Με το… δεξί ξεκίνησε στο 2025 το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς χθες η αγορά κατάφερε να κάνει ακόμη ένα βήμα προς τον πρωταρχικό στόχο των 1.502 μονάδων.
Το συγκεκριμένο επίπεδο είναι το υψηλότερο των τελευταίων σχεδόν 14 ετών και η υπέρβασή του αποτελεί διακαή πόθο των επενδυτών. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι τον Μάιο ο Γενικός Δείκτη είχε εκ νέου βρεθεί σ’ αυτά τα σημεία.
Ωστόσο, το ζητούμενο για φέτος είναι η περαιτέρω αναρρίχηση της Λεωφόρου Αθηνών προς τα επίπεδα των 1.600 -γιατί όχι και των 1.700- μονάδων. Εάν και κάθε πρόβλεψη εμπεριέχει υψηλό βαθμό ρίσκου, η αγορά διαθέτει αρκετά «όπλα», ώστε να είναι σε θέση να αισιοδοξεί.
Οι φθηνές αποτιμήσεις στο ταμπλό, τα γενναιόδωρα μερίσματα των διοικήσεων, η ανθεκτική κερδοφορία των εισηγμένων, το σταθερό μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον και φυσικά, η διάθεση για νέα επιχειρηματικά deals μπορούν να στηρίξουν την ανοδική κίνηση της αγοράς για 5ο διαδοχικό έτος.
Ωστόσο, ουδείς μπορεί να μοιάζει βέβαιος για το τι μέλλει γενέσθαι, ιδίως από την στιγμή που η κατάσταση στο εξωτερικό είναι αρκετά ρευστή. Το τι θα γίνει στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη επηρεάζει άμεσα την Αθήνα, λόγω της υψηλής συμμετοχής των ξένων στις καθημερινές συναλλαγές.
Άρα, μια πιθανή διόρθωση στις διεθνείς μετοχές, υπό το βάρος των αβεβαιοτήτων, είναι νομοτελειακά σίγουρο ότι θα επηρεάσει και τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος σπανίως καταφέρνει να διαφοροποιηθεί, όταν τα πράγματα… σκουραίνουν πραγματικά.
Σε κάθε περίπτωση, αυτήν την στιγμή ο Γενικός Δείκτης μοιάζει να βρίσκεται σ’ ένα σταθερό μονοπάτι προς το «οχυρό» των 1.502 μονάδων, το οποίο αργά ή γρήγορα λογικά θα «πέσει». Όσον αφορά τη συνέχεια, όμως, αυτή είναι δύσκολο να προβλεφθεί, παρά τα αρκετά «συν» της ελληνικής αγοράς.
Ο Ολλανδός με τα μερίσματα των 225 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγους μήνες
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)