Skip to main content

Η επιλογή του Τραμπ για την Ελλάδα, οι ενοχλήσεις των υπουργών και τα γερά πορτοφόλια της ΤΕΡΝΑ

Shutterstock

Ό,τι συμβαίνει παρασκηνιακά

Θυμάμαι έναν διπλωμάτη που έλεγε ότι για να καταλάβει κανείς πώς μας βλέπουν οι εκάστοτε πρόεδροι των ΗΠΑ, πόσο ποντάρουν ή όχι σε εμάς και σε τι βαθμό μας υπολογίζουν, αρκεί να δει τον πρέσβη που επιλέγουν να στείλουν στη χώρα μας. Και μετά να κοιτάξουν και λίγο παραπέρα, στους γείτονές μας, να δουν ποιος Αμερικανός θα βρίσκεται στην εκεί πρεσβεία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ λοιπόν επέλεξε δύο άτομα από το πολύ στενό περιβάλλον του για τις πρεσβείες σε Αθήνα και Άγκυρα. Εδώ θα μας έρθει η Κίμπερλι Γκιλφοϊλ, η οποία είχε καθοριστικό ρόλο στην εκστρατεία του και ήταν έως πρόσφατα αρραβωνιασμένη με τον μεγαλύτερο γιο του. Στους γείτονες πάλι στέλνει τον επί χρόνια φίλο και χρηματοδότη του Τομ Μπάρακ. Η πρώτη, με Πορτορικανή μαμά και Ιρλανδό μπαμπά, δεν ξέρουμε τι ακριβώς γνωρίζει για την Ελλάδα και τις φουρτούνες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Έχει εργαστεί ως εισαγγελέας, ενώ η βασική προϋπηρεσία της ήταν… στο Fox News. Ο έμπειρος Μάικ Γουόλτς πάντως διαβεβαιώνει ότι θα ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις, που έχει αυτή η κρίσιμη θέση σε μία χώρα «καθοριστικής σημασίας για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή». Ο Μπάρακ (με καταγωγή από χριστιανική οικογένεια του Λιβάνου) από την άλλη έχει στην πλάτη του περί τα 30 χρόνια business με Άραβες στη Μέση Ανατολή. Βέβαια τα «πλούσια βιογραφικά» δεν λένε απαραίτητα κάτι. Στην πράξη φαίνονται όλα.

Και τώρα που είπα πλούσιο βιογραφικό, θυμήθηκα τον πρωθυπουργό μας.

Οι προμήθειες

Την Κυριακή λοιπόν θα ανακοινώσει στη Βουλή μείωση έως 50% στις τραπεζικές προμήθειες καθημερινών συναλλαγών (έμφαση στο έως παρακαλώ), αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες και οι servicers αλλά και παρεμβάσεις με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών διάθεσης των ακινήτων στην αγορά.

Αυτό το – 50% στις προμήθειες κάτι μας θυμίζει εν τω μεταξύ. Α, ναι. Ήταν αυτό που διέψευδε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και έβαζε τους «κύκλους» του (αχ αυτοί οι κύκλοι) να «μαλώσουν» τους δημοσιογράφους που δεν διαβάζουν σωστά τις δηλώσεις του. Το πρόβλημα δεν ήταν πως δεν ίσχυε. Το πρόβλημα ήταν πως δεν έπρεπε να το ανακοινώσει εκείνος αλλά ο προϊστάμενός του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συμβαίνουν και αυτά.

Πυρκαγιές και οι ενοχλήσεις

Μιας και είμαστε στα της κυβέρνησης, όμως. Πέρυσι, που λέτε, νομοθέτησε, φέτος ξενομοθετεί. Δεν θα μας ρωτήσει κιόλας. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και η ΕΜΥ δεν μεταφέρονται λοιπόν στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Το μεγαλύτερο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας παραμένει εκεί που ανήκει, στη ΓΓ Ερευνας και Καινοτομίας του ΥΠΑΝ. Τι στο καλό, «ανήκομεν στη Δύση».

Και πέρυσι ανήκαμε, αλλά μετά τις πυρκαγιές, κυβερνητικοί ενοχλήθηκαν από τα επιστημονικά στοιχεία για την έκταση των καταστροφών, μιλώντας για προπαγάνδα των αριθμών και απαντώντας δια αντινεωτερικών και μυωπικών αλλαγών.

