως έκαναν οι Βρετανοί τις ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας.

Οι αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα ήταν πρόθυμος να δεχτεί μια «μονόπλευρη» ειρηνευτική δύναμη στο έδαφος της Ουκρανίας. Γίνεται έτσι κατανοητό ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας και οι εδαφικές παραχωρήσεις είναι οι βασικοί τομείς για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Τι άλλο προβλέπει το σχέδιο Βρετανίας- Γαλλίας

Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει ότι τα αεροσκάφη θα προστατεύουν τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας και θα παρέχουν αεροπορική κάλυψη στα δυτικά στρατεύματα που θα βρίσκονται στο ουκρανικό έδαφος. Η Τουρκία αναμένεται επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως προς την προστασία από θαλάσσης.

Επιπλέον, προβλέπεται να συνεχιστεί η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ώστε να είναι σε θέση να υπερασπιστεί το έδαφός της σε περίπτωση που η Ρωσία Ρωσία παραβεί τους όρους οποιασδήποτε συμφωνίας.

Συνάντηση Τραμπ- Ζελένσκι στη Ρώμη;

Οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται για να πείσουν όλα τα μέρη να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός. Οι προσπάθειες εντείνονται μάλιστα ώστε να μην χάσουν τον ενδιαφέρον τους οι Ηνωμένες Πολιτείες που απειλούν να αποχωρήσουν από την διαδικασία εάν δεν επιτευχθεί σύντομα πρόοδος.

Προς αυτή την κατεύθυνση, Βρετανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι φαίνεται ότι προσπαθούν να πείσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να συμφωνήσει να συναντήσει τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι το Σάββατο, μετά την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου στη Ρώμη, σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι εντάσεις και να προχωρήσουν σε συμφωνία.

Βρετανική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι υπάρχει μια «προφανής ευκαιρία» για συζητήσεις μετά την κηδεία στη Ρώμη, δεδομένου του ποιοι θα παρευρεθούν.

Στη Ρώμη σχεδιάζεται επίσης συνάντηση μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μκαρόν.

Διαβάστε ακόμα:

→ Η «θυσία» που οι ΗΠΑ ζητούν από τον Πούτιν- Να ξεχάσει την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας