Skip to main content

Axios: Παραδίδει σκυτάλη ο Μπάιντεν ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο;

REUTERS/Tom Brenner

Φαίνεται ότι οι αυξανόμενες πιέσεις αρχίζουν να τον πείθουν - Σύμφωνα με τους New York Times έχει αρχίσει να ρωτά τους συμβούλους του, για τις προοπτικές της Καμάλα Χάρι - Και ο Ομπάμα εκτιμά ότι πρέπει να αποσυρθεί.

Ακόμη και αυτό το Σαββατοκύριακο  ενδέχεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ να αποσυρθεί από την  υποψηφιότητα του για την Προεδρία των ΗΠΑ και να παραδώσει τη σκυτάλη σε άλλον Δημοκρατικό που θα βρεθεί απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό  ιστότοπο  Axios.

Πηγές κοντά στον Τζο Μπάιντεν, τους οποίους επικαλείται ο ιστότοπος, λένε ότι η αυξανόμενη πίεση θα τον πείσει τελικά να αποφασίσει να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Washington Post, και ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε συνεργάτες του ότι οι πιθανότητες του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να νικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου εξανεμίζονται. Tόνισε ωστόσο πως η απόφαση «θα πρέπει να ληφθεί από τον ίδιο».

Πάντως, ορισμένοι από τους συμβούλους του Μπάιντεν, αναφέρει η WP, έχουν οργιστεί με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, κατηγορώντας τον ότι δεν κράτησε το κόμμα ενωμένο στην στήριξη του πρώτου, με αποτέλεσμα ο Ομπάμα να αναρτήσει στα social media ένα υποστηρικτικό μήνυμα.

Αρχίζει να συζητά για την Καμάλα Χάρις

Παράλληλα, οι New York Times αναφέρουν ότι o Αμερικανός πρόεδρος γίνεται όλο και πιο δεκτικός στο να ακούσει τα επιχειρήματα όσων τον καλούν να αποχωρήσει.

Όπως αναφέρουν, έχει αρχίσει να ρωτά τους συμβούλους του, για τις προοπτικές της Καμάλα Χάρις σε μία αντιπαράθεση με τον Τραμπ.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ο Μπάιντεν να υποχωρήσει και τελικά να υποστηρίξει τη Χάρις – ή να πετάξει την μπάλα τους αντιπροσώπους, αν υπάρχουν διαφωνίες για το πρόσωπο της Αμερικανίδας αντιπροέδρου – υποστηρίζουν οι NYT.

Εντείνονται οι πιέσεις στον Μπάιντεν: «Δεν θα κερδίσεις τον Τραμπ», του είπε η Πελόζι

 «Μη αναστρέψιμη»

Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι του κόμματός του, οι φίλοι του και οι βασικοί δωρητές της εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν πιστεύουν πλέον ότι είναι μη αναστρέψιμη η πορεία του προς την ήττα καθώς είναι δύσκολο πια να αλλάξει την εικόνα των ψηφοφόρων για την πνευματική του κατάσταση και την ικανότητά του να κυβερνήσει.

Ένα από τα επιχειρήματά τους, για να πείσουν τον Αμερικανό πρόεδρο είναι πως, αν ο Ντ. Τραμπ κερδίσει, και μάλιστα με σαρωτική νίκη θα εξαφανίσει την κληρονομιά του Μπάιντεν  και των Δημοκρατικών.

«Η θα γίνει ήρωας ή θα…εξαφανιστεί»

«Η επιλογή του είναι να γίνει ή ένας από τους ήρωες της ιστορίας ή να εξαφανίσει προεδρική παρακαταθήκη  Μπάιντεν, από την ιστορία», είπε ένας από τους στενούς φίλους του προέδρου. «Προσεύχομαι να κάνει το σωστό. Οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση».

Έχει ακόμα την πλειοψηφία των αντιπροσώπων

Οι Δημοκρατικοί, ανησυχούν για μία πιθανή κατάρρευση των ποσοστών του κόμματος. Πάντως η συντριπτική πλειοψηφία των αντιπροσώπων στηρίζει-ακόμη- τον Μπάιντεν.

Πρόσφατα ένας στέλεχος των Δημοκρατικών είχε δηλώσει: «Δεν θα τον σύρουμε δια της βίας εκτός της πολιτικής σκηνής… Ο στόχος είναι να το κάνει μόνος τους».

Αλλά καθώς ο Μπάιντεν αντιστέκεται «αναγκάζει ανθρώπους που τον συμπαθούν και τον σέβονται να τον ντροπιάζουν».