Skip to main content

Με βέτο απειλεί η Ουγγαρία, εάν η Ε.Ε. εξετάσει κυρώσεις κατά Πολωνίας

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, γνωστός για τις εθνικοσυντηρητικές του θέσεις, προειδοποίησε με βέτο σε πιθανή πρόταση για επιβολή κυρώσεων στην επίσης εθνικοσυντηρητική δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας από πλευράς Ε.Ε..

Οι δηλώσεις του κ. Ορμπάν έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει ούτε καν να σκεφτεί την επιβολή κυρώσεων κατά της Πολωνίας, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε ομοφωνία και η Ουγγαρία δεν θα υποστήριζε ποτέ τέτοιες κυρώσεις», ανέφερε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Τόσο το ουγγρικό κυβερνών κόμμα Fidesz του κ. Ορμπάν, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (με άτυπη ηγέτιδα την Άγκελα Μέρκελ), όσο και το πολωνικό κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη του κ. Κατσίνσκι, μέλος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (με άτυπο ηγέτη τον Ντέιβιντ Κάμερον), έχουν έντονο δεξιό και ευρωσκεπτικιστικό προσανατολισμό, σε αντίθεση με την ευρωπαϊστική Κεντροδεξιά τύπου γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας.