Skip to main content

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία λέει ότι έχει επιτύχει απόλυτη αεροπορική υπεροχή πάνω από τη Συρία

Η IAF κατέστρεψε το 86% των συστημάτων αεράμυνας του πρώην καθεστώτος Άσαντ σε ολόκληρη τη Συρία

Μετά από πάνω από μια δεκαετία αποφυγής του εναέριου χώρου της Συρίας, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης κατά της παροχής όπλων από το Ιράν στη Χεζμπολάχ, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία λέει ότι έχει επιτύχει απόλυτη αεροπορική υπεροχή στην περιοχή.

Στο πλαίσιο μιας ισραηλινής επιχείρησης βομβαρδισμού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε ολόκληρη τη Συρία, με στόχο την εξάλειψη προηγμένων όπλων που θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια εχθρικών στοιχείων μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, κατέστρεψε επίσης τη συντριπτική πλειοψηφία της αεράμυνας στη χώρα.

Σύμφωνα με τον στρατό, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) κατέστρεψε το 86% των συστημάτων αεράμυνας του πρώην καθεστώτος Άσαντ σε ολόκληρη τη Συρία, συνολικά 107 ξεχωριστά εξαρτήματα αεράμυνας και άλλα 47 ραντάρ.

Οι αριθμοί περιλαμβάνουν το 80% του μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς SA-22, γνωστό και ως Pantsir-S1 και το 90% του ρωσικού συστήματος αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς SA-17, γνωστό και ως Buk.

Και τα δύο ρωσικά συστήματα είχαν θέσει προκλήσεις στην IAF κατά τη λεγόμενη εκστρατεία της μεταξύ εκστρατειών —ή Mabam, όπως είναι γνωστό με το εβραϊκό ακρωνύμιό του— με στόχο την αντιμετώπιση των ιρανικών παραδόσεων όπλων στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τις προσπάθειες ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν να κερδίσουν μια βάση στη χώρα, η οποία ξεκίνησε το 2013.

Μόνο λίγα συστήματα αεράμυνας παραμένουν τώρα στη Συρία και δεν θεωρούνται σημαντική απειλή για την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ, η οποία λέει ότι μπορεί να επιχειρεί ελεύθερα στους ουρανούς της χώρας.

«Η συστοιχία αεράμυνας της Συρίας είναι μία από τις ισχυρότερες στη Μέση Ανατολή και το πλήγμα που της προκλήθηκε είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για την υπεροχή της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Η νέα ελευθερία εναέριας δράσης φέρνει επίσης στην IAF νέες ευκαιρίες. Εάν στο παρελθόν, η IAF δεν πετούσε απευθείας πάνω από τη Δαμασκό όταν εκτελούσε πλήγματα σε στόχους που συνδέονται με το Ιράν στην πρωτεύουσα, τώρα μπορεί. Ακόμη, η IAF μπορεί να στείλει drones παρακολούθησης πάνω από τη συριακή πρωτεύουσα χωρίς να φοβάται ότι θα καταρριφθούν από τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας ρωσικής κατασκευής.

Ενώ το καθεστώς Άσαντ που υποστηρίζεται από το Ιράν έχει πέσει, το Ισραήλ θα εξακολουθεί να επιχειρεί πάνω από τη Συρία για να διασφαλίσει ότι τα προηγμένα όπλα από τον στρατό της πρώην κυβέρνησης δεν φθάνουν στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο ή σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα εχθρική προς το Ισραήλ στην περιοχή.

Η επιχείρηση βομβαρδισμών την Κυριακή και τη Δευτέρα, που ξεκίνησε ώρες μετά την πτώση του καθεστώτος του Άσαντ, έπληξε επίσης συριακές αεροπορικές βάσεις, αποθήκες όπλων, εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων και εγκαταστάσεις χημικών όπλων, εκτός από τα συστήματα αεράμυνας. Τα χτυπήματα κατέστρεψαν εκατοντάδες πυραύλους και συναφή συστήματα, 27 μαχητικά αεροσκάφη, 24 ελικόπτερα και άλλα.

Συνολικά 1.800 πυρομαχικά χρησιμοποιήθηκαν στα πλήγματα, αφαιρώντας σχεδόν κάθε τοποθεσία «στρατηγικών στρατιωτικών δυνατοτήτων» που γνώριζε το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι δεν κατέστρεψε όλες τις στρατιωτικές δυνατότητες του καθεστώτος Άσαντ και η Χεζμπολάχ σίγουρα θα προσπαθήσει να βάλει στα χέρια της προηγμένα όπλα που μέχρι στιγμής είχαν γλιτώσει. Οι πιθανότητες όπλων από τη Συρία να βρουν το δρόμο τους προς τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο θεωρούνται υψηλές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IDF.

Για να αποτρέψει τα όπλα από το να φτάσουν στη Χεζμπολάχ, η IAF έχει βομβαρδίσει όλα τα συνοριακά περάσματα μεταξύ Συρίας και Λιβάνου, αφήνοντας μόνο ένα από αυτά, τη Masnaa, ανοιχτό για την κυκλοφορία των πεζών. Η IAF λέει ότι παρακολουθεί συνεχώς τις διαβάσεις για να διασφαλίσει ότι η Χεζμπολάχ δεν θα επιστρέψει για να τις χρησιμοποιήσει για παραδόσεις όπλων.

Ταυτόχρονα, ο στρατός πιστεύει επίσης ότι έχει προκαλέσει ένα σημαντικό πλήγμα στις δυνατότητες κατασκευής όπλων ολόκληρου του άξονα υπό την ηγεσία του Ιράν, στον Λίβανο, τη Συρία και στο ίδιο το Ιράν με το χτύπημα του Οκτωβρίου ως απάντηση στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους της Τεχεράνης.

Πηγή: Times of Israel