Skip to main content

Οι Πόντιοι της Ανταλλαγής στη Σπιναλόγκα του Πειραιά – Ένα λυρικό ντοκουμέντο με την υπογραφή «Καραντίνα»

Από την άφιξη Ελλήνων στρατιωτών στο λοιμοκαθαρτήριο του Αγίου Γεωργίου το 1923, με το φακό του Ζόζεφ Χεπ (πηγή: Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο – Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης)

Από το διαβόητο λοιμοκαθαρτήριο του Αγίου Γεωργίου στο αρχείο της Ψηφιακής Σάντας

Σε μια ενδεχομένως πιο… ρομαντική περιγραφή, την είπαν «Σπιναλόγκα του Πειραιά», κάτι που είναι σαφώς καλύτερο από το «Κολαστήριο του Αργοσαρωνικού» που επίσης την έχει περιγράψει. Η νησίδα του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού της Σαλαμίνας, κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά ταυτοχρόνως όσο μακριά χρειαζόταν για ένα λοιμοκαθαρτήριο.

Στον Άγιο Γεώργιο έγινε και η υποδοχή χιλιάδων Πόντιων προσφύγων της Ανταλλαγής. Το 1924 ο πληθυσμός που είχε περάσει από τη νησίδα υπολογίστηκε στα 100.000 άτομα. Έναν χρόνο νωρίτερα εκεί βρίσκονταν και Έλληνες στρατιώτες που πήραν μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