Απαντήσεις σε μια σειρά ζητημάτων που του έθεσαν οι πολίτες μέσω twitter έδωσε απόψε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να δίνει συνεντεύξεις ακόμη και όταν γίνει Πρωθυπουργός. Ωστόσο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα συνεχίσω να δίνω συνεντεύξεις, όχι σε γλάστρες όπως έκανε ο Πρωθυπουργός στη ΝΕΡΙΤ».
Σχολίασε την άρνηση του κ. Σαμαρά να έρθει αντιμέτωπος σε ένα ντιμπέιτ μαζί του ισχυριζόμενος που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον ορθό λόγο που έρχεται αντιμέτωπος με έναν λόγο μεταφυσικό που μας γυρνάει στον μεσαίωνα.
Απηύθυνε κάλεσμα στους νέους να ψηφίσουν λέγοντας πως πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ψήφος τους δεν είναι μια απλή διαδικασία, αλλά είναι το μόνο βόλι που τους έχει μείνει στο όπλο τους.
Ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει τη διαφθορά, έκανε λόγο για θεσμοθέτηση της διοικητικής δομής ώστε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να περάσουν στην ευθύνη του Πρωθυπουργού. Υποστήριξε δε πώς η κυβέρνηση και η τρόικα δεν είχαν πραγματικά την πρόθεση να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο.
Φορολογία
Για το ζήτημα της φορολογίας είπε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα. Έκανε λόγο για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, υποστηρίζοντας ωστόσο πως δεν θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές και δεν θα υπάρξει υπερφορολόγηση.
Για τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης είπε πως έχει στόχο να τον μειώσει, αλλά διευκρίνισε πως δεν μπορεί να τον καταργήσει.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως είναι λανθασμένο να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση οι πολίτες δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρους.
Επιπλέον δεσμεύτηκε ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, ενώ σχολιάζοντας την επίσκεψη του Μαριάνο Ραχόι στην Αθήνα, είπε πως «η Δεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας έχει χρεοκοπήσει πολιτικά με τους πλειστηριασμούς».
Για τη ρύθμιση χρεών προς Δημόσιο, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, δήλωσε ότι, σύμφωνα και με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το όριο των δόσεων θα είναι το 30% του εισοδήματος. Επίσης ανέφερε ότι θα δοθούν κίνητρα σε εργαζόμενους για τη διαχείριση των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων.
Μνημόνιο, ιδιωτικοποιήσεις
Για το μνημόνιο σχολίασε ότι αυτό επικεντρώθηκε στην εσωτερική υποτίμηση και στην εκποίηση του δημοσίου πλούτου, χαρακτήρισε το ΤΑΙΠΕΔ εκτροφείο σκανδάλων και επανέλαβε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε μία εξεταστική επιτροπή «για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο, χωρίς ρεβανσισμούς».
Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις των τελευταίων ετών τις χαρακτήρισε ξεπούλημα και τόνισε πως στρατηγικής σημασίας οργανισμοί (νερό, ηλεκτρισμός) καθώς και κερδοφόροι οργανισμοί, όπως ο ΟΠΑΠ, δεν μπορεί να είναι σε ιδιώτες.
Ο κ. Τσίπρας κλήθηκε να μιλήσει για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, αλλά και για την Cosco.
Για την εξόρυξη χρυσού είπε πως είναι επιβλαβής για το περιβάλλον και επισήμανε πως η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ θα πρέπει να συμμορφωθεί με την αντίληψη ότι η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει τους νόμους, ενώ για τους εργαζόμενους είπε πως θα πρέπει να ενταχθούν στα προγράμματα για τη δημιουργία των θέσεων εργασίας.
Η Cosco, συνέχισε, είναι ένα ειδικό θέμα καθώς πρόκειται για μια κρατική επιχείρηση.
Όμως τόνισε πως η Ελλάδα δεν πήρε αυτά που έπρεπε να πάρει.
«Θα μπορούσε να πάρει περισσότερα από αυτά που παραχώρησε» είπε και διερωτήθηκε πως έγινε να δοθεί όλο το λιμάνι με πενιχρή ανταπόδοση.
«Αυτά τα ζητήματα θα τα ξαναθέσουμε» είπε.
Ζητήματα κράτους, παιδείας και υγείας
Όσον αφορά στο ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως το ελληνικό δημόσιο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τους υπεράριθμους υπαλλήλους αλλά πρόβλημα δυσλειτουργικότητας.
«Σε συνθήκες απαξίωσης του ρόλου του Κράτους, δεν μπορείς να φτιάξεις ένα καλύτερο Δημόσιο» είπε.
Σε ερώτηση για τον διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος απάντησε πως είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός της σχέσης Κράτους – Εκκλησίας.
«Πιστεύω στον διακριτό τους ρόλο» σχολίασε.
Για το ζήτημα του μεταναστευτικού ο κ. Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως πιστεύει στην ευρωπαϊκή συνευθύνη για την επίλυση του μεταναστευτικού ζήτησε την αναθεώρηση της συνθήκης «Δουβλίνο 2», την κατάργηση των κέντρων κράτησης και τη δημιουργία κέντρων ανθρώπινης φιλοξενίας, ενώ τάχθηκε υπέρ του να δίνεται η ιθαγένεια στα παιδιά που γεννιούνται στη χώρας μας.
Σε ερώτηση αναφορικά με την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, απάντησε πως πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα και διευκρίνισε πως δεν θα το συμπεριλάβει στις προγραμματικές δηλώσεις του κόμμματος.
Σε ερώτηση για τα ΑΕΙ, χαρακτήρισε το νόμο Διαμαντοπούλου «εκδικητικό για το ελληνικό πανεπιστήμιο» και δήλωσε ότι έχει στόχο να κάνει αλλαγές με διάλογο.
Για τη δημόσια υγεία είπε πως ο κλάδος της υγείας είναι στρατηγικής σημασίας ο κλάδος της υγείας και τόνισε πως είναι υποχρέωση να δοθεί η μάχη για να είναι δημόσια και αποτελεσματική.
«Δεν θέλουμε να κάνουμε προσλήψεις εκεί που δεν χρειάζεται, όμως χρειάζονται στοχευμένες προσλήψεις όπου υπάρχει ανάγκη να στηριχθούν κοινωνικές υπηρεσίες» είπε.
Για την αστυνομία, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας συνολικής μεταρρύθμισης και διευκρίνισε ότι πρόθεση του κόμματός του είναι όχι να αφοπλίσει την αστυνομία, αλλά να αφοπλίσει όσους έρχονται σε επαφή με διαδηλωτές.
Ακόμη μίλησε και για τις φυλακές τύπου Γ΄ λέγοντας ότι ο σχετικό νόμοςείναι αντίθετος με το Σύνταγμα.
«Τίθεται όμως και ζήτημα ανθρωπιάς. Είναι δεδομένη η αντίθεσή μας και θα βρούμε τον τρόπο να κάνουμε παρεμβάσεις γενικά για την κατάσταση στις φυλακές» υπογράμμισε.