Κατακόρυφη αύξηση της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 07:06
UPD:07:07
REUTERS/ADRIANO MACHADO
A- A A+

Η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο εξακολουθεί να αυξάνεται ραγδαία, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (Inpe), της Βραζιλίας.

Το Ινστιτούτο, αξιολογώντας δεδομένα από δορυφόρους, ανέφερε ότι η αποψιλωμένη δασική στη ζούγκλα του Αμαζονίου ανήλθε σε 13.235 τετραγωνικά χιλιόμετρα μεταξύ Αυγούστου 2020 και Ιουλίου 2021.

Πρόκειται για αύξηση κατά 22% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο από τον Αύγουστο του 2019 έως τον Ιούλιο του 2020.

Σύμφωνα με το Inpe, πρόκειται για την μεγαλύτερη έκταση που έχει αποψιλωθεί στον Αμαζόνιο από το 2008.

Η Βραζιλία, στην οποία σημειώθηκε έλλειψη νερού και ξηρασία σε μεγάλα τμήματα της χώρας τους τελευταίους μήνες, παίζει βασικό ρόλο στην προστασία του κλίματος.

Η χώρα θεωρείται σημαντική δεξαμενή ενάντια στο επιβλαβές για το κλίμα αέριο του θερμοκηπίου CO2, καθώς αντιστοιχεί στο μέγεθος της Δυτικής Ευρώπης ως προς την έκταση.

Ο πρόεδρος της χώρας Ζαΐρ Μπολσονάρου βλέπει πάντως την περιοχή του Αμαζονίου πρωτίστως ως αναξιοποίητο οικονομικό δυναμικό.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας, η οποία βρίσκεται υπό διεθνή πίεση, ανακοίνωσε στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη ότι θα τερματίσει την παράνομη αποψίλωση των δασών του τροπικού δάσους του Αμαζονίου έως το 2028.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace κατηγορεί πάντως την κυβέρνηση της Βραζιλίας οτι απλώς προσπαθεί να εξωραίσει την εικόνα της, παρόλο που γνωρίζει οτι καταρρίπτει συνεχώς το ρεκόρ στην αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέβαλε μαλιστα πρόταση την Τετάρτη για περιορισμό των εισαγωγών αγαθών των οποίων η παραγωγή προέρχεται από καταστροφή δασών, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει, μεταξύ άλλων, τη Βραζιλία.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή