«Tαχύτερες κινήσεις» από την Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι απάντησε ή τι σχεδιάζει να απαντήσει η φον ντερ Λάιεν, που αναρρώνει μετά από βαριά πνευμονία.
Ουδείς πιστεύει όμως ότι η Ευρώπη έχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο να βρει άμεσες λύσεις στο θέμα της φθηνότερης ενέργειας. Ειδικά για το φυσικό αέριο, που όπως σωστά επισήμανε ο πρωθυπουργός θα μας συνοδεύει ως αναγκαία ενεργειακή λύση για τις επόμενες δύο δεκαετίες, τουλάχιστον.
Ονειρο θερινής νυκτός είναι για την Ευρώπη η φθηνή ενέργεια. Η εισαγωγή ακριβού αμερικανικού LNG, φαντάζει μάλιστα ως «βασική λύση». Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί με νέους δασμούς, αν η Ευρώπη δεν αυξήσει τις εισαγωγές αερίου και πετρελαίου από την Αμερική.
Όπως αποκάλυψε μάλιστα η Wall Street Journal, ο Τραμπ ετοιμάζει προεδρικά διατάγματα για να επιταχύνει την παραγωγή υδρογονανθράκων στο αμερικανικό έδαφος και να ακυρώσει κανονισμούς που περιόριζαν τις εκπομπές CO2 των οχημάτων.
Ο στόχος είναι να γίνει η Αμερική «κυρίαρχη» από άποψη ενέργειας και θα πρέπει να θυμηθούμε ότι υπό την προεδρία Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 40% και είναι ήδη η πρώτη χώρα παραγωγής φυσικού αερίου στον κόσμο.
Θα πρέπει λοιπόν να αναμένουμε και μια επιθετική ενεργειακή πολιτική, με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσπαθήσουν να εξισορροπήσουν το έλλειμμα στο εμπορικό τους ισοζύγιο με την Ευρώπη και να συνεχίσουν τη βιομηχανική τους αναβίωση.
Μ` αυτά και μ` αυτά, η Ευρώπη μένει μόνη της να αναζητά άμεσα, φθηνή ενέργεια, από άλλες πηγές, μιλώντας για μια «πράσινη μετάβαση» που ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα πότε και αν θα δώσει λύσεις στην ενεργειακή αυτονομία της Γηραιάς Ηπείρου.
Η θέση της ΕΕ επιδεινώνεται καθώς έχει αποκλείσει το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο και την ίδια ώρα υποχρεώνεται να αυξάνει δραματικά τις αμυντικές της δαπάνες. Κάτι που πρακτικά θα σημάνει αφαίρεση πόρων από άλλα κονδύλια των κρατικών προϋπολογισμών.
Όλα για την άμυνα
Το είπε χωρίς περιστροφές ο νέος ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε στην τελευταία του ομιλία στις Βρυξέλλες ενώπιον των Μικτών Επιτροπών Εξωτερικών-Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Αυτό σημαίνει ότι θα ξοδεύουμε λιγότερα για άλλες προτεραιότητες, αλλά μπορεί να κάνουμε τη μεγάλη διαφορά για τη μελλοντική μας ασφάλεια, αυξάνοντας τις αμυντικές μας δαπάνες».
Είναι «απαραίτητο» λέει δηλαδή ο Ρούτε, να μειωθούν οι «εύκολες δαπάνες», για παράδειγμα, για κοινωνική ασφάλιση, δημόσια συστήματα υγείας, την εκπαίδευση, ακόμη και την ενίσχυση της βιομηχανίας.
Μόνο που οι δαπάνες για την άμυνα ενάντια στους φόβους πολέμου δεν ταιριάζει με αυτό που συνέβη τα τελευταία χρόνια: Η Ρωσία-με πολεμική οικονομία- ξόδεψε το 2024 κάπου 140 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η Ευρώπη με οικονομία αγοράς, δαπάνησε για την άμυνα 314 δισεκατομμύρια.
Και την ίδια ώρα, η Μόσχα, υπό καθεστώς κυρώσεων, είδε την οικονομία της να αυξάνεται σχεδόν κατά 4%, ενώ η Ευρώπη φλερτάρει συνεχώς με αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ελέω και της πανάκριβης ενέργειας…