Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά για την Ουκρανία στα πολεμικά μέτωπα. Ήδη, ο στρατιωτικός διοικητής στην περιοχή του Ντόνετσκ, στρατηγός Ολεξάντερ Λούτσενκο αντικαταστάθηκε, μετά από αρκετές σοβαρές ήττες, σύμφωνα με την Ukrayinska Pravda.
Διάδοχός του ο Ολεξάντερ Ταρνάβσκι-ένας από τους πιο διάσημους στρατηγούς στην Ουκρανία. Οδήγησε τις επιτυχημένες αντεπιθέσεις της Ουκρανίας στα νότια της χώρας το 2022, οι οποίες οδήγησαν στην ανακατάληψη της Χερσώνας.
Την ίδια ώρα , η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλλας, προειδοποιεί ότι «η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα όπλα μεγάλης εμβέλειας, περισσότερα πυρομαχικά, ώστε να είναι ισχυρή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», όπως λέει σε συνέντευξή της στην Suddeutsche Zeitung.
Η Κάλλας επικρίνει μάλιστα τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς γιατί έχει επανειλημμένα απορρίψει την παράδοση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία. Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ προκειμένου να προστατευθεί από τη Ρωσία. «Πιστεύω ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι η εγγύηση για την ασφάλεια της Ουκρανίας», ισχυρίστηκε η Κάλλας- κάτι που απορρίπτουν όμως αρκετοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη συμμαχία, γνωρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να εμπλακεί άμεσα σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα , ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στη Μέση Ανατολή για να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ και ένα από τα θέματα που συζητά είναι η μεταφορά συριακών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, όπως γράφει το αμερικανικό περιοδικό Military Watch .
Το συριακό οπλοστάσιο
Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό, η Συρία διαθέτει σχεδόν 4.000 σοβιετικής κατασκευής άρματα μάχης T-54/55, T-62, T-72 και T-90 και πάνω από 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Έχει επίσης περίπου ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού των 152 mm και 122 mm. «Αυτό το οπλοστάσιο θα μπορούσε να προσφέρει τεράστια ανακούφιση για την Ουκρανία στο μέτωπό της ενάντια στους Ρώσους στρατιώτες».
Και δεν είναι μόνο αυτό. Σύμφωνα με την Ουκρανική ιστοσελίδα Defense Express, στη Συρία υπάρχουν ρωσικά υπερηχητικά βλήματα P-800 Oniks και ένας απροσδιόριστος αριθμός πυραυλικών συστημάτων S-200, Buk και Buk-M2 . « Αυτό το οπλοστάσιο θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ουκρανία να προστατεύσει καλύτερα τον εναέριο χώρο της από ρωσικούς πυραύλους, drones και μαχητικά αεροσκάφη», αναφέρει η Defense Express. Στις αρχές του 2024, η συριακή Πολεμική Αεροπορία διέθετε επίσης συνολικά 184 στρατιωτικά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων 30 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 και 10 βομβαρδιστικά Su-24MK.
Δεν είναι βέβαια σαφές πόσα από αυτά τα οπλικά συστήματα είναι ακόμα λειτουργικά, καθώς το Ισραήλ έχει καταστρέψει εκατοντάδες στόχους από αέρος. Ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατζ ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε σχεδόν ολόκληρο το συριακό ναυτικό.
Ο Τραμπ δεν θέλει επιθέσεις στη Ρωσία με αμερικανικά όπλα
Η αποστολή των συριακών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία θεωρείται μάλιστα από την απερχόμενη διοίκηση Μπάιντεν ως μοναδική ευκαιρία, καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε κατά της χρήσης πυραύλων ATACMS εναντίον στόχων στη Ρωσία.
Μετά την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ, υπάρχει άλλωστε το ενδεχόμενο διακοπής των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία.