Skip to main content

Γ. Οικονόμου: Θέλουμε τη ΔΕΗ της εποχής του κ. Φωτόπουλου ή μια σύγχρονη επιχείρηση;

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ είναι ένα ακόμη βήμα στον δρόμο για την ανάπτυξή της που ακολουθείται από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η κυβέρνησή μας, είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου.

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η επιλογή της αύξησης κεφαλαίου, αντί της πώλησης ποσοστού 17%, που προέβλεπε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, επιτρέπει στη ΔΕΗ να αντλήσει πόρους για την ενίσχυσή της, και όχι έσοδα που θα πήγαιναν στους δανειστές για την αποπληρωμή του χρέους.

«Όσο κυβερνούσε ο κ. Τσίπρας, η ΔΕΗ έφτασε στα όρια της κατάρρευσης. Το 2018 έγραφε ζημιές 2,8 εκατ. ευρώ ημερησίως. Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να κατανοήσει ότι η άντληση κεφαλαίων θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επενδύσει στις ΑΠΕ, τόσο εντός της χώρας, όσο και στα Βαλκάνια, διασφαλίζοντας επαρκές και φθηνό ρεύμα για όλους – και μάλιστα όχι πρόσκαιρα – αλλά σε διάρκεια δεκαετιών. Δέσμιος ιδεοληψιών του περασμένου αιώνα, αδυνατεί να αντιληφθεί τη σημασία της ενεργειακής επάρκειας και της απεξάρτησής μας από εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και τις πολιτικές, οικονομικές, αλλά και γεωστρατηγικές προτεραιότητες στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται» υποστήριξε.

Για την κυβέρνηση, συνέχισε, το κρίσιμο ερώτημα σε σχέση με τη ΔΕΗ είναι «ποια ΔΕΗ θέλουμε. Θέλουμε τη ΔΕΗ της εποχής του κ. Φωτόπουλου ή θέλουμε μια σύγχρονη επιχείρηση, η οποία θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που διαμορφώνονται στον χώρο της ενέργειας, όχι μόνο στην Ελλάδα, όχι μόνο στη γειτονιά μας, αλλά και παγκόσμια.

Το σχέδιο για τη ΔΕΗ είναι ένα άλμα στο μέλλον. Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να το κατανοήσει αυτό. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση εκλέχθηκε για να οδηγήσει τη χώρα με ταχύτητα και ασφάλεια στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης, εξασφαλίζοντας ατομικά, συλλογικά την ευημερία των πολιτών, την προκοπή τους και το μέλλον της πατρίδας. Και το σχέδιό μας για τη ΔΕΗ βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

«Απολύτως καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής»

«Η πρόταση μομφής θα είναι απολύτως καλοδεχούμενη» είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Ελπίζουμε να το τολμήσουν, γιατί θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουμε παρά πολύ αναλυτικά, με στοιχεία και με αριθμούς για το πότε η ΔΕΗ ήταν έτοιμη να καταρρεύσει, τίνος η πολιτική την οδήγησε στα όρια της κατάρρευσης, με τις συνέπειες που θα είχε αυτό για τον Έλληνα καταναλωτή αλλά και για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ποια ήταν η περίοδος που η ΔΕΗ είχε αποτίμηση 300 εκατομμύρια ευρώ και ποια είναι αυτή που έχει 2 δισ. Πότε έχανε 2,8 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, ποιες πολιτικές την είχαν οδηγήσει στην πλήρη απαξία. Θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουμε για την διαφορά αντίληψης σε ότι αφορά την ανάπτυξη της χώρας, τη θωράκιση των συμφερόντων των καταναλωτών και της οικονομίας, την δυναμική ανάπτυξη σημαντικών κλάδων όπως η ΔΕΗ και να δώσουμε και ουσιαστικές απαντήσεις σε κραυγές που ακούγονται και που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν μπορεί να ισχυρίζεσαι ότι ξεπουλάς μια επιχείρηση όταν πας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τη στιγμή που η μετοχή της είναι σήμερα πάνω από 8 ευρώ, όταν στο παρελθόν είχε 1, 2, 3 ευρώ. Αυτό θα ήταν ξεπούλημα. Ούτε μπορείς να κρύβεις ότι το κράτος θα έχει το ισχυρότερο ποσοστό μειοψηφίας της τάξεως του 34% και μια σειρά από άλλα πράγματα. Μακάρι να γίνει αυτή η κίνηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Τσίπρα δηλαδή, η πρόταση μομφής. Νομίζω θα έχει τη δυνατότητα ο ελληνικός λαός να παρακολουθήσει την απάντηση σε ένα πολύ ουσιαστικό ερώτημα «τι ΔΕΗ θέλουμε;». Θέλουμε τη ΔΕΗ της εποχής του κ. Φωτόπουλου, που απεγνωσμένα προσπαθεί τις τελευταίες ημέρες να υπερασπιστεί, με κάποιας μορφής επιχειρήματα, η αξιωματική αντιπολίτευση και πλαισιώνεται και από χυδαίες προσεγγίσεις από διάφορους δορυφόρους του ΣΥΡΙΖΑ; ή θέλουμε μια δυναμική ΔΕΗ της ανάπτυξης που θα θωρακίζει και την επιχείρηση αλλά και τα ελληνικά νοικοκυριά;» διερωτήθηκε.