Ακόμη ένα σοκ

Μερικές φορές ξενομοθετούμε βέβαια γιατί το ΣτΕ κρίνει ότι είχαμε νομοθετήσει αντισυνταγματικά. Όπως στην περίπτωση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.

Η απόφαση έρχεται να προκαλέσει ακόμη ένα σοκ στην κτηματαγορά, παγώνοντας για άγνωστο διάστημα την οικοδομή. Όλα αυτά σε μία περίοδο που λέμε ότι έχουμε οξύτατο στεγαστικό πρόβλημα, το οποίο και είναι πρωτίστως πρόβλημα ελλιπούς προσφοράς. Κάποιοι βέβαια είχαν χτυπήσει από πολύ νωρίς το καμπανάκι.

Τα μεγάλα πακέτα

Από την οικοδομή, στα όσα χτίζονται στο χρηματιστήριο τώρα. Την τιμητική της είχε χθες η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, καθώς ξένοι και εγχώριοι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν 2,6 εκατ. μετοχές ή αλλιώς το 2,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το οποίο βγήκε προς πώληση από το family office της Μαριάννας Λάτση.

Οι αγοραπωλησίες έγιναν στην τιμή των 18 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών, σε μια ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του Ομίλου, ο οποίος μην ξεχνάμε ότι αποτελεί τον Νο.1 «παίχτη» σε Κατασκευές και Παραχωρήσεις. Κι όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά τη mega-πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Τέρνα Ενεργειακή, από την οποία η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εισέπραξε 880 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στην ταυτότητα των εμπλεκόμενων, όπως προαναφέρθηκε, πωλητής ήταν το family office της Μαριάννας Λάτση, το οποίο μέχρι πρότινος ήλεγχε το 7,59% του μετοχικού κεφαλαίου. Από την άλλη πλευρά, αγοραστές ήταν διεθνείς επενδυτές, ο πρόεδρος και CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, καθώς κι άλλα υψηλόβαθμα εταιρικά στελέχη. Συγκεκριμένα, πέντε διεθνείς επενδυτές μοιράστηκαν περί τις 1,7 εκατ. μετοχές της εισηγμένης, ενώ ο Γιώργος Περιστέρης απέκτησε περισσότερες από 600.000 μετοχές. Οι υπόλοιπες μετοχές αγοράστηκαν από στελέχη των εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στο ερώτημα γιατί το Latsco Family Office αποφάσισε να πουλήσει, πηγές από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εξηγούν ότι αυτό συνέβη στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου της Μαριάννας Λάτση, η οποία προχώρησε σε ρευστοποίηση ενός σχετικά μικρού μέρους από τη θέση που απέκτησε στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πριν τρία χρόνια, κεφαλαιοποιώντας μια απόδοση άνω του 60%. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι το family office πρόσφατα επένδυσε σχεδόν 80 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 10% στη Νέα Αττική Οδό, αυξάνοντας τη συνολική έκθεσή του στον Όμιλο.

Ο πάντα απαισιόδοξος «Mr Jumbo»

Μπορεί στο 11μηνο του 2024 η Jumbo να πετυχαίνει ρυθμό αύξησης των πωλήσεων της τάξης του +7%, αλλά είναι αλήθεια ότι η διοίκηση του Απόστολου Βακάκη παραμένει απαισιόδοξη για την επόμενη ημέρα.

Κάτι, βέβαια, το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της επαναλαμβανόμενης… γκρίνιας για τις προκλήσεις και τις αβεβαιότητες, όπως η πολιτική αστάθεια σε Γαλλία & Γερμανία, η πορεία των επιτοκίων, οι εμπορικοί δασμοί κ.α. Ο στόχος για το σύνολο του 2024, παρά τον παραδοσιακά «ισχυρό» Δεκέμβριο, τοποθετείται στο +4% σε σχέση με το αντίστοιχο 12μηνο του 2023, όταν οι πωλήσεις είχαν διαμορφωθεί σε 1,08 δισ. ευρώ (303 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη).

Όσον αφορά το 2025, η διοίκηση της εισηγμένης αποφεύγει να κάνει εκτιμήσεις, επιφυλασσόμενη να επανέλθει μετά το α’ τετράμηνο, όταν και η κατάσταση σε επίπεδο γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων καταστεί πιο ερμηνεύσιμη.