Την ώρα που Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως επίσης ΗΠΑ, Αυστραλία, αλλά και Ινδία έρχονταν αντιμέτωπες με την «μπλε οθόνη του θανάτου», μία μεγάλη δύναμη έμενε εν πολλοίς αλώβητη: Η Κίνα.
Όχι, ο Δράκος της Ασίας δεν στάθηκε τυχερός στον προγραμματισμό της αναβάθμισης του λογισμικού της Crowdstrike (όπως η Ελλάδα). Δεν επηρεάζεται για τον απλούστατο λόγο ότι δεν εξαρτάται από τη Microsoft στον ίδιο βαθμό με τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι εγχώριοι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως οι Alibaba, Tencent και Huawei, είναι οι κυρίαρχοι πάροχοι cloud στην Κίνα. Έτσι η χώρα έχει σε αυτό το μέτωπο αυτάρκεια.
Όλη η Γη μία μπλε οθόνη του θανάτου: Το Illustration της WSJ για το φιάσκο της Crowdstrike
Το splinternet ως όπλο στις γεωπολιτικές «μάχες»
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα καθώς εντείνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις και η Κίνα μπαίνει στο στόχαστρο κυρώσεων κυρίως από τις ΗΠΑ, πολλοί κυβερνητικοί οργανισμοί, επιχειρήσεις και διαχειριστές κρίσιμων υποδομών αντικαθιστούν τα ξένα συστήματα IT με κινεζικά. Ορισμένοι αναλυτές έχουν μάλιστα δώσει μία ονομασία στο παράλληλο αυτό δίκτυο, που έχει αναπτυχθεί από τους Κινέζους. Είναι το splinternet.
Αυτό εν μέρει είναι μία αντανάκλαση της ταχύτατης τεχνολογικής προόδου της Κίνας, αλλά και μία πολιτική απόφαση. Το να καταστεί η χώρα αυτάρκης σε επίπεδο πληροφοριακών συστημάτων και υποδομών είναι προτεραιότητα για τον Σι Τζινπίνγκ – τόσο για να περιορίζεται η εξάρτηση από άλλες χώρες όσο και για να υπάρχει έλεγχος ως προς το ποια είναι η αλληλεπίδραση των πολιτών με την τεχνολογία.
Θεωρείται επίσης καθοριστικής σημασίας για τη θωράκιση της εθνικής ασφάλειας – όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις χώρες εκείνες της Δύσης, που αποκλείουν αντιστοίχως από τις δικές του κρίσιμες υποδομές τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών τη Huawei.