«Στον αέρα» θα βρεθεί σε λίγες μέρες το πρόγραμμα Philos, η φροντίδα υγείας των προσφύγων-μεταναστών θα διακοπεί, ενώ 670 συμβασιούχοι επαγγελματίες υγείας θα απολυθούν, σύμφωνα με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος καλεί την κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ να εγγυηθούν με κάθε τρόπο την ομαλή συνέχιση του προγράμματος.
Ο κ. Ξανθός τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι:
«Στις 28/2/2022 λήγει οριστικά το πρόγραμμα Philos του ΕΟΔΥ, το οποίο από το 2017, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρείχε ολοκληρωμένη υγειονομική φροντίδα στον προσφυγικό πληθυσμό, τόσο στα ΚΥΤ και στις δομές φιλοξενίας όσο και στις όμορες δομές του ΕΣΥ.
Η δίμηνη παράταση που έδωσε η κυβέρνηση μετά τις 31/12/2021 δεν αξιοποιήθηκε ώστε να διασφαλιστεί η ανανέωση των συμβάσεων του υπηρετούντος προσωπικού και η βιώσιμη χρηματοδότηση ενός προγράμματος με θετική αξιολόγηση και αναγνωρισμένη κοινωνική ανταποδοτικότητα.
Έτσι σε λίγες μέρες το πρόγραμμα Philos θα βρεθεί «στον αέρα», η φροντίδα υγείας των προσφύγων-μεταναστών θα διακοπεί, ενώ 670 συμβασιούχοι επαγγελματίες υγείας θα απολυθούν, παρότι καλύπτουν σταθερές και ανελαστικές ανάγκες του προσφυγικού πληθυσμού και αρκετοί από αυτούς παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες σε υποστελεχωμένες δημόσιες δομές υγείας.
Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης αλλά για ιδεοληπτικού χαρακτήρα έλλειψη πολιτικής βούλησης να αναλάβει η Πολιτεία – και μάλιστα με ευρωπαϊκούς πόρους- την υγειονομική φροντίδα αυτών των ανθρώπων.
Η κυβέρνηση όχι μόνο αγνοεί τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι «χωρίς μέριμνα για την υγεία των προσφύγων δεν υπάρχει προστασία της Δημόσιας Υγείας», αλλά υλοποιεί συστηματικά μια ξενοφοβική στρατηγική ακόμα και απέναντι στο θεμελιώδες δικαίωμα της υγείας, καταστρατηγώντας διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις της χώρας .
Καλούμε την κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ να εγγυηθούν με κάθε τρόπο την ομαλή συνέχιση του προγράμματος, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα του προσωπικού και, κυρίως, την ισότιμη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών μιας πληθυσμιακής ομάδας ειδικής ευαλωτότητας. Όχι μόνο για λόγους ανθρωπισμού αλλά και για λόγους Δημόσιας Υγείας».