© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Η Κάρμεν Ρουγγέρη και οι συνεργάτες της, τη νέα θεατρική χρονιά θα γνωρίσουν στους μικρούς αλλά και τους μεγάλους φίλους τους, τον μοναδικό Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, μεταμορφώνοντας την όπερα «Ο Μαγικός Αυλός» σε ένα μουσικό παραμύθι πλημμυρισμένο από τις υπέροχες μελωδίες αυτού του μοναδικού συνθέτη.
Η παράσταση «Μότσαρτ, Ο Μαγικός Αυλός» παρουσιάζεται στο θέατρο Κιβωτός [Πειραιώς 115, Αθήνα].
Η Κάρμεν Ρουγγέρη μίλησε μαζί μας.
Για ποιο λόγο επιλέξατε, φέτος, τον «Μαγικό Αυλό»;
«Το έργο το διάλεξαν τα ίδια τα παιδιά. Στο τέλος των παραστάσεων, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, προτείνω τρεις τίτλους και τα παιδιά αποφασίζουν ποιο έργο θέλουν να δουν τον επόμενο χειμώνα. “Ο Μαγικός Αυλός” είναι ένα υπέροχο παραμύθι που ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ μετέτρεψε σε όπερα. Εμείς από τη μεριά μας, θέλοντας να δίνουμε γνώσεις στα παιδιά μέσα από τις παραστάσεις μας, σκεφτήκαμε ότι θα είναι υπέροχο να μάθουν τον Μότσαρτ μέσα από ένα παραμύθι».
Είναι εύκολο ή δύσκολο, κατά τη γνώμη σας, ένα παιδί να κατανοήσει τη μουσική του Μότσαρτ;
«Είναι τόσο ωραία μουσική, έχει τόσο ωραία φωνητικά παιχνιδίσματα, που σίγουρα θα χαϊδέψει τα αυτάκια τους η μουσική του. Αυτό μας φτάνει».
Σκηνοθετείτε μαζί με την κόρη σας, Χριστίνα Κουλουμπή. Μιλήστε μας για τη σκηνοθετική προσέγγιση, ώστε μια παράσταση με κλασσικά ακούσματα να μπορεί να αγγίξει τα παιδιά.
«Η Όπερα είναι το πιο σύνθετο θεατρικό είδος και χαιρόμαστε πολύ, η Χριστίνα και εγώ, που οι γνώσεις μας μάς επιτρέπουν να γνωρίσουμε στα παιδιά την ύπαρξή της. Όταν ετοιμάσω το κείμενο και διαλέξω τα μουσικά μέρη, αρχίζει η συνεργασία μας για τη σκηνοθεσία και τον τρόπο που θα καταλήξουμε να την παρουσιάσουμε στους μικρούς μας φίλους. Συζητάμε για ώρες, πράγμα που απολαμβάνω. Την καμαρώνω· έχει τόσο ωραίες και φρέσκες ιδέες. Ύστερα, μιλάμε για το εικαστικό μέρος· μάλλον, σ’ αυτό το σημείο, εκείνη μιλάει κι εγώ ακούω. Όταν σταματάμε τη συζήτηση, είμαι σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα μαγέψει τα παιδιά».
Πιστεύετε ότι μέσα από το θέατρο για παιδιά γαλουχούνται οι μελλοντικοί θεατρόφιλοι;
«Αυτό είναι σίγουρο. Γι’ αυτό και πρέπει εμείς που ασχολούμαστε με το θέατρο για παιδιά να είμαστε πολύ προσεκτικοί».
Στο θεατρικό σας εργαστήρι έρχονται παιδιά από 6 έως 14 ετών. Τι διδάσκονται;
«Όλοι μαζί, μαζευόμαστε κάθε Σάββατο και, παίζοντας, φτιάχνουμε λίγο-λίγο μια παράσταση που στις αρχές της Άνοιξης παρουσιάζουμε στη μαμά, τον μπαμπά, τη γιαγιά και τον παππού».
Για ποιο λόγο, κατά την γνώμη σας, στην εποχή μας ακούμε όλο και περισσότερα περιστατικά βίας στα σχολεία αλλά και γενικότερα στον κοινωνικό περίγυρο;
«Το κινητό, το internet, η τηλεόραση και οι ειδήσεις της είναι κάποιες από τις αιτίες της βίας στα σχολεία και στον κοινωνικό περίγυρο. Κάθε φορά που με λεπτομέρειες, στις διάφορες εκπομπές, μας “μαθαίνουν” όλες τις ιστορίες βίας των ανηλίκων, που γίνονται στη χώρα μας αλλά και αυτές που γίνονται στο εξωτερικό, είναι σαν να μας “διδάσκουν” πώς μπορούμε και εμείς να γίνουμε εγκληματίες. Κάθε φορά που γίνεται ένα έγκλημα, οι λεπτομέρειες είναι τόσες και η προβολή του εγκληματία είναι τέτοια, που υπάρχουν άνθρωποι, άρρωστοι βέβαια, που ζηλεύουν αυτή την αρνητική προβολή που γίνεται στους εγκληματίες και τους μιμούνται. Από την άλλη μεριά, οι γονείς εργάζονται και δεν έχουν τον χρόνο ούτε να ασχοληθούν ούτε να συζητήσουν με τα παιδιά τους».
