Skip to main content

Χρηματιστήριο: Η Coca Cola βάζει σε «δοκιμασία» το θετικό πρόσημο

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Υποτονικό παραμένει το κλίμα στην Αθήνα

Με βήμα… σημειωτόν συνεχίζει και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν την ανάληψη ρίσκου και επιμένουν να τηρούν στάση αναμονής.

Μάλιστα, αυτό συμβαίνει παρά το αισθητά βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό, όπου ο Dow Jones βρίσκεται σε νέα επίπεδα – ρεκόρ εν αναμονή των αυριανών αποφάσεων της Federal Reserve για το ύψος των επιτοκίων (πρώτη μείωση από την εποχή της πανδημίας).

Το επικείμενο placement στην Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τους αναλυτές, διαδραματίζει καίριο ρόλο στην τρέχουσα επιφυλακτικότητα της Αθήνας, ενώ μην ξεχνάμε και την πρόσφατη άρνηση του Moody’s να δώσει την επενδυτική βαθμίδα.

Κάπως έτσι, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή κάμψη κατά 0,09% και διαμορφώνεται στις 1.422,38 μονάδες, χάνοντας μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.423,61 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.421,15 έως 1.428,05 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 32 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,8 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η δεικτοβαρής Coca – Cola υποχωρεί κατά σχεδόν 2%, παρασέρνοντας πτωτικά το σύνολο της αγοράς. Από την άλλη πλευρά, Jumbo και Cenergy ενισχύονται άνω του +1%, ενώ κέρδη άνω του 2% παρουσιάζει η μετοχή της Κρι – Κρι, η οποία οδεύει προς νέο ιστορικό υψηλό, χάρη στο βελτιωμένο guidance.

Υποτονικές οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει την πορεία στασιμότητας, καθώς βρίσκεται στο +0,10% και τις 1.225 μονάδες, με το βλέμμα όλων να στρέφεται στο τελευταίο placement του ΤΧΣ.

Η μετοχή της Εθνικής συσσωρεύει δυνάμεις στο +0,22% και τα 7,40 ευρώ, η μετοχή της Eurobank είναι σχεδόν αμετάβλητη στο 1,98 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς παραμένει σταθερή στα 3,85 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο 1,55 ευρώ (+0,03%).

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,01% και 3.451 μονάδες), η μετοχή της Coca Cola αναδιπλώνεται κατά 1,9% και πέφτει στα 33,2 ευρώ. Απώλειες άνω του 1% εμφανίζει και η μετοχή της Autohellas, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές των 11 ευρώ. Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, ταυτόχρονα, χάνει τουλάχιστον 2%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Titan Cement και Lamda ενισχύονται κατά 1,1% και 1,5% αντίστοιχα, με τη μετοχή της Jumbo να κερδίζει 1,3%. Οι μετοχές των Aegean, Sarantis και ΔΕΗ ακολουθούν στο +0,8%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,03% και 2.314 μονάδες), η μετοχή της Κρι – Κρι ξεχωρίζει στο +2,3% και τα 13,3 ευρώ, σκαρφαλώνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό. ΕΧΑΕ και Intracom ακολουθούν με άνοδο πέριξ του +1%. Αντίθετα, οι μετοχές των ΑΒΑΞ, Profile και Ideal περιορίζονται κατά έως 1%, ενώ η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής υποχωρεί κατά 1,6%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Bank, η οποία συνεχίζει την κατολίσθηση (-5,6%) λόγω της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 42 μετοχές κινούνται ανοδικά, 50 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 20 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,0 δισ. ευρώ.  

Ντέιβιντ Ασέρκοφ: Ο αναλυτής που δεν θέλει το ελληνικό Χρηματιστήριο στις Αναπτυγμένες Αγορές

Ρυθμοί… χελώνας στο Χρηματιστήριο

Εγκλωβισμένο στη μετριότητα και στη νωθρότητα παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αδυνατεί να ξεφύγει από τα στενά όρια διακύμανσης των 1.400 – 1.450 μονάδων.

Πρόκειται για μια εικόνα, η οποία επαναλαμβάνεται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες, δίνοντας συνέχεια στο μαρτύριο της… σταγόνας, το οποίο έχει καταστήσει σχεδόν αδιάφορη την ελληνική αγορά.

Οι επενδυτές διστάζουν να αναλάβουν περιττό ρίσκο και κατ’ επέκταση προτιμούν να επιδίδονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, οι οποίες μοιραία αναγκάζουν το Χρηματιστήριο Αθηνών να κινείται με ρυθμούς χελώνας.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η ημερήσια αξία των συναλλαγών είναι επίμονα καθηλωμένη κάτω του ψυχολογικού ορίου των 100 εκατ. ευρώ. Και χωρίς μια γενναία άνοδο, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η επαναπροσέγγιση των φετινών «κορυφών» των 1.502 μονάδων.

Σίγουρα, η παραδοσιακά κακή φήμη του Σεπτεμβρίου, η μη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον Moody’s και το επικείμενο placement στην Εθνική Τράπεζα διαδραματίζουν καίριο ρόλο σ’ αυτήν την κατάσταση.

Ειδικά για το τελευταίο, τα σενάρια και οι φήμες για το ποσοστό, την τιμή και το discount στη διάθεση του 18,3% του ΤΧΣ φαίνεται να επηρεάζουν άμεσα τη μετοχή της τράπεζας, η οποία μετρά απώλειες άνω του 9% στις προηγούμενες 30 ημέρες.

Κάπως έτσι, ο Γενικός Δείκτης παραμένει κάτω των 1.478 μονάδων, οι οποίες είχαν σημειωθεί στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, ακριβώς πριν το μεγάλο sell off του Αυγούστου, το οποίο είχε φέρει την αγορά έως τις 1.341 μονάδες.

Θετικό κλίμα στο εξωτερικό

Την ίδια στιγμή, βέβαια, στο εξωτερικό οι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν ανακάμψει κοντά στα ιστορικά υψηλά, με τον Dow Jones στις ΗΠΑ να σκαρφαλώνει χθες βράδυ στο ρεκόρ των 41.622 μονάδων.

Σήμερα, στο μεταξύ, ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) με τις καθιερωμένες ανακοινώσεις εκ μέρους του επικεφαλής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.

Κι όλοι περιμένουν την πρώτη μείωση του κόστους χρήματος από την εποχή της πανδημίας, με την ελπίδα ότι το «μαχαίρι» θα είναι 50 μονάδων βάσης και όχι 25 μονάδων βάσης, όπως προβλέπει το βασικό σενάριο.

Πέραν της Fed, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στα στοιχεία (θα δημοσιευθούν το μεσημέρι) για τις λιανικές πωλήσεις του Αυγούστου -ένα κρίσιμο στοιχείο για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,68% και τις 518 μονάδες, με τους δείκτες σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο να κερδίζουν άνω του 0,7%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street προμηνύουν ένα ήπια ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Χρηματιστήριο: Τα εταιρικά ομόλογα «λάμπουν» ξανά – Ποιοι τίτλοι ξεχωρίζουν

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)