Skip to main content

Το Έβερεστ ψηλώνει – Γιατί συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Το ψηλότερο βουνό στη Γη, το Έβερεστ έχει ύψος 8.849 μέτρα και υψώνεται περίπου 250 μέτρα πάνω από την αμέσως επόμενη ψηλότερη κορυφή στα Ιμαλάια

Το Έβερεστ έχει αυξηθεί κατά περίπου 15 έως 50 μέτρα τα τελευταία 89.000 χρόνια και αυξάνεται κάθε χρόνο. Τώρα, οι επιστήμονες λένε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το υδάτινο σύστημα του βουνού αιχμαλώτισε ένα ποτάμι.

Όταν ο ποταμός Arun ενώθηκε με έναν άλλο κοντινό ποταμό, η νέα διαδρομή δημιούργησε το βαθύ φαράγγι Arun κοντά στο Έβερεστ.

Τώρα, το δίκτυο του ποταμού σε απόσταση περίπου 46 μιλίων από το βουνό χαράζει το σημαντικό φαράγγι, προκαλώντας την άνοδο του κοντινού βουνού κατά δύο χιλιοστά το χρόνο.

«Το Έβερεστ είναι ένα αξιοσημείωτο βουνό του μύθου και του θρύλου και εξακολουθεί να μεγαλώνει», δήλωσε ο διδακτορικός φοιτητής Adam Smith, του UCL Earth Sciences, ο οποίος συνυπογράφει την έκθεση.

«Αναπήδηση προς τα πάνω»

«Η έρευνά μας δείχνει ότι, καθώς το κοντινό σύστημα ποταμών κόβει βαθύτερα, η απώλεια υλικού οδηγεί το βουνό να αναπηδήσει περισσότερο προς τα πάνω».

Το ψηλότερο βουνό στη Γη, το Έβερεστ έχει ύψος 8.849 μέτρα και υψώνεται περίπου 250 μέτρα πάνω από την αμέσως επόμενη ψηλότερη κορυφή στα Ιμαλάια.

Κατά τη διάρκεια χιλιετιών, ο ποταμός Arun παρέσυρε δισεκατομμύρια τόνους χώματος και ιζημάτων κατά μήκος των όχθεών του, δημιουργώντας το βαθύ φαράγγι. Καθώς η τεράστια ποσότητα ιζημάτων απομακρύνθηκε, το έδαφος έγινε ελαφρύτερο και ο φλοιός της Γης ωθήθηκε αργά προς τα πάνω, οδηγώντας στην έξαρση της ανάπτυξης του Έβερεστ – πρόκειται για μια διαδικασία που ονομάζεται ισοστατική ανάκαμψη, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης. Το τεράστιο ποσό της ανοδικής πίεσης κάτω από τον φλοιό της Γης στην περιοχή αυτή υπερτερεί πλέον ελαφρώς της καθοδικής δύναμης της βαρύτητας.

Πηγή: Sky News