Όταν έχεις μία παραπάνω άνεση και αυτοπεποίθηση (συμβαίνουν αυτά μετά από αυτά εκλογικούς θριάμβους), όσες δουλειές όσα προβλήματα και εάν έχεις μπροστά σου, αισθάνεσαι ότι υπάρχουν τα περιθώρια για ένα χόμπι, ένα χαλαρωτικό σπορ.
Το έχουν πάθει και υπουργοί το τελευταίο διάστημα αυτό. Τι σπορ βρήκαν; Την «ερμηνεία» επίσημων στοιχείων διεθνών οργανισμών. Διαβάζουμε ας πούμε εμείς στη Eurostat ότι είμαστε τρίτοι από το τέλος στους ετήσιους μισθούς στην Ε.Ε. Μας το επιβεβαιώνει και ο ΟΟΣΑ, ο οποίος έρχεται να προσθέσει ότι είμαστε πρωταθλητές στις ληξιπρόθεσμες οφειλές – κοινώς στα φέσια. Και εκεί που σκοτεινιάζει μπροστά μας ο τόπος, διαβάζουν τα ίδια οι υπουργοί και τσουπ ξεπροβάλλει από πίσω η αχτίδα φωτός και αισιοδοξίας. Όχι μόνο δεν είμαστε ουραγοί, σου λέει, αλλά κάνουμε πρωταθλητισμό. Σε τι; Στην ανάπτυξη, χωρίς μισθούς. Πράγματι, σε αυτό έχουμε παγκόσμια πρωτιά.
Ρώτα τους Γερμανούς πώς γίνεται η δουλειά
Και εκεί που εμείς ψάχνουμε να δούμε πώς αυξάνονται οι μισθοί, αλλά πέφτουμε στις κατατάξεις πίσω και από τους Ρουμάνους, στη Γερμανία, εργοδότες και εργαζόμενοι στη βιομηχανία μετάλλου συμφώνησαν σε αυξήσεις στους μισθούς που θα φτάσουν το 6,1%. Η πλευρά των εργοδοτών πρότεινε αυξήσεις μόλις 3,6% και όπως φαίνεται αναγκάστηκαν να βάλουν αρκετό «νερό στο κρασί τους», αποδεχόμενοι τελικά ποσοστό αύξησης σχεδόν διπλάσιο από την αρχική τους επιθυμία. Γιατί το πανίσχυρο συνδικάτο IG Metal δεν αστειεύεται. Όλα αυτά, σε μια Γερμανία που βιώνει πρωτοφανή οικονομική κρίση. Και όμως: εκεί τα συνδικάτα εργαζομένων και εργοδοτών συνομιλούν. Και τελικά τα βρίσκουν.
Ας τα βλέπουν εδώ στην Ελλάδα αυτά τα παραδείγματα. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, έχουν δώσει σε διαβούλευση σχέδιο νόμου για τον κατώτατο μισθό, που (υποτίθεται) φέρει και διατάξεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ουσιαστικά, οριοθετεί μια διαδικασία, έναν «οδικό χάρτη», που μπορεί να ξεκινάει από το ένα και να καταλήγει στα πέντε έτη! Αν έτσι, πιστεύουν ότι στηρίζονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ας ρωτήσουν τους Γερμανούς να τους πουν πώς γίνεται η δουλειά…
Έχουν και αυτοί τα προβλήματά τους…
Η Ιρλανδία πάλι, μια χώρα που ήταν μαζί μας στα μνημόνια το 2010, αλλά βγήκε πρώτη από την επιτήρηση της τρόικας, στα τέλη του 2013, σήμερα έχει άλλου είδους προβλήματα.
Δεν έχει τι να κάνει τα πλεονάσματα που παράγει. Όπως διαβάζουμε στο naftemporiki.gr, πρόκειται για τη χώρα που έχει τόσο πολύ χρήμα που δεν ξέρει τι να το κάνει. Το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται φέτος να ξεπεράσει τα 25 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 8,6 δισ. ευρώ και οι άνθρωποι του ιρλανδικού οικονομικού επιτελείου έχουν μπλοκάρει.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να βοηθήσει τους δυστυχείς Ιρλανδούς, να λύσουν το πρόβλημα των υπερπλεονασμάτων, δίδοντας τη «συνταγή» της, η οποία περιέχει μόνο ένα «υλικό». Τα pass δια πάσαν χρήσιν.
Όπως δίνουμε εδώ Evia pass, Rodos pass, Thessaly pas, evros pass και δεκάδες άλλα, μπορούν και οι Ιρλανδοί να μοιράσουν τα πλεονάσματα, με τη μορφή pass, όπως π.χ. Irish pass, Eire pass, whiskey pass κ.λ.π.
Λονδίνο ψήφισε η Coca Cola
Στο εξωτερικό όμως κοιτάζουν και οι ελληνικές επιχειρήσεις. Τη ρυθμισμένη αγορά του Λονδίνου (και όχι αυτής της Αθήνας) επέλεξε η Coca Cola HBC για να εισάγει προς διαπραγμάτευση το 8ετές εταιρικό ομόλογο, το οποίο αναμένεται να εκδώσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Σίγουρα, το βάθος και το εύρος του LSE σε σύγκριση με το Χ.Α., διαδραμάτισε καίριο ρόλο σ’ αυτήν την απόφαση. Μην ξεχνάμε ότι η μετοχή της Coca Cola HBC «παίζει» στο βρετανικό χρηματιστήριο από το 2013, κάτι το οποίο προσφέρει σαφώς μεγαλύτερη ρευστότητα στον Όμιλο σε σχέση με την παράλληλη διαπραγμάτευση στην Αθήνα. Όσον αφορά, τώρα, στην αγορά εταιρικών ομολόγων του Χ.Α., εκεί βρίσκονται συνολικά 21 ομολογιακοί τίτλοι εισηγμένων και μη εταιρειών.
Και στην Αθήνα περιμένουν… (από το 2013)
Υπομονή και καρτερία πρέπει να επιδείξει η ΕΧΑΕ, αφού η ετυμηγορία 3 οίκων αξιολόγησης, του MSCI, του STOXX World All Cap και του Benchmark Indices (STOXX Europe), θα γίνει γνωστή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025, προκειμένου να µάθει εάν η χρηματιστηριακή αγορά θα τεθεί σε λίστα παρακολούθησης (watchlist) για την αναβάθµισή της σε ανεπτυγµένη αγορά.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ήδη τοποθετηθεί σε watchlist από τους οίκους FTSE Russell και S&P Dow Jones Indices, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, καθώς τους πρώτους μήνες του 2026 θα γνωρίζουμε εάν θα επέλθει η αναβάθμιση, η οποία… αγνοείται από το καλοκαίρι του 2013.