Η πολιτική «μέγιστης πίεσης» που ακολούθησε ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη θητεία του έναντι της Βενεζουέλας και του Μαδούρο, πιθανότατα θα εγκαταλειφθεί. Ένα νέο σχέδιο προωθείται υπό την πίεση και της αμερικανικής βιομηχανίας πετρελαίου.
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal τόσο στελέχη της αμερικανικής αγοράς πετρελαίου όσο και επενδυτές της αγοράς ομολόγων έχουν προσεγγίσει τον εκλεγμένο πρόεδρο, προτείνοντάς του μία νέα στρατηγική απέναντι στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο, το οποίο θα ήταν επωφελές και για τις δύο πλευρές: Περισσότερο πετρέλαιο με αντάλλαγμα λιγότερους μετανάστες.
Η αθόρυβη αυτή προσπάθεια έρχεται καθώς ο Μαδούρο σκληραίνει την εξουσιαστική του επιρροή στη χώρα με απειλές να συλλάβει περισσότερους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Εξακολουθούν να αμφισβητούν τις εκλογές του Ιουλίου, στις οποίες το καθεστώς του Μαδούρο διακήρυξε τη νίκη του χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία.
Επιχειρηματίες όπως ο Χάρι Σάρτζεντ ΙΙΙ, δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος τη μία μέρα παίζει γκολφ με τον Τραμπ στο Μαρ – α – Λάγκο και την άλλη πετάγεται στο Καράκας, προσπαθεί, σύμφωνα με τη WSJ, να πείσει τον εκλεγμένο πρόεδρο ότι το να διαπραγματευτεί ένα τέτοιο deal με τον Μαδούρο έχει περισσότερα οφέλη και προνόμια από το να τον απομονώσει.
Αλλαγή πλεύσης
Την περασμένη εβδομάδα, ένα φορτίο ασφάλτου Βενεζουέλας που προέρχεται από την Global Oil Terminals, μέρος ενός ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων στη Φλόριντα που ιδρύθηκε από τον Σάρτζεντ, προσγειώθηκε στο λιμάνι του Παλμ Μπιτς, λίγα μόλις μίλια από την κατοικία του Τραμπ στη Φλόριντα. Ήταν η πρώτη παράδοση ασφάλτου από τη Βενεζουέλα στο λιμάνι από τότε που η πρώτη κυβέρνηση του Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στο πετρέλαιο και τα υποπροϊόντα του από τη Βενεζουέλα, στις αρχές του 2019.
Η αποστολή, που κατέστη δυνατή χάρη στην άδεια που το Υπουργείο Οικονομικών υπό τον Πρόεδρο Μπάιντεν έδωσε σε ορισμένες πετρελαϊκές εταιρείες προκειμένου να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους στην πλούσια σε πετρέλαιο Βενεζουέλα, αντανακλά μία αλλαγή πολιτικής. Πιστεύεται ότι την αλλαγή αυτή θα την ακολουθήσει και ο Τραμπ, πηγαίνοντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα. Στόχος να αποσπάσει από τη Βενεζουέλα μέτρα, που θα μειώσουν τις ροές της μετανάστευσης, αλλά και θα οδηγήσουν τις τιμές της ενέργειας στις ΗΠΑ σε πτώση.
Μια συμφωνία με τον Μαδούρο θα βοηθούσε επίσης στο να περιοριστεί η επιρροή Ρωσίας και Κίνας επί του καθεστώτος. Πεκίνο και Μόσχα έχουν κερδίσει έδαφος στη Βενεζουέλα μετά τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ.
Η αποκατάσταση της δημοκρατίας δεν είναι προτεραιότητα
Ο στόχος της αποκατάστασης της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα, ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής της Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια, δεν θα ήταν κορυφαία προτεραιότητα προς το παρόν, είπαν στη WSJ άνθρωποι που προωθούν αυτό που αποκαλούν «μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση».
«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ανανεωμένη ροή υψηλής ποιότητας, χαμηλού κόστους ασφάλτου της Βενεζουέλας προς τις ΗΠΑ ήταν όφελος για τους Αμερικανούς φορολογούμενους», δήλωσε ο Χάρι Σάρτζεντ IV, πρόεδρος της Global Oil Terminals και γιος του ιδρυτή, σχετικά με το φορτίο των 43.000 βαρελιών υγρής ασφάλτου. «Ήταν ένα πλήγμα για τους στρατηγικούς ανταγωνιστές μας γιατί υπό τις κυρώσεις αυτά τα βαρέλια είχαν μετατραπεί σε πετρέλαιο με μεγάλη έκπτωση που απλώς επιδοτούσε την κινεζική οικονομία»,πρόσθεσε.
Ο ίδιος ο Μαδούρο φαίνεται να επιθυμεί προσέγγιση επίσης. «Στην πρώτη κυβέρνησή του, τα πράγματα δεν πήγαν καλά για εμάς με τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ», είπε σε πρόσφατο τηλεοπτικό διάγγελμα. «Αυτή είναι μια νέα αρχή, οπότε ας στοιχηματίσουμε σε μία win-win σχέση», τόνισε. Αρκετοί Αμερικανοί επιχειρηματίες που ταξίδεψαν στο Καράκας νωρίτερα αυτό το έτος και συναντήθηκαν με τον Μαδούρο και τον στενό κύκλο του λένε ότι οι Βενεζουελάνοι ήταν πεπεισμένοι ότι ο Τραμπ θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές και θα επιδιώξει προσέγγιση με τον ηγέτη της χώρας τους.