Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Γρίφος η τέταρτη θέση του Επικρατείας

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Σε… σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει εξελιχθεί για τον πρωθυπουργό η συγκρότηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και συγκεκριμένα η κάλυψη της τέταρτης και τελευταίας εκλόγιμης θέσης του ψηφοδελτίου, που φαίνεται να καθυστερεί και τις επίσημες ανακοινώσεις.

Μετά τους Βασίλη Βασιλικό, Έφη Αχτσιόγλου και Πάνο Σκουρλέτη που -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις, ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι είναι ανάμεσα σε τρεις επιλογές.

Τον Αλέκο Φλαμπουράρη, τον οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκης ενέπλεξε χθες στο περίφημο σχέδιο κατάληψης του Νομισματοκοπείου Αθηνών το 2015. Ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ 25 αποκάλυψε ότι ήταν εκείνος που είχε την ιδέα της κατάληψης του Νομισματοκοπείου με σκοπό να τυπωθούν χρήματα και στόχο να υπεξαιρεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ η χώρα βρισκόταν ένα βήμα πριν από την αποπομπή της από το ευρώ και όχι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ άφηνε να διαρρεύσει από το 2015 και μετά, προφανώς  για να μην πέσει η ευθύνη στην ηγετική ομάδα της κυβέρνησης.

Ο κ. Φλαμπουράρης, ο «πατέρας» του πρωθυπουργού όπως τον ονομάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ για να περιγράψουν την προσωπική του σχέση με τον κ. Τσίπρα, έχει συνδεθεί με έντονο παρασκήνιο από τις πρώτες κιόλας ημέρες κατάρτισης των ψηφοδελτίων. Πληροφορίες -που δεν διαψεύστηκαν ποτέ και ενισχύθηκαν όταν ολοκληρώθηκε η λίστα των υποψηφίων της Α΄ Αθηνών και δεν είχε μέσα το όνομά του- τον ήθελαν να μην επιθυμεί να πολιτευτεί ξανά, αν δεν είναι υποψήφιος σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας και τον ίδιο να προκαλεί ακόμα μεγάλη πίεση στον πρωθυπουργό.

Τον Δημήτρη Χατζησωκράτη από τη ΔΗΜΑΡ ή τον Νίκο Μπίστη από τη Γέφυρα, προκειμένου να συμβολίσει αλλά και να προωθήσει την επομένη των εκλογών, την Προοδευτική Συμμαχία. Και για τους δύο υπάρχουν έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις.

Πρώτον, από πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μεταφέρουν στο Μαξίμου ότι δεν μπορεί να περάσει χωρίς σταυρό στην επόμενη Βουλή ένα μη κομματικό στέλεχος, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει περίπου τους μισούς βουλευτές από όσους έχει σήμερα.

Δεύτερον, από παλαιότερα στελέχη, προερχόμενα από τον Συνασπισμό, που βρίσκονται κοντά στον κ. Τσίπρα και λόγω κομματικού παρελθόντος δεν επιθυμούν τη συμμετοχή του Δημήτρη Χατζησωκράτη ή του Νίκου Μπίστη στο Επικρατείας, προτείνοντας στο Μαξίμου να τεθούν στην κρίση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιλογή τρίτη ο βουλευτής και σημαντικό στέλεχος των «53+» Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο οποίος απολαμβάνει αναγνώρισης και σεβασμού στο εσωτερικό του κόμματος και πέραν των «53+» και ο ορισμός του σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας θα ήταν ένα σαφές εσωκομματικό άνοιγμα από την πλευρά του κ. Τσίπρα, ενόψει της επόμενης ημέρας των εκλογών της 7ης Ιουλίου που θεωρείται ήδη δύσκολη και τη συνοδεύουν αρκετά σενάρια.

Σενάρια που ξεκινούν από ήπιες αναταράξεις που θεωρητικά θα διαχειριστεί σχετικά εύκολα ο κ. Τσίπρας, μέχρι και δημιουργία ισχυρού και οργανωμένου κύματος αμφισβήτησης εναντίον του σημερινού πρωθυπουργού. Εξέλιξη με την οποία δήλωσε αντίθετος χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας έχει ήδη θέσει εκτός Επικρατείας τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ και νυν υπουργό Άμυνας Ευ. Αποστολάκη, που μέχρι πρότινος ήταν φαβορί για την τέταρτη εκλόγιμη θέση καθώς είχε λάβει και την αντίστοιχη πρωθυπουργική δέσμευση, πριν γίνει υπουργός στη θέση του Πάνου Καμμένου.

Το επιχείρημα μάλιστα που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για να ανακοινώσει ότι ο κ. Αποστολάκης τίθεται εκτός Επικρατείας, ότι δηλαδή θα πολιτευτεί τελικά για να αφιερωθεί αποκλειστικά στα καθήκοντά του ως υπουργού Άμυνας, έγιναν αντικείμενο ιδιαιτέρως απαξιωτικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς αν ο κ. Αποστολάκης ήταν υποψήφιος σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας δεν θα έκανε προεκλογική εκστρατεία. 

Υπενθυμίζεται δε ότι ο κ. Τσίπρας δέχθηκε την άρνηση και του πρώην ευρωβουλευτή του Ποταμιού και καθηγητή Γιώργου Γραμματικάκη για να είναι εκείνος ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ πριν απευθυνθεί στον Βασίλη Βασιλικό.