Skip to main content

Μ. Κόνσολας : Το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ είναι οι μεγάλες ευκαιρίες για τα νησιά μας

Στην επόμενη μέρα του τουρισμού, αλλά και στις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας των νησιών, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Ο υφυπουργός Τουρισμού έθεσε ως στρατηγικό αναπτυξιακό στόχο για τα νησιά, την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της νησιωτικής οικονομίας, θέτοντας ως πεδία προτεραιοτήτων την ενέργεια, την πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τον τουρισμό.

Έκανε λόγο για αλλαγή του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος, την ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων και την ενεργειακή και ποιοτική αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος των τουριστικών καταλυμάτων στα νησιά μας.

Αναφερόμενος στη στήριξη των επιχειρήσεων, ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι ξεκινά ένα νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ, το οποίο θα απευθύνεται αποκλειστικά σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους κεφάλαια κίνησης ύψους έως 50.000 ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα ύψους 60 εκατ. ευρώ, που αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων εστίασης για την αγορά θερμαντικών σωμάτων εξωτερικών χώρων, η πρόσκληση για το οποίο θα βγει τις επόμενες μέρες.

Χαρακτήρισε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και της νέας προγραμματικής περιόδου, ως τις μεγάλες ευκαιρίες για τα νησιά μας και επισήμανε ότι για να μην δημιουργηθεί χρηματοδοτικό κενό, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, υπάρχουν πόροι ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από το χρηματοδοτικό πακέτο React EU.

Ο Μάνος Κόνσολας επανέφερε επίσης την πρόταση για βελτιωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στον αναπτυξιακό νόμο, ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές.

Έθεσε το ζήτημα της διαφοροποίησης των κινήτρων για τις τουριστικές επιχειρήσεις, προτείνοντας την αντικατάσταση του μέτρου των φοροαπαλλαγών με αυτό της άμεσης επιχορήγησης, καθώς και το ζήτημα της ενίσχυσης της ρευστότητας επιχειρήσεων που έχουν καταθέσει προτάσεις ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο, αλλά και της αύξησης του ορίου ενίσχυσης για τις μικρές επιχειρήσεις.