Skip to main content

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχητικές οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω των δαπανών του Ταμείου Ανάκαμψης

Με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση, 64 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση για τις ανησυχητικές αναθεωρήσεις προς τα κάτω των δαπανών του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για το 2021.

Στην ερώτηση τους προς τον Υπουργό Οικονομικών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημαίνουν ότι  ενώ στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2021, η οποία κατατέθηκε το Νοέμβριο του 2020, οι προβλεπόμενες δαπάνες άγγιζαν τα 2.635 εκατ. ευρώ, μόλις 7 μήνες αργότερα στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής 2022-2025, το οποίο εγκρίθηκε στις 1/7/2021, οι εκτιμήσεις για τις δαπάνες αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω κατά 1.075 εκατ. ευρώ.

Δεδομένης της κρισιμότητας των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς και των μακροοικονομικών στόχων που τίθενται από την κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022, όπου στηρίζονται κατά κύριο λόγο στην ταχύτατη ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δημιουργείται έντονη ανησυχία ως προς την πορεία υλοποίησης των δράσεων και τον ρυθμό απορρόφησης των πόρων του Ταμείου.

Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό, ποια είναι σήμερα η σχεδιαζόμενη απορρόφηση των επιχορηγήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης για το 2021, ποια η απορρόφηση στο σκέλος των δανείων για την ίδια χρονιά. Δεδομένης της πολύ χαμηλότερης των προσδοκιών απόδοσης του προγράμματος για το 2021, ο Υπουργός ερωτάται επίσης σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα υποεκτέλεσης του Ταμείου Ανάκαμψης για το 2022.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Ανησυχητικές για την ελληνική οικονομία οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω των δαπανών του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για το 2021»

Στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2021, ο οποίος κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2020, αναφέρεται ότι οι προβλεπόμενες δαπάνες για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εντός του 2021 θα ανέλθουν σε 2.635 εκατ. ευρώ. Η Κυβέρνηση δηλαδή σχεδίαζε υψηλές δαπάνες από το Ταμείο μέχρι το τέλος της χρονιάς που διανύουμε.

Ωστόσο, στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής 2022-2025, το οποίο εγκρίθηκε με το Ν. 4813/2021 (ημερομηνία ψήφισης 1/7/2021) εκτιμάται ότι οι δαπάνες από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εντός του 2021, θα ανέλθουν σε 1.599,6 εκατ. ευρώ. Μόλις 7 μήνες αργότερα, η Κυβέρνηση δηλαδή αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της κατά 1.075 εκατ. ευρώ.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022 που κατατέθηκε στη Βουλή στις 4/10/2021, δεν υπάρχει κάποια αναφορά σχετικά με τις δαπάνες που σχεδιάζεται να εκτελεστούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέχρι το τέλος του 2021. Υπάρχει μια ειδική αναφορά για το δανειακό σκέλος του Ταμείου, όπου προβλέπεται για το 2021 εκταμίευση προς τα διεθνή και εμπορικά πιστωτικά ιδρύματα ποσού ύψους 1,5 δισ. ευρώ και για το 2022 ποσού ύψους 2 δισ. ευρώ. Τέλος, συνολικά η δαπάνη για την υλοποίηση δράσεων που χρηματοδοτούνται από το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προϋπολογίζεται για το 2022 σε 3.199 εκατ. ευρώ . 

Επειδή, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την ανάκαμψη αλλά και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Επειδή, η αναθεώρηση της Κυβέρνησης προς τα κάτω κατά 1,075 δισ. ευρώ σε μόλις 7 μήνες δημιουργεί έντονη ανησυχία ως προς την πορεία υλοποίησης των δράσεων και τον ρυθμό απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσα στο 2021

Επειδή, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022 το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών στηρίζει τους μακροοικονομικούς του στόχους  και ιδιαίτερα τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ κατά 6,1% και 4,5% για το 2021 και το 2022 αντίστοιχα, αλλά και την αύξηση της συνολικής επενδυτικής δαπάνης κατά 23,4%, σχεδόν αποκλειστικά στην ταχύτατη ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός,

Ποια είναι σήμερα η σχεδιαζόμενη απορρόφηση πόρων, δηλαδή η εκτέλεση δαπανών,  στο σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για το 2021;

Ποια είναι σήμερα η σχεδιαζόμενη απορρόφηση πόρων στο σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δηλαδή το ποσό έγκρισης των δανείων από τις συνεργαζόμενες τράπεζες προς τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για το 2021;
Με δεδομένο ότι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναθεωρούνται προς τα κάτω για το έτος 2021, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση ώστε να υλοποιηθούν χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για το έτος 2022;