Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε ή θα οπισθοχωρήσουμε

«Εάν βρεθήκαμε σε αυτή την κατάσταση, ευθυνόμαστε πρωτίστως εμείς ως χώρα. Έγιναν τεράστια λάθη στη διαχείριση της κρίσης, και από το εξωτερικό, και από τους πιστωτές μας. Αλλά το ζήτημα είναι να αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι ότι μπορούμε να αλλάξουμε, πιστεύω ότι αλλάζουν πράγματα στην ελληνική κοινωνία» είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον «Ant1» (στην εκπομπή «The 2night show» και τον Γρ. Αρναούτογλου) ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έφερε δε ως παράδειγμα τον εαυτό του, λέγοντας πως «εγώ δεν ήμουν το φαβορί για να εκλεγώ. Πολλοί θεωρούσαν ότι είμαι πολύ εκσυγχρονιστής, ίσως πιο φιλελεύθερος ή δεν ταιριάζω με τη Νέα Δημοκρατία, έτσι όπως την ήξεραν κάποιοι. Και όμως, ήρθαν πάνω από 400.000 άνθρωποι και με εξέλεξαν πρόεδρο, γιατί πίστευαν στην ανάγκη να αλλάξει η Νέα Δημοκρατία. Ένα κόμμα με αρχές κι αξίες, με ρίζες στην ελληνική κοινωνία, το οποίο όμως χρειαζόταν μια σημαντική δόση εκσυγχρονισμού, σε ιδέες, πρόσωπα, αντιλήψεις. Και πιστεύω ότι αυτό το πέτυχα. Και πιστεύω ότι, αν καταφέρουμε να κερδίσουμε τις εκλογές και λάβουμε την ισχυρή εντολή που ζητώ από τον ελληνικό λαό, θα είναι μια ένδειξη μεγάλης ωριμότητας της ελληνικής κοινωνίας. Γιατι θα το έχουμε κάνει χωρίς να λαϊκίσουμε, χωρίς να οξύνουμε τα πνεύματα, με έναν μετριοπαθή λόγο, μιλώντας για τα πραγματικά προβλήματα και υποσχόμενοι σκληρή δουλειά, αξίες και προφανώς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο θα κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Αλλά και μια επαναφορά σε μια κανονικότητα, στην οποία η πολιτική δεν θα είναι ένα συνεχές δράμα…» είπε ο Μητσοτάκης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «έχουμε πια πολύ αυξημένους δείκτες ελευθερίας», εξηγώντας πως «από τότε που κερδίσαμε τις ευρωεκλογές με τη μεγάλη διαφορά, την οποία φαίνεται ότι πολλοί δεν προέβλεπαν, εγώ βλέπω την αντίδραση των αγορών. Ανεβαίνουν-κατεβαίνουν βέβαια, αλλά υπάρχει και μια τάση που προεξοφλεί ότι μια σοβαρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση θα κάνει τη δουλειά, άρα “θα σε δανείζω με χαμηλότερο κόστος δανεισμού ως χώρα”. Τι σημαίνει αυτό; Ότι και εσύ, ως επιχειρηματίας, θα δανείζεσαι με χαμηλότερο κόστος. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάναμε κάτι για να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής. Φόροι, δαπάνες, η πολιτική της εξόντωσης της μεσαίας τάξης, ήταν ταξική πολιτική, το ομολόγησαν οι ίδιοι (στον ΣΥΡΙΖΑ). Το ομολόγησε ο κ. Τσακαλώτος, πάνω από μια φορά. Εγώ τους απαντώ: μεροληπτείτε εις βάρος ολόκληρης της κοινωνίας. Διότι αν μια κοινωνία φτωχαίνει ή πάντως δεν πλουτίζει, τότε όλοι την πληρώνουν, και οι πιο αδύναμοι. Και δε νομίζω ότι υπάρχουν αδύναμοι συμπολίτες μας οι οποίοι θέλουν σήμερα να είναι μόνο εξαρτημένοι από ένα επίδομα. Το επίδομα είναι απαραίτητο για να ανακουφίζει τους συμπολίτες μας. Αλλά δε θέλουμε πολίτες οι οποίοι να είναι δια βίου εξαρτημένοι από ένα επίδομα. Θέλουμε πολίτες που να δουλεύουν» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.                

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «τις τύχες μας τις διαμορφώνουμε όλοι». Γι’ αυτό και απηύθυνε πολιτική έκκληση, «παρότι οι εκλογές πέφτουν 7 Ιουλίου», ειδικά τα νέα παιδιά «μπορούν πρώτα να ψηφίσουν και μετά να πάνε για μπάνιο, μπορούν πρώτα να πάνε για μπάνιο και μετά να ψηφίσουν, μέχρι τις 7 είναι ανοιχτές οι κάλπες, αλλά οφείλουν να συνδιαμορφώσουν το μέλλον τους».

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η αποστροφή μερίδας των πολιτών για την πολιτική είναι «σε ένα βαθμό δικαιολογημένη, διότι υπήρχε μια συνολική απογοήτευση από τους πολιτικούς, καθώς απέτυχαν να διαχειριστούν μια τεράστια κρίση που προκάλεσε πάρα πολύ πόνο σε πάρα πολύ κόσμο. Και νομίζω ότι υπήρχε και μια διπλή απαξίωση σε σχέση με πολλά ψέματα τα οποία ειπώθηκαν. Διότι, σε έναν πολιτικό μπορεί κάποιος να συγχωρέσει ότι δεν κατάφερε να πετύχει αυτό το οποίο ήθελε. Αυτό το οποίο, όμως, για εμένα είναι ασυγχώρητο είναι η έλλειψη θάρρους και πολιτικής ειλικρίνειας. Να λες τα πράγματα όπως τα πιστεύεις, να μην εξαπατάς τους πολίτες και να κρίνεσαι για αυτά τα οποία λες και κάνεις. Είχαμε πολλά παραδείγματα, από όλους τους πολιτικούς χώρους, πολιτικών που υπερέβαλαν. Νομίζω, βέβαια, ότι αυτό που ζήσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια το τελίκιασε (το «τερμάτισε» ο ΣΥΡΙΖΑ), για να χρησιμοποιήσω μια φράση πιο νεανική, με το ψέμα και τον λαϊκισμό. Και θεωρώ ότι έχω μια μεγάλη ευθύνη να συνεισφέρω στο να ανακτηθεί το κύρος της πολιτικής και η χαμένη αξιοπιστία της. Διότι τελικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι μαζί ζούμε σε αυτή τη χώρα κι όλοι μαζί θα προχωρήσουμε ή όλοι μαζί θα οπισθοχωρήσουμε» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ταυτόχρονα, παραδέχτηκε πως «η αλήθεια είναι ότι, τα τελευταία χρόνια, έχουμε ξεφύγει από τη συνηθισμένη πολιτική κριτική και έχουμε περάσει σε μια άλλη φάση τοξικότητας. Κι αυτό πρέπει να το αφήσουμε πίσω μας. Μακάρι να κλείσει και αυτός ο κύκλος της τοξικότητας στις 7 Ιουλίου». Όπως είπε, και ο ίδιος είναι φορές που έχει ανεβάσει τους τόνους «αμυνόμενος, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο δε θέλει να βλέπει ο κόσμος είναι μονίμως πολιτικούς να τσακώνονται. Γι’ αυτό επέλεξα συνειδητά -και στην προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών και σίγουρα σε αυτήν την εθνικών εκλογών- τη  στρατηγική να μη μπω σε καμία αντιπαράθεση, να παρουσιάσω το πρόγραμμά μου. Να μιλήσω για το σχέδιό μας για την Ελλάδα της επόμενης μέρας, για το τι σημαίνει ισχυρή ανάπτυξη, για το τι σημαίνει πολλές καλές δουλειές, για το πώς θα μειώσουμε τους φόρους και να συνομιλήσω ευθέως με την κοινωνία. Συνομιλητές μας σήμερα είναι οι πολίτες. Εξάλλου μεταξύ εμού και του κ. Τσίπρα υπήρξαν 42 αντιπαραθέσεις στη Βουλή αυτά τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Δεν έλειψε η συζήτηση μεταξύ μας» σημείωσε, ανεφερόμενος εμμέσως στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. 

