Skip to main content

ΗΠΑ: Εντολή σε Google, Apple να προετοιμαστούν για τον «διωγμό» του TikTok

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Ο Τραμπ δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του για το μέλλον της άκρως δημοφιλούς κινεζικής εφαρμογής στις ΗΠΑ

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το TikTok στις ΗΠΑ, αν και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του για το μέλλον της άκρως δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, που ανήκει στην κινεζική ByteDance.

Μέλη Επιτροπής της Βουλής κάλεσαν τα ανώτατα στελέχη της Apple και της Google να προετοιμαστούν για συμμόρφωση με νόμο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ουσιαστική απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.

Όπως μεταδίδει το CNBC την Παρασκευή εστάλησαν επιστολές στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Apple, Τιμ Κουκ, και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alphabet, Σαντάρ Πιτσάι, από τους βουλευτές Τζον Μουλέναρ (Ρεπουμπλικανός, Μίσιγκαν) και Ράτζα Κρισναμούρθι (Δημοκρατικός, Ιλινόις) της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής υπενθυμίζοντάς τους τις ευθύνες τους ως διαχειριστές καταστημάτων με εφαρμογές.

Οι βουλευτές αναφέρονται στην πρόσφατη απόφαση του Εφετείου της Ουάσιγκτον, D.C., που επικύρωσε νόμο ο οποίος απαιτεί από την κινεζική ByteDance να πουλήσει το TikTok έως τις 19 Ιανουαρίου. Εάν η ByteDance δεν πουλήσει το TikTok μέχρι την προθεσμία, η Apple και η Google θα υποχρεούνται από τον νόμο να διασφαλίσουν ότι οι πλατφόρμες τους δεν θα υποστηρίζουν πλέον την εφαρμογή TikTok στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι βουλευτές στις επιστολές τους.

«Όπως γνωρίζετε, χωρίς την απαραίτητη εκποίηση, ο Νόμος καθιστά παράνομο το να “παρέχονται υπηρεσίες διανομής, συντήρησης ή ενημέρωσης μιας τέτοιας εφαρμογής που ελέγχεται από ξένους αντιπάλους (συμπεριλαμβανομένου οποιουδήποτε πηγαίου κώδικα της εφαρμογής) μέσω μιας αγοράς (συμπεριλαμβανομένου ενός ηλεκτρονικού καταστήματος εφαρμογών) μέσω της οποίας χρήστες εντός των χερσαίων ή θαλάσσιων συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών μπορούν να έχουν πρόσβαση, να διατηρούν ή να ενημερώνουν την εφαρμογή αυτή”», έγραψαν οι βουλευτές στις επιστολές.

Το εφετείο της Ουάσιγκτον αργότερα την Παρασκευή απέρριψε το αίτημα του TikTok για προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του νόμου από τον Ιανουάριο.

Οι βουλευτές έστειλαν επίσης επιστολή στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του TikTok, Σου Ζι Τσιου, κάνοντας ανασκόπηση της δικαστικής απόφασης. Ανέφεραν ότι από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τον αρχικό νόμο για το TikTok τον Απρίλιο, «το Κογκρέσο έχει δώσει αρκετό χρόνο στο TikTok για να λάβει τα απαραίτητα μέτρα συμμόρφωσης».

«Πράγματι, το TikTok είχε 233 ημέρες (και συνεχίζει να μετρά) για να επιδιώξει μια λύση που προστατεύει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», έγραψαν οι βουλευτές.

Η θέση του TikTok και η στάση του Τραμπ

Παρόλο που το TikTok χαρακτήρισε τον νόμο αντισυνταγματικό και ανέφερε ότι παραβιάζει τα δικαιώματα της Πρώτης Τροπολογίας των 170 εκατομμυρίων χρηστών του, ένα τριμελές πάνελ του εφετείου απέρριψε το επιχείρημα αυτό και ανέφερε σε γνωμοδότησή του ότι ο νόμος «είναι προσεκτικά διαμορφωμένος για να προστατεύει την εθνική ασφάλεια».

Το TikTok προειδοποίησε ότι ένας μήνας απαγόρευσης στις ΗΠΑ θα οδηγούσε μικρές επιχειρήσεις και δημιουργούς περιεχομένου σε κοινωνικά δίκτυα σε απώλειες ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πωλήσεις και κέρδη.

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δηλώσει δημοσίως αν σκοπεύει να εφαρμόσει την ουσιαστική απαγόρευση του TikTok όταν αναλάβει επίσημα καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Τραμπ προσπάθησε να επιβάλει απαγόρευση στην πρώτη του θητεία, αλλά η ρητορική του για το TikTok άρχισε να αλλάζει μετά τη συνάντησή του, τον Φεβρουάριο, με τον δισεκατομμυριούχο Τζεφ Γιας, Ρεπουμπλικάνο δωρητή και μεγάλο επενδυτή της κινεζικής εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης.

Η εταιρεία εμπορικών συναλλαγών του Γιας, Susquehanna International Group, κατέχει μερίδιο 15% στη ByteDance, ενώ ο ίδιος διατηρεί ποσοστό 7%, αξίας περίπου 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με δημοσιεύματα των NBC και CNBC τον Μάρτιο. Εκείνο τον μήνα αναφέρθηκε επίσης ότι ο Γιας είναι συνιδιοκτήτης της εταιρείας που συγχωνεύθηκε με τη μητρική της Truth Social, της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης του Τραμπ.

Η Google αρνήθηκε να σχολιάσει κατόπιν αιτήματος του CNBC. Η Apple δεν απάντησε στα αιτήματα για σχόλια.

Εκπρόσωπος του TikTok επανέλαβε το σχέδιο της εταιρείας να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, «το οποίο έχει καθιερωμένο ιστορικό προστασίας του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου των Αμερικανών».