Skip to main content

Διακομματική για τη χάραξη στρατηγικής για το φάρμακο, ζητεί η Φ. Γεννηματά

Τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για την χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο ζητεί η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Η κ. Γεννηματά ζητεί αντικείμενο της Επιτροπής να είναι διαμόρφωση πλαισίου με κατάλληλες ρυθμιστικές παρεμβάσεις και υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων για τη χάραξη μακροπρόθεσμης Εθνικής Πολιτικής για το Φάρμακο.

Όπως τονίζει η κ. Γεννηματά, στην Ελλάδα, παρά το ότι κατά καιρούς υπήρξαν σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις με ωφέλιμα αποτελέσματα, η είσοδος των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών στην αγορά φαρμάκου δημιούργησε νέα δεδομένα, τα οποία η εθνική νομοθεσία δεν μπόρεσε επαρκώς να ακολουθήσει. Αυτό επέτρεψε την αλόγιστη αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά την περίοδο 2004-2009, οπότε η Ελλάδα αναδείχθηκε ως η χώρα με την υψηλότερη κατά κεφαλή φαρμακευτική κατανάλωση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ (δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στα 5,09 δις ευρώ).

Κάνει λόγο για συγκεντρωτισμό και αδιαφάνεια (πρόσφατη κατάργηση της επιτροπής τιμολόγησης φαρμάκου του ΕΟΦ και της επιτροπής διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ με συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων στο γραφείο του Υπουργού Υγείας), που επικρατεί και τονίζει ότι προτάσεις μακροπρόθεσμης πολιτικής δεν συζητώνται καν.

Ενδεικτικά αναφέρει:

  • Την καταπολέμηση της πολυφαρμακίας και την καθολική διάθεση όλων των φαρμάκων μέσω Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης,
  • Τον αυστηρό έλεγχο στη χορήγηση νέων, καινοτόμων φαρμάκων μέσω πρωτοκόλλων και αρχείου ασθενών (Registries),
  • Τη περαιτέρω συγκράτηση της συνταγογράφησης,
  • Την αύξηση διείσδυσης γενοσήμων,
  • Τη σταδιακή ετήσια αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ κατά 50 εκατ. ευρώ το χρόνο για τα επόμενα 4 χρόνια, ώστε η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο,
  • Τον υπολογισμό και καταλογισμό rebates και clawbacks κατά μεγάλες θεραπευτικές κατηγορίες και τη σταδιακή μείωση του clawback,
  • Την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής και των επενδύσεων,
  • Το σχεδιασμό και την οργάνωση του κατάλληλου πλαισίου για την ενίσχυση της έρευνας.