Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για την προστασία των αμερικανικών δικτύων υπολογιστών από «ξένους αντιπάλους» κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υπογράφοντας ένα εκτελεστικό διάταγμα που πρακτικά απαγορεύει στις αμερικανικές εταιρείες τη χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από εταιρείες που θεωρείται πως συνιστούν κίνδυνο εθνικής ασφαλείας.
Αν και στο διάταγμα δεν κατονομάζεται κάποια εταιρεία, πρακτικά αυτή που στοχεύεται με τα συγκεκριμένα μέτρα είναι η Huawei- η οποία, σύμφωνα με το BBC, ανέφερε πως ο περιορισμός των δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ θα πλήξει τους Αμερικανούς καταναλωτές και τις αμερικανικές εταιρείες.
Πολλές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, έχουν εκφράσει προβληματισμούς τους τελευταίους μήνες σχετικά με το ενδεχόμενο χρήσης προϊόντων της Huawei από υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης για σκοπούς κατασκοπείας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ πιέζουν τους συμμάχους τους να αποκλείσουν τη Huawei από τα επόμενης γενιάς δίκτυά τους, τεχνολογίας 5G.
Σε μια δεύτερη, ξεχωριστή κίνηση, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε τη Huawei στη «μαύρη λίστα» («λίστα οντοτήτων», entity list), κάτι που σημαίνει ότι απαγορεύεται στην εταιρεία να αποκτά τεχνολογία από αμερικανικές εταιρείες χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης. Όπως σημειώνει το Reuters, πέρα από τη Huawei, στη «μαύρη λίστα» του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου προστέθηκαν, και 70 θυγατρικές της. Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουΐλμπουρ Ρος, σε ανακοίνωσή του είπε ότι ο Τραμπ υποστήριξε την εν λόγω απόφαση για να «αποτρέψει τη χρήση αμερικανικής τεχνολογίας από οντότητες ξένης ιδιοκτησίας με τρόπους που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εθνική ασφάλεια ή τα συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής».
Οι κινήσεις αυτές αναμένεται να κλιμακώσουν τις εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, οι οποίες είναι ήδη ιδιαίτερα τεταμένες λόγω των δασμών που επιβάλλονται στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών. Η Huawei ήταν εξαρχής στο επίκεντρο μιας έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, η οποία προκάλεσε αίσθηση διεθνώς μέσα στο 2018.
Το διάταγμα
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, το διάταγμα του Τραμπ έχει σκοπό «να προστατέψει την Αμερική από ξένους αντιπάλους που ενεργά και κλιμακούμενα δημιουργούν και εκμεταλλεύονται τρωτά σημεία στις τεχνολογικές υποδομές και τις υπηρεσίες πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών».
Σε αυτό το πλαίσιο, παρέχεται στο υπουργείο Εμπορίου η δυνατότητα να «απαγορεύσει συναλλαγές που συνιστούν με αποδεκτό ρίσκο για την εθνική ασφάλεια».
Την κίνηση αυτή επιδοκίμασε ο Ατζίτ Πάι, πρόεδρος της FCC (Federal Communications Commission), που έκανε λόγο για ένα «σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ασφάλισης των δικτύων της Αμερικής».
Οι ΗΠΑ είχαν ήδη επιβάλει περιορισμούς ως προς την χρήση προϊόντων της Huawei από ομοσπονδιακές υπηρεσίες, προτρέποντας παράλληλα συμμάχους τους να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό της εταιρείας. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν ήδη μπλοκάρει τη χρήση εξοπλισμού της Huawei σε δίκτυα 5G.
H αντίδραση της Huawei
Η κινεζική εταιρεία υποστηρίζει πως τα προϊόντα της δεν συνιστούν απειλή, και ότι είναι ανεξάρτητη από την κινεζική κυβέρνηση. Σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη αναφέρει πως «η επιβολή περιορισμών στη Huawei ως προς τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στις ΗΠΑ δεν θα κάνει τις ΗΠΑ πιο ασφαλείς ή πιο ισχυρές. Αντ’αυτού, αυτό απλά θα περιορίσει τις ΗΠΑ σε κατώτερες μα πιο ακριβές εναλλακτικές, αφήνοντας τις ΗΠΑ πίσω στο 5G και εν τέλει βλάπτοντας τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιρειών και καταναλωτών».
Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι «παράλογοι περιορισμοί» στη Huawei θέτουν «σοβαρά ζητήματα νομικής φύσης». Επίσης, την Τρίτη, ο πρόεδρος της εταιρείας, Λιάνγκ Χουά, είχε πει ότι η εταιρεία ήταν πρόθυμη να υπογράψει συμφωνίες μη κατασκοπείας με κυβερνήσεις.