Skip to main content

Το Περού αναθεωρεί τον απολογισμό της πανδημίας και διπλασιάζει τους νεκρούς

Το Περού έχει υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των θανάτων λόγω Covid-19 μετά από σχετική αναθεώρηση των στοιχείων, γεγονός που την καθιστά πλέον τη χώρα με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων στον κόσμο σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών της πανδημίας ανέρχεται πλέον σε περισσότερους από 180.000, από 69.342.

Η πρωθυπουργός της χώρας Βιολέτα Μπερμούδες δήλωσε ότι το Περού αναθεώρησε τα στοιχεία έπειτα από συστάσεις των ειδικών και διεθνών εμπειρογνωμόνων.

«Πιστεύουμε ότι είναι καθήκον μας να δημοσιοποιούμε αυτές τις αναθεωρημένες πληροφορίες», δήλωσε η Μπερμούδες.

Το Περού υπήρξε μία από τις χώρες που υπέστη τρομερό πλήγμα στη Λατινική Αμερική, με αποτέλεσμα ένα υπερβολικά πιεσμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και έλλειψη δεξαμενών οξυγόνου.

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Ομοσπονδίας του Περού, Γκοντοφρεντο Ταλαβερα, δήλωσε ότι το αυξημένο ποσοστό δεν αποτελεί έκπληξη. «Δεν υπήρξε κυβερνητική υποστήριξη με οξυγόνο, με κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Δεν έχουμε αρκετά εμβόλια αυτήν τη στιγμή. Η πρώτη γραμμή φροντίδας δεν έχει ενεργοποιηθεί. Όλα αυτά μας κάνουν την πρώτη χώρα στον κόσμο σε θνητότητα», είπε.

Ο επίσημος αριθμός των θανάτων λόγω Covid ανέρχεται πλέον σε 180.764, μια τεράστια αύξηση σε σχέση με τον επίσημο προηγούμενο αριθμό των 69.342 νεκρών.

Συγκριτικά, η γειτονική Κολομβία κατέγραψε 88.282 θανάτους και η Βολιβία ανέφερε περισσότερους από 14.000, ενώ η Βραζιλία που έχει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων στον κόσμο μετρά περισσότερους από 460.000 νεκρούς.

Ωστόσο, το Περού έχει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στον κόσμο σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού του, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τζον Χόπκινς.

Προηγουμένως η Ουγγαρία είχε τον χειρότερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων, με περίπου 300 νεκρούς ανά 100.000 άτομα. Πλέον το Περού μετρά περισσότερους από 500 θανάτους λόγω Covid ανά 100.000 ανθρώπους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC