Skip to main content

Μπορούν οι αναποφάσιστοι να αλλάξουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία;

REUTERS/Angelika Warmuth

Θα γίνει η έκπληξη;

«Σασπένς μέχρι το τέλος». Τι θα αποφασίσουν οι αναποφάσιστοι; διερωτάται στο κύριο άρθρο της η οικονομική Handelsblatt, την παραμονή των εκλογών στη Γερμανία. Δημοσκόπηση του δικτύου ZDF το απόγευμα της Πέμπτης, αποκρυστάλλωσε την αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 27% των ψηφοφόρων ήταν ακόμα αναποφάσιστοι. Αναμφίβολα, πρώτο κόμμα θα είναι οι Χριστιανοδημοκράτες του Φρίντριχ Μερτς , που προηγούνται με κάπου 10 μονάδες της ακροδεξιάς AfD και 15 από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους , που είναι στην τρίτη και την τέταρτη θέση, αντίστοιχα.

«Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι παραμένουν μια πρόκληση και εξασφαλίζουν ότι θα υπάρχει σασπένς μέχρι το τέλος», λέει ο εκλογικός ερευνητής, Θόρστεν Φάας από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα επειδή δεν είναι σαφές πώς θα εκφράσουν την αναποφασιστικότητα τους: Θα πάνε να ψηφίσουν; Και αν ναι, σε τι βασίζουν τη βραχυπρόθεσμη απόφασή τους;».

Ο Φάας λέει: «Στο τέλος, αυτοί είναι που αποφασίζουν για τις εκλογές – παρόλο που δεν ενδιαφέρονται τόσο για την πολιτική» Με απλά λόγια: η Γερμανία γνωρίζει το όνομα του μελλοντικού καγκελαρίου της, αλλά δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για την επόμενη κυβέρνησή της.

Ο πιθανός νικητής στις εκλογές της Κυριακής είναι ο Φρίντριχ Μερτς, 69 ετών, επικεφαλής του CDU, ενώ η αβεβαιότητα αυξάνεται σχετικά με τον συνασπισμό που θα πρέπει να σχηματίσει για να ηγηθεί της χώρας. Οι Χριστιανοδημοκράτες αναμένεται να αποσπάσουν πάνω από 200 έδρες από τις 630 της Ομοσπονδιακής Βουλής, αλλά χρειάζονται εταίρο ή και εταίρους για να επιτύχουν την απαιτούμενη απόλυτη πλειοδοσία των 316 εδρών για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Μερτς έχει αποκλείσει κάθε συμμετοχή της AfD στην κυβέρνηση και απομένει το SPD που θα έχει κάπου 115 έδρες και οι Πράσινοι με περίπου ενενήντα. Το SPD ελπίζει βεβαίως ότι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι θα κάνουν την έκπληξη…

Το ερώτημα πόσο μεγάλη είναι στην πραγματικότητα η ομάδα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων δεν μπορεί να απαντηθεί με σαφήνεια. Ο Φάας επικαλείται μια μελέτη στην οποία οι ψηφοφόροι ρωτήθηκαν για το πότε αποφάσισαν τι θα ψηφίσουν στις ομοσπονδιακές εκλογές το 2009, το 2013 και το 2017.

Το εύρημα: Το 20% με 25% πήρε την απόφασή του μία ημέρα πριν από τις εκλογές.

Πόσα κόμματα θα μπουν στη βουλή

Η κατανομή των εδρών θα κριθεί πάντως από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη βουλή. Μέχρι τώρα δεν έχουν μπει ποτέ περισσότερα από έξι κόμματα στην Bundestag. Αυτό εξασφαλίζεται από το υψηλό όριο του 5%.

Το όριο αυτό φαίνεται πώς θα το υπερβούν πέντε κόμματα (μαζί με την Αριστερά, που βρίσκεται κοντά στο 10%). Πολύ κοντά στο 5% είναι η Συμμαχία της Σάρα Βαγκενκνεχτ και οι Φιλελεύθεροι του Κρίστιαν Λίντνερ. Όσο περισσότερα κόμματα παραμένουν εκτός κοινοβουλίου, τόσο περισσότερες έδρες παίρνουν όσα μπαίνουν. Τι σημαίνει αυτό συγκεκριμένα στις επερχόμενες εκλογές;

Αν μείνουν τα δύο αυτά κόμματα εκτός Βουλής, το SPD και το CDU, που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πώς θα πάρουν από κοινού λιγότερο από 50% (οι Σοσιαλδημοκράτες στο 16% , οι Χριστιανοδημοκράτες στο 30% ), θα μπορούσαν ακόμη και να έχουν απόλυτη πλειοψηφία στη Bundestag για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ένας μεγάλος συνασπισμός μεταξύ των δύο, σε αυτή τη φάση, φαίνεται η πιο εύλογη λύση.

Αν δεν το καταφέρουν, θα χρειαστούν και άλλο ένα κόμμα. Για την ιστορία, στη Γερμανία είναι ασυνήθιστο να κυβερνούν τρία κόμματα: συνέβη για πρώτη φορά με τον καγκελάριο Σολτς και τη συμμαχία μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων,που τελείωσε άσχημα.

Ο «Μεγάλος Συνασπισμός»

Το SPD και το CDU έχουν ήδη κυβερνήσει μαζί τρεις φορές (2005, 2013, 2017) .Αλλσ´ οι διαφορές τους δεν είναι ασήμαντες . Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να αφαιρέσουν το «φρένο χρέους» στο Σύνταγμα, το οποίο περιορίζει το έλλειμμα στο 0,35% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

Αλλά αυτό είναι προς το παρόν μια αρχή ανέγγιχτη για το CDU: ο Μερτς είναι κληρονόμος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , πρώην υπουργού Οικονομικών κατά την εποχή της λιτότητας . Το θέμα είναι σημαντικό γιατί θα έχει επιπτώσεις σε πολλά άλλα, όπως η υποστήριξη του Βερολίνου για την Ουκρανία Η θέση του Μερτς είναι μια άνευ όρων υποστήριξη για το Κίεβο , στο οποίο είναι πρόθυμος να στείλει πυραύλους Taurus.

Ο Σολτς πάντα υποστήριζε τον Ζελένσκι , αλλά συνδέει την αποστολή νέας βοήθειας ακριβώς με την έκδοση νέου χρέους . Σε 35 χρόνια η Γερμανία άλλαξε μόλις 4 καγκελαρίους-μια σταθερότητα που τη βοήθησε πρώτα να ανακάμψει και μετά να γίνει ηγέτης στην Ευρώπη. Αλλά η χώρα βρίσκεται σε ύφεση εδώ και δύο χρόνια και δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί και εφέτος. Το σίγουρο είναι ότι η σταθερότητα της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από το Βερολίνο και από την ποιότητα της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις αυριανές εκλογές.

Διαβάστε ακόμη:

Ζητείται καγκελάριος από τα 90s – Η πτώση και η άνοδος του Φρίντριχ Μερτς