Τις τελευταίες δημοσκοπήσεις σχολίασε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση.
Αναφορικά με την εικόνα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ο κ. Τσουκαλάς εκτίμησε ότι «η τάση αυτήν τη στιγμή είναι ότι ο χώρος του κέντρου και οι μετριοπαθείς πολίτες έχουν πια μία εναλλακτική, αξιόπιστη επιλογή. Και τα δεδομένα δείχνουν ότι σιγά-σιγά ο κόσμος αρχίζει να εμπιστεύεται και σε επίπεδο κυβερνησιμότητας το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη».
Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «εμείς δεν επαναπαυόμαστε, ούτε έχουμε έναν ηγεμονισμό ή μικρομεγαλισμό. Δεν πιστεύουμε ότι οι πολίτες είναι καταναλωτές και πως, όταν κουραστούν από ένα προϊόν, αυτοματοποιημένα θα πάνε σε ένα άλλο. Για αυτό και εμείς έχουμε ξεκινήσει μία θετική ατζέντα με προτάσεις. Δεν είμαστε μία αντιπολίτευση η οποία λέει “όχι” χωρίς να προτείνει κάτι».
Απαντώντας σε όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση για την κοστολόγηση της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο Κώστας Τσουκαλάς ξεκαθάρισε: «Έχει ένα ελάχιστο κόστος η τροπολογία, καθώς θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερο κέρδος από τις εισφορές που θα δίνουν οι υγειονομικοί. Το δημοσιονομικό κόστος είναι το 5,6% αυξημένο ασφάλιστρο. Από αυτό, 3,6% πληρώνουν οι εργαζόμενοι, 2% πληρώνει το κράτος. Άρα στην ουσία για αυτό λέμε ότι αυτά τα οποία θα δαπανηθούν, τα πιο πολλά θα αιμοδοτήσουν το ασφαλιστικό σύστημα.
Λαϊκιστής είναι αυτός ο οποίος άλλα έλεγε και άλλα λέει. Εμείς αυτό που λέμε σήμερα είναι το ίδιο το οποίο φέραμε με τροπολογία από τον Μάρτιο του 2020, 22 φορές έως σήμερα. Μήπως είναι λαϊκισμός όταν ο κ. Γεωργιάδης δεσμευόταν για εισήγηση θετική και μιλούσα για δίκαιο αίτημα έναν χρόνο πριν; Δεν είναι λαϊκισμός να λες άλλα έναν χρόνο πριν, να δεσμεύεσαι και να τάζεις και σήμερα να λες ότι αυτό καταστρέφει τη δημόσια υγεία;»
Επανέλαβε, παράλληλα, ότι το περιεχόμενο της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής «είναι το ίδιο με του πορίσματος της επιτροπής Μπεχράκη, που η ίδια η Κυβέρνηση όρισε. Και η θέση μας είναι ότι οι υγειονομικοί πρέπει να μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά. Αν η κυβέρνηση θέλει να βάλει κάποιες εξαιρέσεις, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε. Έτσι διαμορφώνονται οι συναινέσεις. Με διαβούλευση. Δεν μπορεί να είναι η συναίνεση “φέρνω κάτι, αν δεν σου αρέσει είσαι λαϊκιστής και πράσινος ΣΥΡΙΖΑ”. Εμείς προτείναμε αλλαγές που δεν έγιναν δεκτές».
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε, δε, τη Νέα Δημοκρατία πως «δεν έχει ως προτεραιότητα να στηρίζει τους υγειονομικούς. Τη χρονιά αυτή σημειώθηκε ρεκόρ αποχωρήσεων από το δημόσιο και από το υπουργείο Υγείας, διότι οι συνθήκες εργασίας δεν είναι καλές και οι αμοιβές χαμηλές. Για αυτό χρειαζόμαστε παραπάνω κίνητρα. Για να έχουμε ένα σοβαρό κράτος, θέλουμε ισχυρή δημόσια υγεία, ισχυρή δημόσια παιδεία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με ψίχουλα σε εκείνους, οι οποίοι δίνουν μάχη κάθε μέρα στα νοσοκομεία».
Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και στη στάση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο ζήτημα των απογευματινών χειρουργείων, όπου «προτείναμε να στραφούν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης στις πρωινές κλίνες, ώστε να γίνουν λειτουργικές και να μπορέσουν να υπάρξουν και μακροπρόθεσμα οφέλη», τονίζοντας πως «για εμάς είναι προτεραιότητα η προσβασιμότητα στην υγεία, ενώ η Κυβέρνηση πήγε όλα τα χρήματα στα απογευματινά χειρουργεία, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, απλά και μόνο για να διασώσει έναν θεσμό που έχει αποτύχει».
Σχολίασε δηκτικά, τέλος, την εισήγηση της κυβέρνησης για ανειδίκευτους ως προσωπικούς ιατρούς διερωτώμενος «σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα συμβαίνει αυτό» και κατέληξε: «Πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά το ζήτημα της δημόσιας υγείας και να ανοίξει ένας ευρύς διάλογος για το πώς θα τη διασώσουμε. Αυτό χρειάζεται διαβουλεύσεις, αλλά η Κυβέρνηση δεν πολιτεύεται έτσι. Πήγαμε στη Βουλή και κάναμε προτάσεις. Και πριν καν πούμε τι θα ψηφίσουμε, απλά και μόνο επειδή επιφυλαχθήκαμε, ο κ. Γεωργιάδης μας παρομοίασε με την Ελληνική Λύση και τους Σπαρτιάτες. Γιατί η λογική της κυβέρνησης είναι να τορπιλίζει τη συναίνεση και να μας επιτίθεται, για να μπορεί να διαιωνίζει το αφήγημα της μη συναίνεσης».