Καθημερινά, έρχεστε κοντά με εκατοντάδες παιδιά· τι θα τα συμβουλεύατε, αν μπορούσατε να μιλήσετε στο καθένα ξεχωριστά;
«Να βάλουν στην άκρη τα κινητά, να παίξουν, να κινηθούν, να γυμναστούν και, πάνω απ’ όλα, να κρατήσουν, όσο γίνεται περισσότερο, την παιδικότητά τους».
Photo by ilias georgouleas
Κάθε χρόνο ανεβάζετε δύο παραστάσεις. Τι άλλο θα περιμένουμε να δούμε και πού;
«Εκτός από τον “Μαγικό Αυλό”, θα ανεβάσουμε την “Αργοναυτική Εκστρατεία”· τον Ιάσονα και το χρυσόμαλλο δέρας. Μια υπερπαραγωγή με 17 ταλαντούχους ηθοποιούς, στο Christmas Theater. Το έργο μας αυτό θα παρουσιαστεί τους τρεις πρώτους μήνες του 2025 -Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο. Ο μύθος είναι μαγικός, το κείμενο είναι απόλυτα μελετημένο και τεκμηριωμένο, η μουσική και τα τραγούδια είναι παραδοσιακά του Πόντου, το ίδιο και ο χορός. Ακόμα, τα κοστούμια, τα σκηνικά και οι φωτισμοί θα έχουν τη μαγεία παραμυθιού. Είναι μια παράσταση που θα ήθελα να την δουν όσο γίνεται περισσότερα παιδιά, για να αγαπήσουν όσο γίνεται περισσότερα παιδιά την υπέροχη ελληνική Μυθολογία.
Για να γίνουν όλες αυτές οι παραστάσεις δουλεύει με πάρα πολλή αγάπη, σοβαρότητα, σεβασμό και αφοσίωση, η ομάδα μας· δηλαδή ο Πέτρος Γάλλιας (χορογραφίες-κίνηση-φωτισμοί), ο Ανδρέας Κουλουμπής (στίχοι και επιλογή μουσικής και τραγουδιών), ο Αντώνης Δελαπόρτας (μουσική ενορχήστρωση και video art), η Χριστίνα Κουλουμπή (σκηνικά –κοστούμια και σκηνοθεσία) κι εγώ (κείμενο και σκηνοθεσία).
Και κάτι ακόμα, τον Δεκέμβριο θα ανεβάσουμε την “Οδύσσεια” του Ομήρου στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου· αποκλειστικά με Κρητικούς ηθοποιούς».
Φέτος, θα σας απολαύσουμε και στην τηλεόραση. Μιλήστε μας για τον ρόλο σας ως Φρόσω -γιαγιά της Μαρίας, στην τηλεοπτική σειρά «Η Μαρία που έγινε Κάλλας».
«Η σειρά, πιστεύω, ότι είναι εξαιρετική και απόλυτα μελετημένη. Η γιαγιά Φρόσω δεν έχει καμία σχέση με την γιαγιά Κάρμεν και αυτό έχει για μένα μεγάλο δημιουργικό ενδιαφέρον. Οι μέρες των γυρισμάτων ήταν μια απόλαυση για μένα. Ακόμα, ήταν μεγάλη η χαρά μου γιατί ύστερα από πολλά χρόνια ξανασυνεργάστηκα με την ΄Ολγα Μαλέα».
Ποια είναι η αγαπημένη συνήθεια της Κάρμεν Ρουγγέρη στην καθημερινότητά της;
«Συζήτηση με τα εγγόνια μου, κολύμπι , διάβασμα, γράψιμο, μαγείρεμα, βόλτα με τον σκύλο».
Ταυτότητα Παράστασης
Κείμενο – Αφήγηση: Κάρμεν Ρουγγέρη
Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη – Χριστίνα Κουλουμπή
Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή
Κίνηση – Χορογραφία – Φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας
Μουσική επεξεργασία-Video Art: Αντώνης Δελαπόρτας
Στίχοι – Μουσική επιλογή: Ανδρέας Κουλουμπής
Διδασκαλία τραγουδιών: Ελένη Ζιώγα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Τσουρουνάκης
Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Κάρταση
Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Δελαγραμμάτικας Άρης, Θεοδωρακοπούλου Μαύρα-Μαρία, Κορρές Στέφανος, Κουλουμπή Χριστίνα, Κύρτσος Νίκος, Λάμαρης Φώτης, Πικιώνη Ινώ, Σκένδρου Αλεξάνδρα