Τη ανάγκη να αντιμετωπιστεί η προστασία των συνόρων ως κοινή ευρωπαϊκό ζήτημα ανέδειξε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Βορρά-Νότου στη Φινλανδική Λαπωνία.
«Πιστεύω ότι υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία που προκύπτουν από αυτή τη συζήτηση. Το πρώτο είναι ότι η προστασία των συνόρων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής μας στρατηγικής και κοινή προτεραιότητα, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για χερσαία ή θαλάσσια σύνορα, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε στο βορρά ή στο νότο. Και η καλύτερη διαχείριση αυτής της πρόκλησης θα πρέπει να αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια. θα ήθελα να επαναλάβω εδώ από τη Λαπωνία την ανάγκη παροχής πρόσθετης χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο για τη διαχείριση των συνόρων αλλά και για τις κατασκευές που καθιστούν αποτελεσματικότερη τη διαχείριση των συνόρων μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης που ακολούθωβς αναφέρθηκε στο ζήτημα της ασφάλειας
«Κατά κοινή παραδοχή χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα και να κινηθούμε πιο έξυπνα στο πώς κατανέμουμε τα κονδύλια για την άμυνα, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προσωπικά έχω ταχθεί υπέρ της μεγαλύτερης ευελιξίας, στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών κανόνων, όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις αμυντικές δαπάνες. Πιστεύω ότι αυτό θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για όλους μας να δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνα.
Αλλά, φυσικά, πρέπει να εξετάσουμε όλα τα μέσα για το πώς θα προωθήσουμε συλλογικά την ευρωπαϊκή άμυνα. Αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα έχουμε μία έκτακτη σύνοδο τον Φεβρουάριο, όπου θα μιλήσουμε ανοιχτά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και για την ανάγκη να σκεφτούμε πέραν των τυπικών παραμέτρων σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας και σε μια εποχή που πρέπει ακόμη να πείσουμε τον διατλαντικό μας εταίρο ότι παίρνουμε στα σοβαρά τη δική μας ασφάλεια, διότι χρειαζόμαστε τον διατλαντικό μας εταίρο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Σε ερώτηση για την προοπτική ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας και λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο το επόμενο διάστημα, ο Πρωθυπουργός σημείωσε:
«Πρέπει να μεριμνήσουμε για δικές μας προτεραιότητες στον τομέα της ασφάλειας. Αυτός είναι στην πράξη ο καλύτερος τρόπος για να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη διατλαντική σχέση. Η δίκαιη κατανομή των βαρών θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε συμμαχίας.
Η Ελλάδα δαπανά περισσότερο από 3% του ΑΕΠ
«Ήμουν αρκετά ικανοποιημένος που σημειώσαμε πρόοδο όσον αφορά το να σκεφτόμαστε πέραν των τυπικών παραμέτρων, όχι μόνο για το πώς θα αυξήσουμε τις δικές μας εθνικές εισφορές, πώς θα ξοδεύουμε περισσότερα για την άμυνα, αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δαπανά περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα, το κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια, στην πραγματικότητα δεν επωφεληθήκαμε ποτέ από το μέρισμα ειρήνης μετά την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου.
Απαντώντας σε ερώτηση για δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο εκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα ζητήσει να αυξηθεί στο 5% του ΑΕΠ (από 2%) ο στόχος για τις αμυντικές δαπάνες των μελών NATO, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:
«Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως το 2% πιθανόν ανήκει στο παρελθόν. Θα είναι πάνω από 2%, αλλά ας μην το προσδιορίσουμε, διότι όλοι έχουμε υποχρεώσεις και σε εθνικό επίπεδο και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λειτουργούμε εντός του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου. Συνεπώς, γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί να δαπανήσουμε περισσότερα από το 2%, αλλά θα γίνει σαφές, ποιο είναι το ποσοστό στο οποίο θα συμφωνήσουμε, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αφού διαβουλευτούμε με τον νέο Πρόεδρο.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς αντιλαμβάνονται οι ηγέτες τις απειλές της Ρωσίας κατά της Ευρώπης, o Πρωθυπουργός δήλωσε:
Εξετάζοντας την ασφάλεια στο ευρύτερο δυνατό πλαίσιο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη βρισκόμαστε ενώπιον μια νέας μορφής υβριδικού πολέμου, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Είναι οι εκστρατείες ψευδούς πληροφόρησης και παραπληροφόρησης που προσπαθούν να επηρεάσουν τις δημοκρατικές μας διαδικασίες.
Για όλες αυτές τις προκλήσεις χρειαζόμαστε μια συνεκτική απάντηση, που να υπερβαίνει απλά την αύξηση των δαπανών για την άμυνα και τη συνέχιση της στήριξης προς την Ουκρανία: μιλάμε για την ενίσχυση των δικών μας δημοκρατιών, την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, διότι η παράνομη μετανάστευση έχει επίσης εργαλειοποιηθεί από άλλες δυνάμεις. Δείτε, για παράδειγμα, αυτό που συμβαίνει στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία.
Μελόνι: η ΕΕ θα πρέπει να προστατεύσει τα σύνορά της
Η παράτυπη μετανάστευση αποτελεί απειλή ασφαλείας για την ΕΕ και το μπλοκ θα πρέπει να προστατεύσει τα σύνορά του από την απειλή που εγείρουν η Ρωσία και εγκληματικές οργανώσεις, εκτίμησε σήμερα η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.
«Η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης μόνο στη βάση της συζήτησης περί αλληλεγγύης ήταν λάθος, κατά τη γνώμη μου», δήλωσε η Μελόνι στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.
«Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν ήμασταν σε θέση να προστατεύσουμε τα σύνορά μας (…) Θέλουμε να υπερασπιστούμε τα εξωτερικά μας σύνορα και δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία ή σε εγκληματικές οργανώσεις να υπονομεύσουν την ασφάλειά μας», τόνισε η ίδια.