Skip to main content

Το «φάντασμα» του Καντάφι ανάγκασε τη Μόσχα να φυγαδεύσει τον Ασαντ

EPA/ALEXEY DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Το Bloomberg ρίχνει φως στις πυρετώδεις στιγμές που οδήγησαν στη διάσωση του Άσαντ

Στοιχειωμένο ακόμη από τις άγριες σκηνέςτου ταπεινωτικού τέλους του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, το Κρεμλίνο αποφάσισε να σώσει τον Μπασάρ Αλ Άσαντ, αποδεχόμενο ότι δεν μπορούσε πια να κάνει τίποτε για να τον κρατήσει στο τιμόνι της Συρίας.

Το Bloomberg ρίχνει φως σε μερικές από τις πυρετώδεις στιγμές που οδήγησαν στην διάσωση του Άσαντ, καθώς οι ανταρτικές δυνάμεις προήλαυναν, ο κυβερνητικός στρατός διαλυόταν και η μοίρα του Σύρου δικτάτορα ήταν πλέον αφημένη στα χέρια της Μόσχας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνει το Bloomberg, απαίτησε να μάθει γιατί οι  ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν κατάφεραν να ανιχνεύσουν τη θανάσιμη απειλή για την κυβέρνηση του Άσαντ παρά μόνο όταν ήταν πολύ αργά.

«Δεν πρόκεται να νικήσεις»

Ακολούθως, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, η Μόσχα πείθε τον Άσαντ ότι δεν πρόκειται να κερδίσει τη μάχη κατά των ενόπλων ομάδων του προσέφερε, τόσο σε αυτόν όσο και στην οικογένειά του ασφαλή έξοδο εάν έφευγε αμέσως.

Τη διαφυγή οργάνωσαν πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών διαφυγή,  φυγαδεύοντας τον Άσαντ μέσω αεροπορικής βάσης, ενώ ο αναμεταδότης του αεροσκάφους απενεργοποιήθηκε για να αποφευχθεί η ανίχνευσή του.

«Ήταν μια διαχείριση ζημιάς» εκτιμά ο Ρουσλάν Πούχοφ, επικεφαλής ενός think tank με έδρα τη Μόσχα, θεωρώντας «πολύ λογικό» η Ρωσία να ζητήσει από τον Άσαντ να παραιτηθεί , δεδομένου ότι ήθελε να αποφύγει ένα λουτρό αίματος στο οποίο εκείνος θα είχε την ίδια μοίρα με τον Καντάφι ή τον ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος απαγχονίστηκε το 2006 μετά από δίκη.

Πλέον η κυβερνητική γραμμή στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είναι ότι για την ήττα του έφταιγε ο ίδιος ο Άσαντ, ενώ η Μόσχα κράτησε τον λόγο της και δεν τον εγκατέλειψε…