Skip to main content

Ο CEO που δίνει… φτερά στους μετόχους

Επί προσωπικού: Ο Γιάννης Παράσχης βρίσκεται στο τιμόνι του ΔΑΑ από το 2007

Ιδιαίτερα ευνοϊκή φαίνεται ότι είναι η τρέχουσα συγκυρία για τον Γιάννη Παράσχη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ο οποίος βλέπει την εταιρεία που διοικεί από το 2007 (!) να αποδεικνύεται σ΄ ένα από τα βασικά «αμυντικά χαρτιά» του Χρηματιστηρίου.

Κι αυτό έρχεται να το επιβεβαιώσει και η σημερινή αποκοπή του δικαιώματος στο φετινό μέρισμα των 235 εκατ. ευρώ (payout ratio 100%), με τον CEO του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας να επιβραβεύει τους μετόχους με μια πρόσθετη απόδοση άνω του 8%, η οποία αντιστοιχεί σ’ ένα ποσό 0,78 ευρώ/μετοχή.

Ιωάννης Παράσχης.

Μεγάλο ενδιαφέρον, φυσικά, προκύπτει από την απόφαση του Γιάννη Παράσχη να εγκαινιάσει το Πρόγραμμα Επανεπένδυσης Μερίσματος, το οποίο για φέτος θα φθάσει έως τα 100 εκατ. ευρώ (επιπλέον 140 εκατ. την περίοδο 2026-2028), δίνοντας την ευκαιρία στους μετόχους, αντί για μετρητά, να λάβουν νέες μετοχές του αεροδρομίου.

Εάν και η τρέχουσα περίοδος σίγουρα ενισχύει την ανάγκη για ρευστότητα, το γεγονός ότι οι βασικοί μέτοχοι θα στηρίξουν την επίμαχη πρωτοβουλία λειτουργεί υπέρ του CEO. Ας σημειωθεί ότι οι υπόλοιποι μέτοχοι καλούνται να αποφασίσουν μεταξύ μετρητών ή επανεπένδυσης έως τις 8 Μαΐου.

Ακόμη και στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί στο 100% ο στόχος του Γιάννη Παράσχη για έσοδα 100 εκατ. ευρώ, τα «φρέσκα» κεφάλαια -όσα κι αν συγκεντρωθούν- είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσουν περαιτέρω τη «δύναμη πυρός» (έχει ήδη εξασφαλιστεί δάνειο 806 εκατ. ευρώ), η οποία θα απαιτηθεί για την υλοποίηση των μεγάλων επενδύσεων στον αερολιμένα, με στόχο την εξυπηρέτηση έως και 40 εκατ. επιβατών ετησίως.

Μια επένδυση, η οποία θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τα νούμερα του ΔΑΑ, τα οποία μην ξεχνάμε ότι πέρυσι βρέθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Πάντως, για φέτος, η εκτίμηση του CEO κάνει λόγο για μονοψήφια αύξηση, καθώς είναι αδύνατο να συνεχιστεί ο διψήφιος ρυθμός ανόδου των προηγούμενων ετών.

Η απόδοση του 30%

Όλα αυτά, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν παρά να αφήνουν ικανοποιημένο τον Γιάννη Παράσχη, κάτι το οποίο συμμερίζεται και η αγορά. Άλλωστε, η μετοχή στο ταμπλό της Αθήνας καταγράφει διαδοχικά ιστορικά υψηλά τις τελευταίες ημέρες, έχοντας αφήσει πίσω τα 9,5 ευρώ/μετοχή.

Έτσι, όποιος είχε συμμετάσχει στην IPO του 2024, τώρα βλέπει την απόδοση της επένδυσής του να έχει «αυγατίσει» κατά τουλάχιστον +18%, χωρίς να συνυπολογίσουμε το φετινό (0,78 ευρώ) και το περσινό (0,33 ευρώ) μέρισμα, το οποίο ανεβάζει το συνολικό όφελος άνω του +30%.

Εισηγμένες: Το νέο τοπίο στον πίνακα των billionaires

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)