Μία ακόμη εντυπωσιακή εικόνα από το Σύμπαν κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb φωτίζοντας παράλληλα διάφορες κοσμικές διεργασίες όπως μαζική αστρογένεση. Ο γαλαξίας, που ονομάζεται I Zwicky 18 (I Zw 18), βρίσκεται περίπου 59 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη. Είναι ταξινομημένος ως ένας νάνος ακανόνιστος γαλαξίας, που σημαίνει ότι είναι πολύ μικρότερος και λιγότερο δομημένος από τον γαλαξία μας.
Το χρονικό της αστρογένεσης
Οι παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb στο I Zw 18 υποδηλώνουν ότι ο γαλαξίας έχει περάσει από πολλές περιόδους όπου γίνεται ξαφνικά μαζική γέννηση άστρων δημιουργώντας δύο ευδιάκριτες φωτεινές περιοχές λευκών και μπλε άστρων στο κέντρο του.
Καφέ νήματα περιβάλλουν την κεντρική περιοχή αστεριών στη νέα φωτογραφία JWST. Αυτά τα νήματα αντιπροσωπεύουν φυσαλίδες αερίου που έχουν θερμανθεί από αστρικούς ανέμους και έντονη υπεριώδη ακτινοβολία που εκλύεται από καυτά, νεαρά αστέρια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
Προηγούμενες παρατηρήσεις του συγκεκριμένου γαλαξία με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble του I Zw αποκάλυψαν άστρα που έχουν γεννηθεί στο μακρινό και πολύ μακρινό παρελθόν πριν από 1 έως 10 δισ. έτη. Οι εικόνες του James Webb αποκαλύπτουν σημάδια πιο πρόσφατου σχηματισμού άστρων που πιθανώς προκλήθηκαν από μια αλληλεπίδραση με έναν γειτονικό γαλαξία ο οποίος απεικονίζεται ως μια θολή μπλε περιοχή που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον νάνο γαλαξία στη νέα εικόνα.
https://www.youtube.com/watch?v=_LoAOKMrFoI
«Τα νέα δεδομένα του James Web υποδηλώνουν ότι οι κυρίαρχες εκρήξεις σχηματισμού άστρων σε αυτές τις περιοχές σημειώθηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Η ισχυρότερη δραστηριότητα εκρήξεως άστρων πιστεύεται τώρα ότι συνέβη πιο πρόσφατα στον βορειοδυτικό λοβό σε σύγκριση με τον νοτιοανατολικό λοβό του γαλαξία. Αυτό βασίζεται στους πληθυσμούς των νεότερων έναντι των παλαιότερων άστρων που βρέθηκαν σε κάθε λοβό» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ESA.
Naftemporiki.gr