Skip to main content

Σαντορίνη: Απαγόρευση δόμησης στην Καλντέρα – Τι αλλάζει για τα τουριστικά καταλύματα

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο στο νησί καθορίζονται ζώνες δραστηριοτήτων τουρισμού και αναψυχής σε παραθαλάσσιες περιοχές

Την απαγόρευση δόμησης στην Καλντέρα Θήρας και Θηρασιάς προτείνει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για τη Σαντορίνη (Θήρα) ενώ ορίζει τα 40 στρέμματα ως αρτιότητα για τη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων.

Το ΕΠΣ της Θήρας (τα εναλλακτικά σενάρια και το προκρινόμενο εξ’ αυτών) παρουσίασε χθες σε φορείς του νησιού το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), τον Δήμο Θήρας και τον Ανάδοχο της Μελέτης. Η εκπόνηση του γίνεται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης».

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο – Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων Υψηλής Προστασίας – στο νησί καθορίζονται ζώνες δραστηριοτήτων τουρισμού και αναψυχής σε συγκεκριμένες παραθαλάσσιες περιοχές που ήδη λειτουργούν ως τουριστικές (Περίσσα, Μονόλιθος), ή προσφέρονται για μια πιο μακροπρόθεσμη ανάπτυξη (βορείως Οίας).

Το Αεροδρόμιο ως πύλη εισόδου, συμπληρώνει ο προγραμματιζόμενος Νέος Επιβατικός  Εμπορικός Λιμένας στον γειτονικό Μονόλιθο.

Ειδικότερα, στη Ζώνη Προτεραιότητας Τουρισμού Περίσσας – Εξωμύτη η αρτιότητα του οικοπέδου για τουριστικές εγκαταστάσεις ορίζεται στα 40 στρ. (είναι 15 στρ.) με συντελεστή δόμησης 0,15 και μέχρι 150 κλίνες, για την κατοικία 8 στρ. και τις λοιπές χρήσεις 6 στρ.

Στη Ζώνη Προτεραιότητας Τουρισμού Μονόλιθου η αρτιότητα για τις τουριστικές εγκαταστάσεις θα καθοριστεί επίσης στα 40 στρ. με συντελεστή δόμησης 0,10 και έως 150 κλίνες. Στην κατοικία η αρτιότητα πάει στα 8 στρ. και για τις λοιπές χρήσεις στα 6 στρ.

Στη Ζώνη Προτεραιότητας Τουρισμού Οίας για τις τουριστικές εγκαταστάσεις η αρτιότητα είναι στα 40 στρ. με συντελεστή δόμησης 0,15 και μέχρι 150 κλίνες, για την κατοικία η αρτιότητα είναι 8 στρ. και για τις λοιπές χρήσεις 8 στρ.

Οι τουριστικές ζώνες θα ενεργοποιηθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομής με χρονικό ορίζοντα 5ετίας. Πρόκειται για έργα ύδρευσης (αφαλατώσεις-δίκτυα) με απαγόρευση κολυμβητικών δεξαμενών σε όλες τις νέες άδειες λόγω λειψυδρίας μέχρι να λειτουργήσει νέα αφαλάτωση, αποχέτευσης και διαχείρισης αποβλήτων, οδοποιίας, θέσεις στάθμευσης στις κύριες πύλες οδικής εισόδου των οικισμών και έργα του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Με το ΕΠΣ προτείνονται επίσης επεκτάσεις σε οικισμούς όπου διαπιστώνεται ανάγκη στέγασης μελλοντικού πληθυσμού, οριοθέτηση των προ του ‘23 οικισμών Θόλος, Φοινικιά και Ημεροβίγλι, ενίσχυση του ρόλου του Εμπορειού σε σημαντικό οικιστικό κέντρο υποστήριξης του νότιου τμήματος του νησιού καθώς και ενίσχυση του ρόλου της Οίας και των γειτονικών οικισμών Θόλος και Φοινικία, ως ενός δυναμικού οικιστικού κέντρου στα βόρεια της Θήρας.
Λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα εμβαδομετρικά στοιχεία οι ζώνες προστασίας από 28,2% με βάση τα ισχύοντα σήμερα με το προτεινόμενο ΕΠΣ θα αφορούν το 66,7% του νησιού και οι Αναπτυξιακές

Ζώνες από 71,8% το 33,3%.

Σημειώνεται ότι από σήμερα και για 5 ημέρες (ημερολογιακές) οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς, θα μπορούν να παραθέτουν σχόλια και προτάσεις για το  ΕΠΣ της Θήρας στην Πλατφόρμα Συμμετοχής που έχει δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη διεύθυνση: https://polsxedia.ypen.gov.gr.
Διαδικασία  διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία και επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΕΠΣ της Σαντορίνης.