Skip to main content

Μη γίνει με το καλώδιο ό,τι και με τον East Med

Οι κακοπροαίρετοι ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση μέσω της ανακοίνωσης χθες του Χωροταξικού Σχεδιασμού επιχειρεί να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από την εφεκτική στάση της στο θέμα του καλωδίου

Η ανακοίνωση από την Ελλάδα του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που έγινε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο (και όχι ό,τι θα ήθελε ή λέει κατά καιρούς η Τουρκία) δείχνει ότι η χώρα μας δεν αποδέχεται την ηγεμονική στάση της γείτονος.

Η εφεύρεση της «γαλάζιας πατρίδας» έγινε ως μείζον αντίμετρο στην ελληνική κυριαρχία που κατοχυρώνεται από το διεθνές δίκαιο. Tο τελευταίο αμφισβητείται έντονα από την Τουρκία, που βάζει βέτο ακόμα και στην πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και πολύ θα ήθελε να εξελιχθεί το εν λόγω έργο σε κάτι αντίστοιχο του ναυαγισμένου East Med.

Οι κακοπροαίρετοι ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση μέσω της ανακοίνωσης χθες του Χωροταξικού Σχεδιασμού επιχειρεί να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από την εφεκτική στάση της στο θέμα του καλωδίου.

Τον Ιούλιο του 2024 η Τουρκία διέκοψε την πόντιση του καλωδίου, ενώ πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε λόγο για καθυστέρηση στο έργο, κάτι που μάλλον δυσαρέστησε σφόδρα το Ισραήλ. Να σημειωθεί ότι ο προαναφερόμενος θα συναντηθεί στις 14 Μαΐου με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν.

Για το συγκεκριμένο έργο έχει εγκριθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 658 εκατ. από το 2013 και έχει ενταχθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. που συμβάλλουν στην ενεργειακή της αυτονομία.

Προκαλεί εντύπωση πάντως ότι μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν έχει πάει το θέμα του καλωδίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σημείωσε χθες μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης. Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το καλώδιο ανέφερε: «Τότε, και εκ νέου τώρα, τα σχέδια βασίστηκαν αποκλειστικά στις διαβεβαιώσεις των νομικών (με πρώτο τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών) ότι ο δρόμος είναι ορθάνοιχτος, αφού είναι σύμφωνος με το δίκαιο της θάλασσας και δεν απαιτείται οποιαδήποτε άδεια της Τουρκίας. Δυστυχώς, κάθε φορά, αποδεικνύεται η κακοδαιμονία της χώρας να στηρίζεται αποκλειστικά στο διεθνές δίκαιο (ο σημερινός ΥΠΕΞ έχει προσθέσει και τη “διεθνή ηθική”), και να βαδίζει με στρατηγική τύφλωση, χωρίς σοβαρά σχέδια αντιμετώπισης των προβλέψιμων τουρκικών αντιδράσεων. Κατά τον κ. Γεραπετρίτη: Αφού όλη η Μεσόγειος είναι κατεσπαρμένη με καλώδια, το έργο δεν μπορεί να εμποδιστεί…».

Βέβαια, το καλώδιο εμποδίστηκε και περιμένουμε τώρα να δούμε τι θα βγάλει η συνάντηση Φιντάν – Γεραπετρίτη, αν και λίγο-πολύ μπορούμε να φανταστούμε το αποτέλεσμα. Ο ρεαλισμός για την Ελλάδα απαιτεί να ενώσει τη φωνή της με εκείνη του Ισραήλ και της Κύπρου, ώστε να ενισχύσει τη θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει συντονισμένα τα έργα διασύνδεσης των τριών χωρών. Κάθε καθυστέρηση πρέπει να είναι μόνο τακτική.