Σε ερώτηση αν κρατά τίποτα καλό από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. απάντησε πως με έναν τρόπο κρατά «το γεγονός ότι εάν δεν είχαμε περάσει από αυτή τη διαδικασία, από αυτή τη διάψευση των προσδοκιών, από αυτή την απομυθοποίηση του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος, αυτή η καραμέλα ότι κάποιοι, επειδή πιστεύουν σε μια συγκεκριμένη ιδεολογία είναι πιο έντιμοι, πιο καλοί, πιο έξυπνοι, πιο αγνοί, από κάποιους άλλους – το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της δήθεν αριστεράς -, θα κρατούσε ακόμη. Διότι δε θεωρώ ότι αυτό που μας κυβέρνησε ήταν αριστερά, η απομυθοποίηση όλων αυτών νομίζω ότι είναι μια προίκα για την ελληνική κοινωνία για την επόμενη μέρα. Εννοώ ότι περνώντας από αυτή την επώδυνη διαδικασία, χάνοντας στην ουσία τέσσερα χρόνια, με πολύ πόνο, με ένα τρίτο μνημόνιο, που ήταν τελείως αχρείαστο, με αυτό το τραγικό πρώτο εξάμηνο του 2015… Θύμωσα πολύ από την ανικανότητα, τον κυνισμό και το πόσο κοντά φτάσαμε στην απόλυτη καταστροφή» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στη φυγή Ελλήνων στο εξωτερικό εν μέσω κρίσης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε πως «το πλοίο είναι ένα, δυστυχώς πολλοί το εγκατέλειψαν κι έφυγαν αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Και αυτή είναι μια ακόμα πρόκληση, πώς  κάποια από τα παιδιά τα οποία έφυγαν θα’ χουν την επιλογή, τουλάχιστον, να γυρίσουν πίσω – γιατί εγώ σέβομαι απόλυτα την επιλογή κάποιου να ζήσει όπου θέλει. Στο κάτω-κάτω ζούμε πια σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, δικτυωμένο, και είναι απολύτως θεμιτό νέοι άνθρωποι με ταλέντα να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Αλλά να το κάνουν από επιλογή. Όχι γιατί είναι μονόδρομος» σημείωσε. «Λέμε πώς θα γυρίσουν οι νέοι από το εξωτερικό, λέμε για το το brain drain. Βεβαίως είναι σημαντικό να μειώσουμε τη φορολογία, είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε δουλειές, αλλά είναι σημαντικό και οι νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό να ξέρουν ότι η χώρα έχει μακροπρόθεσμη προοπτική. Ένας άνθρωπος που σηκώθηκε και έφυγε, πήρε την οικογένειά του, έφτιαξε τη ζωή του, δεν ξαναγυρνάει εύκολα. Άρα, δεν είναι μόνο τα λεφτά, δεν είναι μόνο η δουλειά. Πρέπει να υπάρχει μια συνολική αισιοδοξία για την πορεία της χώρας» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας για τα ΑμεΑ, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει στην Ελλάδα σχετικά με την αντιμετώπισή τους είναι «να αλλάξουμε μυαλά. Να αλλάξουμε νοοτροπία και να αντιμετωπίσουμε τους ανθρώπους αυτούς με τον σεβασμό που τους αξίζει. Έχουμε κάνει βήματα προόδου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Και νομίζω ότι και η ενασχόληση με τα κοινά ανθρώπων με αναπηρία βοηθά στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Η επιλογή μας να τοποθετήσουμε έναν άνθρωπο σαν τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ο οποίος βγήκε πρώτος με ρεκόρ ψήφων, 500.000, δείχνει ότι η ελληνική κοινωνία έχει μια κρυμμένη ευαισθησία, την οποία όμως πρέπει να δείξει και στην πράξη. Όταν παρκάρεις μπροστά σε αυτές τις λίγες ράμπες αναπήρων που έχουμε, στην ουσία είναι μια πράξη βαθύτατης περιφρόνησης του δικαιώματος ενός συμπολίτη μας στην ίση πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, που εν προκειμένω είναι η προσβασιμότητα. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα στον τομέα αυτό και βέβαια κάθε κατηγορία αναπηρίας έχει τα δικά της ειδικά ζητήματα, εμείς τυπώσαμε το πρόγραμμά μας στη γραφή braille» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

naftemporiki.gr