Skip to main content

Στα άκρα οι σχέσεις Ε.Ε. – Πολωνίας

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Πολωνίας, με τις Βρυξέλλες να λαμβάνουν νομική δράση απέναντι στην προσπάθεια της Βαρσοβίας να μεταρρυθμίσει το δικαστικό σύστημα.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης προσκρούει στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών και υπονομεύει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος. 

Όπως καταγγέλλουν, μάλιστα, οι Βρυξέλλες, το νέο νομοθέτημα παρέχει στον υπουργό Δικαιοσύνης της Πολωνίας υπερβολικές εξουσίες, όπως για παράδειγμα, ο διορισμός και η απόλυση των μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Η νομοθεσία επιτρέπει στον υπουργό Δικαιοσύνης να επηρεάζει τη λειτουργία της δικαιοσύνης, υπονομεύοντας τη διάκριση των εξουσιών» αναφέρει σε σημερινή της, ανακοίνωση.

Μάλιστα, η Επιτροπή απειλεί τη Βαρσοβία με άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 7 της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, το οποίο προβλέπει τη στέρηση του δικαιώματος ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Από την πλευρά της, η πολωνική κυβέρνηση απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Ε.Ε., θεωρώντας πως η συγκρότηση του δικαστικού συστήματος συνιστά εθνική αρμοδιότητα. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters