Εντοπίστηκε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance στην Ανταρκτική

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022 14:12
UPD:14:14
FMHT/National Geographic

Μια εικόνα από το καλοδιατηρημένο ναύαγιο του Endurance.

A- A A+

Ο σερ Έρνεστ Χένρι Σάκλετον ήταν εξερευνητής, Άγγλο-Ιρλανδικής καταγωγής, ο οποίος συμμετείχε σε τρεις εξερευνητικές αποστολές στην Ανταρκτική και αποτελεί μια από τις κύριες προσωπικότητες της λεγόμενης «ηρωικής εποχής των εξερευνήσεων» της ιστορίας της παγωμένης ηπείρου.

Χάνοντας την κούρσα για την κατάκτηση του Νότιου Πόλου από τον Νορβηγό εξερευνητή Ρόαλντ Αμούνδσεν ο Σάκλετον αποφάσισε να διασχίσει την παγωμένη ήπειρο, από θάλασσα σε θάλασσα, περνώντας μέσω του Νότιου Πόλου. Η αποστολή αυτή, η ονομαζόμενη «Αυτοκρατορική Δια-Ανταρκτική Αποστολή Εξερεύνησης» (Imperial Trans-Antarctic Expedition), πραγματοποιήθηκε την περίοδο 1914-1917. Παρά τις προετοιμασίες, η αποστολή υπήρξε αποτυχημένη. Η καταστροφή ήρθε όταν το πλοίο του, Endurance, παγιδεύτηκε στον πάγο, ο οποίος άρχισε σιγά-σιγά να το συνθλίβει. Μέσω μιας σειράς ηρωικών κατορθωμάτων ο Σάκλετον κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη απόδραση, επιτυγχάνοντας να απεγκλωβίσει το σύνολο των μελών του πληρώματος χωρίς την ελάχιστη απώλεια. 

Η οργάνωση Falklands Maritime Heritage Trust που ασχολείται με έρευνες και δραστηριότητες γύρω από την ναυτική ιστορία των νησιών Φόκλαντς στο Νότιο Ειρηνικό οργάνωσε με τη συνεργασία του National Geographic μια αποστολή αναζήτησης του Endurance. Η αποστολή κατάφερε να εντοπίσει το ναυάγιο σε βάθος τριών χιλιάδων μέτρων στη θάλασσα Γουέντελ της Ανταρκτικής. Το μήκος 44 μέτρων και με τρία κατάρτια πλοίο εντοπίστηκε από αυτόνομα υποβρύχια με κάμερες υψηλής ανάλυσης. Όπως φαίνεται στις εικόνες που κατάγρφηκαν το σκάφος διατηρείται σε καλή κατάσταση επειδή οι συνθήκες πολύ χαμηλών θερμοκρασιών στις οποίες βρίσκεται έχουν εμποδίσει την παρουσία στο πλοίο οργανισμών που θα προκαλούσαν διαβρώσεις σε αυτό.

Η θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται το ναυάγιο είναι σχεδόν πάντοτε καλλυμένη από πάγους τους οποίους δυσκολεύονταν να σπάσουν ακόμη και τα παγοθραυστικά πλοία για αυτό και δεν ήταν εφικτή η αναζήτηση του τόσες δεκαετίες. Φέτος όμως η παγοκάλυψη της περιοχής ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα που εχουν παρατηρθεί ποτέ  και έτσι κατέστη εφικτή μια αποστολή έρευνας. Ο εντοπισμός του ναυαγίου δεν σημαίνει ότι θα ξεκινήσει και κάποια προσπάθεια ανέλκυσης του ή ανάκτησης κάποιων πραγμάτων από αυτό αφού στο πλαίσιο της Συνθήκης της Ανταρκτικής καθορίζεται ότι αν εντοπιστεί το ναυάγιο του Endurance αυτό θα παραμείνει απολύτως ανέγγιχτο αφού θεωρείται ιστορικό μνημείο της παγωμένης ηπερίου. 

 

Προτεινόμενα για εσάς