Skip to main content

Politico: Ο Μπάιντεν πιστεύει ότι είναι μετρημένες οι μέρες του Νετανιάχου- Λευκός Οίκος: Το διαψεύδουμε

REUTERS/Evelyn Hockstein

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε το βράδυ της Τετάρτης δημοσίευμα του Politico, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι βοηθοί του πιστεύουν ότι ο Ισραηλινός πρόεδρος Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι απίθανο να παραμείνει για πολύ στην θέση του.

Οι εκτιμήσεις τον θέλουν να παραμείνει στην εξουσία μερικούς μήνες, ή τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει η πρώιμη φάση της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Politico υποστήριξε μάλιστα ότι ο Αμερικανός ηγέτης έχει αποκαλύψει αυτή του την αίσθηση στον Νετανιάχου σε πρόσφατη συνομιλία τους.

Το ενδεχόμενο να είναι μετρημένες οι μέρες του Νετανιάχου στην πολιτική ζωή του Ισραή έχει αναδειχθεί σε πρόσφατες συναντήσεις στον Λευκό Οίκο με τη συμμετοχή του Μπάιντεν, ανέφερε το Politico επικαλούμενο ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι πηγές του Politico αναφέρουν επίσης ότι οι ΗΠΑ αρχίζουν να εξετάζουν ένα πιθανό σενάριο για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον Νετανιάχου, γι’ αυτό και η αμερικανική κυβέρνηση έχει συνομιλίες με άλλα κορυφαία στελέχη του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του κόμματος Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντζ, ο οποίος εντάχθηκε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ και του πρώην πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Μπάιντεν έφτασε στο σημείο να προτείνει στον Νετανιάχου να σκεφτεί τα μαθήματα που θα μοιραζόταν με τον ενδεχόμενο διάδοχό του.

Ένα άλλο σημείο του δημοσιεύματος που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ φοβάται πως ο Νετανιάχου μπορεί να βλέπει το πολιτικό του μέλλον συνδεδεμένο με τον πόλεμο, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τις αποφάσεις του και να μπει στον πειρασμό να κλιμακώσει τα πράγματα κάποια στιγμή.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Αντριέν Γουάτσον έκανε λόγο για «ψευδή περιγραφή». «Αυτό το θέμα δεν έχει συζητηθεί από τον πρόεδρο και δεν συζητείται. Η εστίασή μας είναι στην άμεση κρίση», ανέφερε.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό