Υποψηφιότητα για την επανεκλογή στην κατηγορία «Α» του Συμβουλίου Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) τη διετία 2020-21, υπέβαλε η Ελλάδα.
Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου του ΙΜΟ θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της 31ης συνόδου της Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του οργανισμού στο Λονδίνο, από 25 Νοεμβρίου έως 05 της Δεκεμβρίου 2019.
Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΙΜΟ και εκλέγεται παραδοσιακά, συμπεριλαμβανόμενη στις χώρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών, στην πρώτη Κατηγορία.
Με αφορμή την υποβολή της ελληνικής υποψηφιότητας για επανεκλογή στην Κατηγορία «Α» του Συμβουλίου του ΙΜΟ, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτης Κουβέλης σημείωσε πως «η χώρα μας παγίως υποστηρίζει τον πρωταρχικό ρόλο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) ως το διεθνές ρυθμιστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών για την παγκόσμια ναυτιλία, η εύρυθμη λειτουργία της οποίας, επηρεάζει ολόκληρη την αλυσίδα του διεθνούς εμπορίου και συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και την απασχόληση».
Ο κ. Κουβέλης πρόσθεσε πως η δυναμική παρουσία της ναυτιλίας των ελλήνων στο παγκόσμιο ναυτιλιακό στερέωμα, οδηγεί για μία ακόμη φορά στην σχεδόν αυτονόητη επιλογή να υποβάλλουμε υποψηφιότητα για την επανεκλογή της χώρας στην Κατηγορία «Α». Στόχος μας, όπως είπε, είναι η συνδιαμόρφωση πολιτικών, σε συνεργασία με τα λοιπά Κράτη Μέλη του Συμβουλίου του ΙΜΟ, για την επίτευξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων του Οργανισμού και την περαιτέρω προώθηση της ασφαλούς και περιβαλλοντικά φιλικής διενέργειας του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου, μέσω μέτρων παγκόσμιας εφαρμογής, από τον ΙΜΟ.
Η ελληνική υποψηφιότητα θα υποστηριχθεί με τη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών, των ανά τον κόσμο Πρεσβειών της χώρας μας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Οι κύριες προτεραιότητες της ελληνικής ναυτιλιακής διοίκησης για την επερχόμενη θητεία του Συμβουλίου του ΙΜΟ συνίστανται στην: (α) υλοποίηση της αρχικής Στρατηγικής του ΙΜΟ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία,
(β) διασφάλιση της διαθεσιμότητας και επάρκειας συμμορφούμενων ασφαλών καυσίμων πλοίων με 0,50% περιεκτικότητα σε θείο και (γ) εφαρμογή του Προγράμματος Ελέγχου των Κ-Μ του Οργανισμού για τη διασφάλιση αποτελεσματικής και διεθνώς ομοιόμορφης εφαρμογής των συμβάσεων του ΙΜΟ. Οι εν λόγω προτεραιότητες θα επιδιωχθούν εντός πλαισίου ΙΜΟ, με τη συνεργασία των λοιπών Κ-Μ του Συμβουλίου, με στόχο την ομοιόμορφη παγκόσμια εφαρμογή τους, κατ’ αναλογία της δραστηριοποίησης της διεθνούς ποντοπόρου ναυτιλίας, σε όλα τα πλοία, ανεξαρτήτου σημαίας (flag neutral) προκειμένου να διασφαλίζονται ίσοι όροι ανταγωνισμού (level playing field).